"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 5 decembrie 2013

Chiar îți dorești o lume mai bună? Primul pas este posibil ACUM! Vrei să participi?

Zilele trecute mă aflam într-un microbuz și am auzit fără să vreau o poveste de viață. La un metru pe bancheta din spatele meu, un barbat povestea persoanei de alături situația familiei sale. El - peste 50 ani, trei operații de ulcer (și încă două nu am auzit ce fel) fără serviciu deoarece nu l-a mai angajat nimeni din cauza vârstei și deoarece nu avea decât 4 clase. Soția - bolnavă la pat, din câte s-a înțeles în stare vegetativă. Copiii cu vârste de 18, 16, 14 și 11 ani toți elevi. Spunea că este mulțumit de copiii săi pentru că nu beau, nu fumează nu consumă droguri și că i-a învățat să ajute în gospodărie fiecare cum poate. Povestea că încearcă să se descurce cum poate să le ofere strictul necesar ca alimentație deși este foarte greu fiindcă nu i s-a aprobat nici pensionarea sa pe caz de boală chiar dacă a avut atâtea operații. Pe soție o ducea din când în când la tratament la spital (probabil cu salvarea) unde stătea cam câte 4-5 zile la două săptămâni. Odată, la spital, o doamnă doctor i-a șoptit: "Știi..., aș putea să îi fac soției tale o injecție ca să nu te mai chinui cu ea..". El i-a răspuns: "Dar dacă în locul soției mele ar fi fost soțul dumneavoastră iar un doctor v-ar spune asta cum v-ați simți, ați putea spune da?"...
A mai spus că a reușit să ridice o casă din chirpici dar când a început-o nu a știut că: "...'casă' e un cuvânt din doar două silabe...dar se ridică atât de greu.." (citat). Nu avea vocea unui om care se plânge de ceva. Doar povestea o stare de fapt și atât.
***
Dacă aș ieși acum în stradă și aș întreba toți oamenii pe care îi întâlnesc dacă își doresc o lume mai bună, o lume în care nimănui să nu-i lipsească strictul necesar (definit prin mâncare, un acoperiș deasupra capului și haine cât să nu moară de frig) sunt sigură că toți ar răspunde cu DA. Dacă aș face același lucru pe internet, pe Facebook de exemplu, sunt sigură aș primi același răspuns.
***
Chiar, tu ce ai face dacă ai avea strictul necesar garantat necondiționat? Câtă libertate de mișcare și creație ai simți? Ce vise ți-ai împlini fără grija zilei de mâine?
***
Dar de multe ori acțiunile noastre contrazic ceea ce spunem. De ce spun asta? Sunt neplăcut surpinsă de faptul că un proiect european de mare importanță (după părerea mea) a rămas în umbră din cauză că nu a fost suficient popularizat (bănuiesc). Prefer să cred asta decât să cred că oamenii nu-și doresc o lume mai bună în sensul descris mai sus. Este vorba despre proiectul european denumit "Venitul Minim Garantat în UE" (U.B.I). Cei care au inițiat proiectul solicită o lege europeană care să stipuleze ca fiecare persoană, indiferent de vârstă, strămoşi, domiciliu sau de rezidenţă, profesie etc. să aibă dreptul de a primi o alocaţie în mod necondiționat. Conform acestora: "Noi privim venitul de bază ca pe un drept al omului care nu trebuie să depindă de nici o precondiţie sau obligaţie de a avea salariu plătit, de a fi integrat în serviciul public sau de a se comporta potrivit cu rolurile tradiţionale de gen. Venitul de bază nu va fi condiţionat de alte venituri, economii sau proprietăţi". Știu. Primul gând care vine în mintea oricui este: nu sunt bani. Dar se pare că inițiatorii proiectului au deja idei în acest sens, câteva dintre acestea sunt chiar în scurta prezentare de mai jos.


