"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 12 aprilie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (8)

Probabil fiecare dintre noi s-a gândit măcar o dată care ar fi condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească o societate pentru a funcționa armonios și pentru ca tuturor membrilor ei să le fie îndeplinite nu doar nevoile de bază din piramida lui Maslow (din imagine) ci și cele superioare. Mulți oameni ar spune desigur că acesta este un proiect utopic și că, având în vedere populația în creștere continuă de pe Terra, măcar a te gândi la așa ceva este o pierdere de timp.

Ei bine, iată că cineva și-a dăruit întreagul parcurs al vieții ca să se gândească la asta și nu doar s-a gândit ci a și pus bazele teoretice dar și practice ale unui astfel de proiect. Omul care a reușit această performanță se numește Jacque Fresco - un om de o cultură impresionantă nu doar prin profunzimea sa ci și prin multitudinea ariilor de interes. Documentarul pe care îl recomand astăzi se numește "Paradise or Oblivion" (o traducere potrivită ar fi: "Paradis sau Inconștiență" deși apare pe net ca "Paradis sau Uitare") conține principiile viziunii lui Jacque Fresco privind funcționarea unei societăți armonioase în care fiecare om de pe Pământ să aibă acces gratuit la tot ceea ce îi este necesar.

Deși de-a lungul timpului a fost mereu o personalitate controversată - fiind etichetat în aceeași măsură cu cuvinte ce pleacă de la "visător", "excentric","utopic", "idealist", "trăsnit" și "șarlatan" până la "profet" și "vizionar", pentru mine el este în primul rând un exemplu extraordinar de om care crede în viziunea/visul său dincolo de orice limite, dincolo de toate prejudecățile celor din jur, dincolo de rezistența feroce a societății la nou și la schimbare în general. Pasiunea cu care vorbește în film și în interviuri despre proiectul său - Proiectul Venus (link) - reliefează perfect măsura credinței sale în acesta și a convingerii proprii privind realizarea practică a acestuia.

Dincolo de aceste lucruri, când m-am gândit la acest proiect și la argumentele expuse de Jacque Fresco în filmul de mai jos mi-am dat seama că singurul impediment în calea realizării acestuia este de fapt: neacceptarea de către societate a faptului că - până nu vom lăsa individualismul deoparte și nu vom pune la un loc împreună "darurile", talentele și abilitățile specifice fiecăruia, viitorul nostru ca societate nu are cum să fie unul mai bun decât situația pe care o avem astăzi.

Consider că distribuirea acestui documentar ne poate aduce mai aproape de această convingere în cazul când suntem conștienți de necesitatea schimbării de atitudine. Vizionare plăcută! (*dacă nu apare automat, puteți seta subtitrarea în română din butonul "rotiță" după ce porniți filmul)


Dacă ai ajuns prima dată pe această pagină - poți găsi celelalte articole din seria "Informații care mi-au schimbat viața" aici (link) sau poți alege alte subiecte din tabelul cu cuvinte cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant film ! Deși timpul nu-mi prisosește, l-em urmărit în întregime, pentru că problema unei societăți mai bune m-a preocupat și pe mine: http://univcrestact.blogspot.fr/2012/12/cum-ar-putea-arata-o-societate-ideala.html

Tot ceea ce spune acel om este realizabilm dar desigurm cu condiția să existe un începutm o bază de pornire. Adică, un număr suficient de oameni dispuși la schimbare; și printre ei, un număr suficient de oameni care răspund de sectoarele importante ale societății, și chiar de conducerea ei. Pentru că, în caz contrarm cei care ar încerca, ar fi repede declarați drept ”anarhiști” sau ”împotriva legllor societății”.
Și, din câte se pare, dorința celor aflați la cârma financiar-economică a lumii actuale este ca ea să rămână ața cum este ! Oamenii prea inteligenți, care găsesc alte soluții inteligente pentru mersul societății nu au ce căuta în societatea actuală; sau sunt repede dscreditați.

Doar, cine știe, dacă va exista un sprijin de Sus, acești puțini idealiști inteligenți vor ajunge să schimbe lumea. La urma-urmei, Iisus a fost doar un om: însă unul excepțional.


Mulțumim pentru film, și pentru ideea unei societăți mai buune ! Fie să o apuce măcar nepoții noștri !

Psichotic Disorders spunea...

CONSIDER CA BUNELE INTENTII SUNT PAVATE CU INTENTII ASCUNSE....NU STIU CE SA SPUN ...INSA IN SPATELE SAU SE AFLA AGENDA CELOR PUTERNICI!

Anonim spunea...

Scuze pentru greșeli,dar tastatura mea e când pe română, când pe franceză sau engleză, și e greu să mă adaptez mereu.