"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 10 mai 2010

Traiește ca și cum ai fi primul aici


OSHO : "Viziunea mea de ansamblu este a unei fiinte vii (alive), intens vii,bucurandu-se de absolut tot ce viata ii ofera...si bucurand-se cu gratie si recunostinta de intreaga existenta...Si asta este ceea ce inseamna iubirea de sine...Inseamna ca ai aruncat tot gunoiul respingerii religioase, al reprimarilor..ai lasat toate idealurile pe care acestea ti le-au dat......si tu esti acum stand in interiorul tau...ca si cum ai fi Adam si Eva...nici un preot nu a fost acolo vreodata...nici o religie nu a fost acolo vreodata...esti incoruptibil...esti intact...curat...
Incepe ca Adam si Eva...macar gandeste-te la ideea asta.
De ce sa te preocupe trecutul ?...Uita-l !... Tu esti primul om !...Traieste ca si cum nu ai stii cum sa traiesti ...Nimeni nu este acolo sa te invete...nici o linie de ghidare nu exista...nici o carte care sa-ti spuna cum sa faci asta sau cum sa faci celalata...Tu tocmai ai fost lasat singur pe o insula...totul iti este accesibil : inteligenta este in tine, instinctul e in tine, mintea e in tine, intuitia e in tine...
Acum incepe sa te misti... Da, ai putea sa faci cateva greseli...nu e nimic in neregula cu asta..asa se invata .
Poate de cateva ori ai sa cazi...nimic care sa te ingrijoreze..poti sa te ridici din nou . Si...data viitoare ai sa umbli mai cu grija, mai atent..
Deci tu ai castigat ceva din acea cadere .
Fiecare dintre aceste greseli, fiecare eroare...castigi constant ceva !
Erorile sunt valoroase..greselile sunt strict necesare .
Daca esti cumva protejat de greselisi erori nu vei "creste" niciodata, nu vei invata niciodata nimic...nu te vei maturiza niciodata.
Asa ca poarta-te ca si cum ai fi primul aici .
Si toata lumea iti sta la dispozitie sa o explorezi ...
Si in explorarea ei, vei fi surprins ca, simultan, lumea ta interioara este explorata de asemenea...Pentru ca in timp ce explorezi lumea din afara...intuitia ta devine mai patrunzatoare...inteligenta ta devine mai ascutita...constienta mai agera..
Si un om cu adevarat implinit este acela care exploreaza ambele lumi, cea exterioara si cea interioara...si care, in momentul mortii, poate avea un zambet pe fata : ca a trait total ...si e fericit ca a trait total...ca a ars lumanarea vietii lui de la ambele capete in acelasi timp..
Cand poti sa arzi lumanarea ta de la ambele capete odata, de ce sa fii zgarcit si sa o arzi doar la un capat...?...Poti sa te bucuri de o lumina dubla..si doua flacari in acelasi timp...Bucura-te ! Pentru ca bucuria nu e o simpla bucurie . Fiecare bucurie este crestere (evolutie) si te aduce mai aproape de fericire , de extaz .
Si doar daca ai atins starea de extaz..unde poti spune : "Am ajuns, sunt implinit...scopul existentei in mine a fost atins . Acum daca moartea vine, este binevenita . Acum, acesta este singurul lucru pe care nu il stiu."
Un om care poate spune : "Mortea e singurul lucru pe care nu il stiu...viata o stiu"... va fi entuziast in apropierea ei, va fi dornic sa o intalneasca...va dori sa plonjeze in ea. Si iata paradoxul vietii:
Cel care este gata sa moara, nu va muri niciodata .
Odata ce este gata sa "sara" in moarte, pentru el moartea dispare.
Moartea este numai pentru laşi .
Moartea este numai pentru cei care nu au trait, care au ramas morti intreaga lor viata .
Moartea nu e pentru a fi traita (viu, in existenta asta) .
Cu cat esti mai viu, cu atat moartea este mai departe .
Daca traiesti total, nu exista moarte . Moatea nu exista . Exista doar viata...viata eterna ."
--------------------------------------------------
Traducerea si adaptarea imi apartin, de aceea va rog sa imi iertati eventualele greseli.
Stiu ca "alive" inseamna mai mult decat "viu" dar nu exista in romana un cuvant corespondent..
Cu drag >:D<

Later edit - 30.10.2012
Intre timp traducerea a aparut pe Youtube, click pe CC si setati in cazul cand nu apare direct.