Pentru ca propunerea de proiect să fie luată în discuție în comisie la Uniunea Europeană (nu aprobată ci doar luată în discuție) este nevoie de strângerea unui milion de semnături din țările UE. România ar trebui să strângă cel puțin 25.000 de semnături. Am spus mai sus că sunt neplăcut surprinsă deoarece, deși mai sunt doar 40 de zile până la expirarea termenului, până acum s-au strâns doar 3.290 (click aici - pentru statistica online).
Acum mă întreb: oare chiar ne dorim o lume mai bună? Dacă da, atunci de ce nu s-a reușit strângerea acestor semnături până acum? E vorba doar de 2-3 click-uri pentru a susține această inițiativă și de completarea formularului cu datele reale din buletin (este garantată confidențialtitatea). Desigur, întrebările de mai înainte sunt retorice. Știu că pare greu de crezut că acest proiect ar putea fi pus în practică prea curând însă dacă nu plecăm de nicăieri, dacă nu facem nimic concret (măcar o semnătură) nu avem cum să așteptăm ca acele schimbări mult sperate să se producă (de exemplu Proiectul Venus despre care am vorbit aici-link).

***Dacă doriți să susțineți acest proiect puteți să o faceți completând formularul ce apare după ce dați click pe butonul  "susțineți" aici (click) - (este asigurată confidențialitatea așa cum scrie aici (click)).
Iată și un scurt interviu cu românii care participă la promovarea acestui proiect:


Îmi doresc de multă vreme să trăiesc într-o societate altfel, am mai scris despre asta aici (click)aici (link) și aici (link). De văzut și documentarul de aici (link).
Dacă ești aici pentru prima dată, îți urez bun venit! Sper să găsești ceva care să-ți placă fie în lista "Articole recomandate" fie în tabelul cuvintelor cheie, ambele liste fiind situate în coloana din dreapta.
 Cu drag   *>:D< îmbrăţişare

14 comentarii:

Razvan Ianculescu spunea...

Din punct de vedere verbal, foarte multi isi doresc o lume mai buna.
Faptic insa, foarte putini fac ceva in sensul asta.
Si mai este o chestiune de luat in calcul. "lume mai buna" are atatea definitii cati oameni se gandesc la concept.

Eu cred despre mine ca tot ceea ce fac, fac pentru o lume mai buna. Uneori imi iese, alteori nu :)

Anonim spunea...

Buna Adina!
Emotionanta "felia" de viata reala surprinsa "intamplator" de tine. Banuiesc ca sunt multe familii cu situatii asemanatoare insa nu in toate se gasesc, din pacate, oameni cu mentalitati, forte si compasiune de o asemenea calitate, banuibila, ca a personajului care "s-a auto-portretizat". Asta daca este sa luam toate cele aflate asa cum par a fii!
In legatura cu initiativa europeana pe care o promovezi, aici din pacate trebuie sa iti marturisesc ca suntem in dezacord optional. Nu pentru ca de principiu nu as fi de acord cu un asemenea proiect! Nu ma suspectez de mizantopie, nationalism fanatic, rasism maladiv, sau alte boli sufletesti grave si nici nu cred ca intentional as fi impotriva unor avantaje de care as putea beneficia inclusiv eu. Confruntarile de idei pot fi extrem de laborioase si cronofage, cu multe ipoteze de tip "daca", "e posibil", "s-ar putea", insa punand in balanta ce ar fi de bine si ce nu ar fi de bine (si aici am in vedere efectele perverse), sacosa cu "rele" imi pare a fi cu mult mai indesata.
Pentru faza actuala de evolutie a noastra raspunsul meu este nu, deoarece problematica nu permite si raspunsuri smecheresti 'a la ne-a Marin din Bailesti' care ii raspunde controlorului la intrebarea daca are bilet de calatorie - nasule, pai nu prea am!
Sunt cercetat discret de un sentiment de curiozitate in legatura cu felul in care vor reactiona populatiile celorlalte state ale Uniunii in care se testeaza adeziunea la acest proiect. Estimez ca nu va avea succes, sau chiar daca se va ajunge la faza de discutare in parlament, nu va trece. Este estimarea mea si in acest caz nu mi-ar placea sa ma insel. Cu stima, E.A.

