"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 13 aprilie 2012

Despre comunicare...altfel

În cadrul nevoilor umane, nevoia de socializare ocupă al treilea nivel după necesitățile fiziologice (nivelul 1) și cele ce țin de siguranță (nivelul 2).
În general, se consideră că socializarea este procesul prin care ne transformăam din persoană în personalitate, adică fenomenul prin care se conturează personalitatea noastră. Deși socializarea este un proces complex care se desfășoară pe multiple planuri și are loc de-a lungul întregii vieți, se poate observa ușor că o importanță deosebită pe parcursul acesteia o are capacitatea noastră, a fiecăruia de a comunica.
Un studiu amănunțit elaborat de Albert Mehrabian în 1967 a arătat că 55% din mesajul pe care îl comunicăm este transmis prin limbajul non-verbal (denumit și limbajul trupului sau limbajul gestual), doar 5% prin comunicare verbală și 38% prin comunicarea vocală (ton, timbru, intonație).
Deși nu știu dacă acest studiu a luat în calcul și ceea ce emitem energetic dincolo de cuvinte, gesturi sau mimică, comunicarea non-verbală este, după cum reiese din acest studiu, foarte importantă.
În cadrul acestui tip de comunicare, privirea are o importanță deosebită, astfel că nu degeaba există și vorba românească “ochii sunt oglinda sufletului”. Unele cercetări au arătat că în cazul în care cei care comunică se privesc între 50%-60% din timpul conversației, aceștia își pot înțelege reciproc mai bine intențiile de dincolo de cuvinte. Din proprie experiență pot spune că o comunicare profundă, la nivel de suflet, necesită de fapt un contact vizual permanent, acesta fiind primul pas în stabilirea încrederii reciproce din acea interacțiune.
Expresia feței poate facilita sau îngreuna comunicarea, prezența sau absența zâmbetului fiind una dintre cele mai importante indicii.
Fără pretenția de a fi epuizat un subiect atât de vast, aduc astăzi aici o emisiune în care am avut ocazia să exprim câteva păreri legate de de comunicare, plecând de la binecunoscutul clipul al lui Neal Donald Walsh "Privește, zâmbește, atinge". Emisiunea este realizată de un om și un prieten deosebit, domnul Constantin Luca, în mai 2011.
Vizionare plăcută și sărbători cu lumină în suflet *>:D< îmbrăţişare


3 comentarii:

Adina Amironesei spunea...

@ Ana Maria:
Paste fericit si luminos si tie alaturi de cei dragi! :)

lauraaverchi spunea...

Frumoasa emisiune..ce pot eu sa spun este ca am observat ca multi oameni nu mai pot sa ZAMBEASCA sau sa rada...doamne,e asa de greu sa mai razi asa CU TOATA GURA...e vremea oamenilor seriosi,constipati..peste tot daca nu esti serios se crede ca nu esti luat in seama ,de aceea oamenii se forteaza SA FIE SERIOSI,pentru a arata ca spun ceva care trebuie luat in seama...am subliniat SE FORTEAZA,pentru ca natura noastra nu este sa LUAM totul personal,sa fim incruntati,si seriosi..ci sa radem,sa ne bucuram,sa zambim,sa ne traim viata in liniste si armonie cu zambetul pe fata bucurandu-ne de aceasta expeditie in AICI SI ACUM...ce frumoasa ar fi lumea daca am vedea peste tot zambete si buna-dispozitie si daca ne-am imbratisa unii pe altii...mie imi plac oamenii care au simtul umorului,se observa la ei o degajare care actioneaza ca o forta asupra celorlalti...NAMASTE

Adina Amironesei spunea...

@ Laura Averchi:
:))) Mi-a placut chestia cu "vremea oamenilor seriosi, constipati" :)) întradevăr..
Ai dreptate și cu observația că oamenii care au simțul umorului radiază!
Mă bucur că mi-ai vizitat "căsuța", te mai aștept >:D<