"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 27 august 2013

Conștiința, la răspântia dintre filozofie și neuroștiințe

Poate că niciodată de-a lungul istoriei nu a fost mai intens studiată conștiința ca în zilele noastre. Din ce în ce mai mulți oameni de știință din diverse ramuri abordează acest subiect atât de complex adăugând noi și noi conexiuni și semnificații spre a completa puzzle-ul uriaș pe care acesta îl reprezintă. Bucuria este cu atât mai mare cu cât aceste lucruri se petrec din ce în ce mai des și în țara noastră.

Dacă ați mai fost pe această pagină atunci vă este cunoscut faptul că sunt un "fan" al conexiunilor între știință și...conștiință și că îmi place să urmăresc materiale în care cercetători din diverse domenii fac astfel de conexiuni. Recunosc însă că am o simpatie deosebită pentru creier și neuroștiințe, lucru destul de trasparent 😁 având în vedere articolele care apar cu un click aici (link).

Așa am ajuns să descopăr zilele trecute o conferință foarte interesantă susținută de un om deosebit pe care am bucuria să îl cunosc - domnul prof.dr. Leon Zăgrean - șeful catedrei de fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Conferința are titlul "Conștiința, la răspântia dintre filozofie și neuroștiințe" și a avut loc la Centrul de Studii Complexe, centru care urmăreste dezvoltarea performanței umane, îmbunătățirea calității vieții și implementarea societății cunoașterii.

Nu fac nici un comentariu introductiv deoarece nu vreau să influențez în nici un fel percepția celor ce o vor viziona. Vă spun doar că pe parcursul acesteia vă veți bucura de conexiuni importante între textele vechilor tradiții, curente de gândire vechi și contemporane și mai ales descoperiri de ultimă oră din fizica cuantică și neuroștiințe. Veți întâlni și idei din teoria lansată de dr. Stuart Hameroff şi Sir Roger Penrose despre care am amintit săptămâna trecută aici (link). Ce poate fi mai frumos decât să fim martorii apropierii mult sperate a momentului când toate lucrurile vor duce la o singură înțelegere a fluidității multiversului.

Felicit pe această cale pe domnul profesor univ. dr. Leon Zăgrean pentru deschiderea sa față de acest subiect complex și pentru conexiunile atât de importante pe care le-a dăruit în această conferință.

Felicitări și domnului dr. ing. Florin Munteanu - președintele Centrului de Studii Complexe - pentru subiectele propuse în aceste conferințe, subiecte din ariile interdisciplinare prin abordarea cărora se pot naște concepte și tehnologii noi care să faciliteze transformarea societății în care trăim. Vizionare plăcută!


O emisiune interesantă la care domnul prof.dr. Leon Zăgrean a fost invitat găsiți și aici (link),  iar un alt articol important despre conștiință puteți găsi aici (link).

Iată și câteva cărți foarte importante pe tema conștiinței (toate beneficiază de transport gratuit oriunde în țară):
"Stăpânul conștiinței" -Serge Kahili King- comandă online aici-link;
"Transcenderea nivelurilor conștiinței" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
"Punctul haosului" -Ervin Laszlo - comandă online aici-link;
"Informatia- o istorie, o teorie, o revărsare" -James Gleick- comandă online aici-link;
"Societatea conștiinței" -Mihai Drăgănescu- accesibilă aici-link;
"Revoluția conștiinței" -Ervin Laszlo - comandă online aici-link;
***
Dacă ești pentru prima dată pe această pagină, bine ai venit! Poți alege un articol din lista "Articole recomandate" sau orice subiect din tabelul cuvintelor cheie, ambele liste fiind situate în coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



5 comentarii:

Andreea Scutariu spunea...

Descopăr cam târziu acest univers al dumneavoastră care pare să fie tangențial cu al meu. Citind articolul acesta, mi-am dat seama că nu m-am rătăcit pe la medicină, deși pasiunile mele sunt majoritar umaniste. Într-adevăr, a trata constiința în raport cu sistemul nervos e fascinant și chiar s-ar putea să aprofundez subiectul într-o bună zi.
Felicitări pentru blogul acesta spiritual, vă voi urmări cu drag!

Adina Amironesei spunea...

A Vendretta:
Mulțumesc pentru aprecieri! ♥

andrei spunea...

> > : O : < <...
ui asa... sa ai o zi frumoasa...
^_^

Anonim spunea...

Buna Adina!
Am parcurs putin, din lipsa de timp, din materialul recent propus, insa am avut curiozitatea sa privesc in extenso intalnirea mai veche dintre domnii Zagrean si Mironov la TVRM, incitat fiind de afirmatia ta relativa la reactia ("fata", cum i-am spune in colocvial) domnului Mironov la o anumita afirmatie facuta de L.Z. Interesant, extrem de interesant.
Uitandu-ma (si nu este prima oara) la ora de postare a materialelor pe blog, am remarcat ca este extrem de matinala. Ca o curiozitate personala, permite-mi te rog sa intreb daca ora 5 AM este un ceas de inceput sau de final? Daca imi este permis sa imi dau cu presupusul, as inclina spre varianta ... final.
Multumesc pentru efort si generozitate.
Imi exprim parerea ca sunt sau vor fi rasplatite in vreun fel de Cineva. (E.A.)

Adina Amironesei spunea...

@ E.A.:
Mă bucur că ți-a plăcut emisiunea din articolul mai vechi (cea realizată de domnul Mironov), și mie mi-a plăcut extrem de mult mai ales că a confirmat încă o dată că ceea ce trăim (atât la nivel individual cât și la nivel de societate) putem schimba prin transformarea mentalității.
În privința orelor, da, ai dreptate, noaptea îmi oferă liniște și claritate, iar atenția este mai ușor de focalizat. :)
Cât privește răsplata - voi scrie un articol în curând în care îmi voi exprima părerea despre acest concept și despre măsura influenței lui asupra vieților noastre.
Mulțumesc pentru aprecieri >:D<