Anonim spunea...

O inventie socialista , a celor care vor sa traiasca din munca altora. proverb chinezesc, parca...decat sa ii dai omului un peste, mai bine il inveti sa pescuiasca.
Munca e sfanta si nu a omorat pe nimeni. Domnul acela are trasaturi clare ale unor asistati sociali care merg cu masina pe Cobalcescu, pentru supa saracilor.
Cu stima,
Un "capitalist"

magicInsight spunea...

Sincer, cred că până la asistare socială necondiţionată, poate ar fi mai bine să încercăm să aflăm în ce fel creează societatea această nevoie de asistare necondiţionată. N-aş fi sigură că e o soluţie chiar eficientă să spălăm într-o parte, în timp ce încă mai turnăm cu mizerie în partea ailaltă :)

Adina Amironesei spunea...

@ Răzvan:
Definisem mai sus ce doresc să spun prin lume mai bună: un loc unde nimănui să nu-i lipsească strictul necesar - mâncare, un acoperiș deasupra capului și haine cât să nu moară de frig.
@ E.A., Un "capitalist", MagicInsght:
Vă mulțmesc pentru opinii.
Societatea creează nevoia de asistare necondiţionată prin tehnologizare/robotizare (doar un exemplu) astfel încât într-un loc unde au lucrat 10 oameni (tot un exemplu) acum lucrează o instalație/un robot industrial. Tehnologizarea crește iar populația crește în continuare. Crește și gradul de discriminare la angajare.
Nu am înțeles ideea "să spălăm într-o parte, în timp ce încă mai turnăm cu mizerie în partea ailaltă".
Îmi pare rău că nu am avut timp să traduc un alt clip care aduce argumente, cel care se află aici (link).
Cine a trăit măcar o dată în viață o situație în care să simtă pe pielea lui cum este să faci tot ce îți stă în putință (eventual să aduci și plus valoare societății) și să ai în continuare frigiderul gol (și asta nu doar metaforic) - cred că îi este ceva mai greu să condamne ideea acestui proiect.
M-aș bucura să aflu o soluție decentă privind cazul cu care am început articolul, dar soluția să în considerare faptul că persoana care a povestit nu are internet, nici calculator, nu are de unde să afle de asociații sau ONG-uri care ar putea oferi asistență (ajutor) și oricum, din bun simț (care s-a simțit din cursul discuției), nu ar merge pe la TV să ceară ajutor. Bineîțeles, sunt sute de mii de cazuri mai grave decât cel descris.
Mulțumesc.

emilia spunea...

Sunt sigura ca o asemenea initiativa ar permite multor persoane sa isi aduca contributii importante la bunul mers al lumii, prin activitati din care practic nu se castiga bani mai deloc, cel putin la inceput, folosindu-si insa creativitatea si talentele cu care sunt inzestrati.
Nu cred ca inseamna descurajarea muncii, intrucat cei care doresc sa aiba mai multi bani sunt liberi sa munceasca oricat doresc.
Nimeni nu poate trai la nesfarsit fara a-si exprima creativitatea si a darui ceva din sine insusi celorlalti, caci sufletul se usuca incet si acest lucru doare! Spun aceasta din proprie experienta.
Eu am semnat aceasta petitie si inivit pe toata lumea sa o faca!

ion adrian spunea...

Fundamentarea teoretica economica este de gasit in teoria mea despre postulatele Caii a treia publicate pe blogul meu personal.
Oricum ma bucur ca lumea incepe sa intuiasca aceste postulate chiar daca nu le cunoaste sau accepta inca

ion adrian spunea...

