"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 14 octombrie 2012

Creierul - empatia - conștiința - descoperire uimitoare

De multă vreme mă fascinează pașii pe care-i fac științele către spiritualitate. Am găsit de curând un nou astfel de pas constând într-o nouă descoperire legată de creierul nostru, o descoperire cu adevărat extraordinară.
Printre multitudinea de tipuri de neuroni ce există în creierul nostru, există și o categorie care sunt numiți neuroni oglindă a căror existență explică printre altele și faptul că noi avem capacitatea de a empatiza.
Vilayanur Ramachandran - despre care am mai vorbit aici (click!) - spune că această descoperire înseamnă chiar mai mult de atât:
„...De foarte mult timp oamenii au privit științele reale și cele umane în mod distinct. C.P. Snow vorbea de două culturi: științele exacte pe de o parte, cele umane pe de alta și că niciodată cele două nu se vor intalni. Eu spun că sistemul de neuroni oglindă stă la baza unei interfețe, permițându-ne să ne gândim din nou la probleme cum ar fi conștiința, reprezentarea eu-ului, ce ne separă pe noi de alte ființe umane, ce ne permite să empatizăm cu alte ființe umane, și chiar lucruri cum ar fi apariția culturii și civilizației și unicitatea ființelor umane.”
Sunt sigură că sunteți curioși cum a ajuns Vilayanur Ramachandran la această concluzie. Iată-l explicând pe scurt și pe înțelesul tuturor studiile care l-au condus spre aceasta:


“Suntem extraordinare creaturi sociale. Supraviețuirea noastră depinde de ințelegerea acțiunilor, a intențiilor și a emoțiilor celorlalți. Iar neuronii oglindă ne îngăduie să pricepem intențiile altora nu prin înțelegere conceptuală, ci prin simulare directă. Prin A SIMȚI, nu prin A GÂNDI” - spune Giacomo Rizzolatti cercetător la Universitatea din Parma.


Există studii care arată că autismul ar putea fi explicat de existența unor deficiențe ale acestor neuroni oglindă. Pentru cei interesați, se găsește o conferință aici: partea I (link) și partea a II-a (link).
Informații foarte interesante despre acest misterios computer uman - creierul - găsiți și aici (link) sau accesând toate articolele de pe acest blog referitoare la acest subiect aici (link) 
Poate că nu suntem chiar atât de departe de punctul de contopire a tuturor informațiilor pe care le știm și pe care le simțim ca fiind adevăr deși nu au fost explicate sau confirmate de științe...
***
Pentru cei care vor să afle mai multe despre descoperirile realizate pe această temă recomand cartea scrisă de Vilayanur Ramachandran -Phantoms in the Brain- comandă online aici-link- carte despre care Oliver Sacks spune că este "una dintre cele mai originale și accesibile lucrări de neurologie ale acestor timpuri".
Cărți foarte utile în dezvoltarea creierului:
- "Hrană pentru creier. Ghid esențial pentru stimularea puterii creierului" - Lorraine Perretta, Oona Va - comandă online aici-link;
- "Exerciții pentru creier" - Robert Goldman - comandă online aici-link;
- "Revelații despre creier" - Jill Bolte Taylor - comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" - Richard J. Davidson, Sharon Begley - comandă online aici-link;
- "Creier roz, creier bleu" - Lise Eliot - comandă online aici-link (pentru părinți, citiți descrierea pe link);
- "Neuroștiința iluminării" - David Perlmutter, Alberto Villoldo - comandă online aici-link.
Iată și două aplicații special create pentru dezvoltarea creierului:
- Gamesforthebain (Jocuri pentru creier) - link – website cu aplicatii gratuite;
- Lumosity - link – lider în dezvoltarea științifică a creierului.
***
Post-editare: De văzut și articolele care se găsesc aici-link, aici-link și aici-link.
Dacă ai ajuns pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bine ai venit! Sper că lucrurile pe care le vei găsi să fie utile în căutările tale. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare3 comentarii:

Anonim spunea...

Poate că unii oameni au acești neuroni-oglindă mai dezvoltați ! Cei care chiar simt trăirile celorlalți...
La urma-urmei, e vorba tot de evoluție. Neo-cortexul a constituit o etapă evolutivă față de paleo-cortex. Poate că următoarea etapă va fi dezvoltarea acelor regiuni încă nefolosite ale creierului, și care răspund de capacitățile așa-zis ”paranormale”, printre care și empatia.

Natural spunea...

Foarte interesant si mai ales instructiv. Ai de la mine o nominalizare, dar si o leapsa aruncata-n strada.

Te bagi la leapsa sau la un comentariu?

Adina Amironesei spunea...

@ Florina R.:
Așa este Florina, există abilități pe care unii oameni le au mai dezvoltate la naștere. Eu mă bucur de faptul că tot ceea ce avem putem dezvolta.
Nu există regiuni ale creierului nefolosite complet ci doar mai puțin folosite - s-a demostrat asta cu ajutorul tomografelor. Asta se întâmplă din cauză ca nu avem suficientă energie pentru a-l folosi simultan la întreaga capacitate.
Eu cred că de fapt nu ne focalizăm suficient din punct de vedere energetic, dar odată cu extinderea conștiinței vom fi capabili să facem și acest lucru.
Cu drag >:D<
@ Daniel (Natural):
Mulțumesc pentru nominalizare! Am răspuns! >:D<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...