"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 10 martie 2013

Armonia dintr-un tipar al Universului - fractalii

Preocupările noastre cotidiene din dimensiunea fizică sau din cea mentală ne limitează mult percepția în ceea ce privește armonia construcției Universului ce există de la nivel de  microcosmos până la nivelul macrocosmosului. La prima vedere Universul pare a avea o structură haotică și este destul de greu de surprins dovezi ale design-ului său inteligent. Și totuși, de-a lungul istoriei,  mulți oameni au bănuit că nu poate fi chiar totul la întâmplare sau mai mult, că nu poate fi nimic la întâmplare.


Dintre aceștia, în 1975, matematicianul Benoît Mandelbrot a pus bazele geometriei fractale, deschizând astfel o poartă către o dimensiune minunată a Universului, dimensiune care de atunci este studiată intens pentru numeroasele aplicații ale acesteia în diverse domenii ale vieții.

Dacă ar fi să îi fac cea mai scurtă descriere aș spune despre dimensiunea fractală a Universului că este ordinea din aparenta dezordine pe care o vedem în jurul nostru dar cred că este mult mai mult de atât.

Un documentar care încântă nu doar privirea și mintea dar în aceeași măsură și sufletul și care ne întroduce în minunata lume a fractalilor este filmul cu titlul "Fractalii - Vânătoarea dimensiunii ascunse". Nu vă mai spun decât că veți fi uimiți de numeroasele aplicații ale acestora.

Vizionare plăcută!


Dacă este prima dată când ai ajuns pe această pagină, posibil să-ți placă și documentarul "La Răscruce de Drumuri - Durerile nașterii unei noiviziuni asupra Lumii" (click) sau celelalte documentare care se găsesc aici (click). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



3 comentarii:

Anonim spunea...

Se spune câ fractalii sunt demontratia acelei afirmatii din Tabla de Smarald: Ceea ce este Sus, este si jos, intregind miracolul unitatii. Pentru câ, imaginile structurilor microscopice ale fractalilor se regasesc in unele imagini macroscopice din natura.

Foarte interesant subiect ! Ca, dealtfel, toate de pe acest blog...

Adina Amironesei spunea...

@ Florina R.:
Frumoasă paralelă, Florina!
Mulțumesc pentru aprecieri! ♥ >:D<

IanculescuHimself spunea...

Foarte interesanta viziunea. Astazi mi-am facut timp si am urmarit cu atentie documentarul. Multe chestiuni le aveam deja in minte, culese de pe ici-colo.
Sa stii ca nu degeaba se spune ca intelegerea modului in care natura se desfasoara inseamna exact secretul vietii. Secret pe care culmea, natura il tine atat de bine ascuns oamenilor.

Cea mai interesanta aplicabilitate mi se parea cea pe care fizicienii se chinuie sa o explice, materie si antimaterie, energie pozitiva si energie negativa. Merg probabil prea departe, dar sunt inca sub semnul fascinatiei pentru ca tocmai ce s-a terminat documentarul.
Extrem extrem de interesant, multumesc!