PS Dar aplicarea intocmai a propunerii europene este partial eronata caci fiind bazata pe considerente morale este nestiintifica nu are la baza principii ferme la care sa poata reveni pentru verificare dar cand lumea va intelege ce spun ea va fi posibila in forma sa corecta si nu utopica.
De ce utopica? Pai daca iau clipul in engleza care spune ca prin munca se castiga surplusul vine intrebarea naturala :si daca nimeni nu ar vrea sa aiba surplus no work si deci si no venit minim garantat. Asta asa doar ptr un exemplu simplu al incongruentelor pe care se pare ca si Anonimul(E.A) le intuieste. :)
In rest numai bine si sunt alaturi de optimismul vostru tineresc.

Adina Amironesei spunea...

@ Ion Adrian:
Îmi pare rău că trebuie să repet ce am spus mai sus:
M-aș bucura să aflu o soluție decentă privind cazul cu care am început articolul, dar soluția să în considerare faptul că persoana care a povestit nu are internet, nici calculator, nu are de unde să afle de asociații sau ONG-uri care ar putea oferi asistență (ajutor) și oricum, din bun simț (care s-a simțit din cursul discuției), nu ar merge pe la TV să ceară ajutor. Bineînțeles, sunt sute de mii de cazuri mai grave decât cel descris.

p.s. Oare cum se face că oamenii se gândesc mai întâi la "corectitudine", "incongruențe" și tot felul de scuze sau motive să "nu" în loc să-și dorească să ne fie tuturor (!) un minim de bine? E o întrebare la care eu mi-am răspuns deja.
Acesta este unul dintre motivele pentru care foarte mulți oameni au ajuns să le displacă total mascaradele carității ce au loc de Crăciun, de Paște și cu ocazia altor sărbători. "Să avem o lume mai bună", dar nu prea "bună" ...
Fără soluții concrete vă rog să nu mai comentați acest articol. Mulțumesc pentru înțelegere.

ion adrian spunea...

Adina,
Nu vazusem raspunsul tau, dar nu cred ca ai scris textul ca cineva sa acorde un sprijin concret adica material pentru cazul descris de tine caci ai fi spus asta direct. Este o problema punctuala cea descrisa de tine dar care din pacate are un grad de generalitate foarte mare. Chiar tu ai trecut de la exemplu concret la problema conceptuala, referidu-te la o propunere din cadrul UE, care a starnit discutia relativ teoretica ce a urmat aici
Este evident ca inca lumea nu e coapta sa inteleaga ce spun, daca nici cei de la care as astepta asta nu reusesc , nu vor sau nu pot, caci nici contraargumente relevante nu pot produce .
Ma bucur ca firul este depasit asa ca ramane intre noi . Era prea greu sa ma refer la asta pe mail dar trebuie sa fiu cinstit si sa spun exact ce gandesc, si asta fac intotdeauna ceea ce mi-a redus mult numarul de prieteni potentiali
Numai bine

ion adrian spunea...

PS Dar sa nu se inteleaga ca sunt contra venitului minim garantat, si nu pot fi intrucat sunt cel care am introdus in limba sintagma "drept de somaj" si nu ajutor caci am motivele teoretice sa sustin ca este un drept care curge din axioma mea privind proprietatea comuna asupra resurselor naturale asa cum tot din acesta curge si dreptul pentru cel care nu are loc de munca la un UBI.
M-am uitat pe situl unde se contabilizeaza semnaturile si vad ca s-au adunat doar 28% si Romania sta prost cu doar aproape 5000 semnaturi(bravo Bulgarilor) nu cred ca s-a adunat acel milion.
Este o initiativa importanta care insa nu s-a desfasurat profesionist . Nu trebuia prezentat ca o norma de morala ci ca o norma de dreptate sociala si economica asa cum o propun eu. Dar nimeni nu a urmarit ce spun si am obosit sa explic.
Eu nu am facut pentru mine aceste dezvoltari teoretice fundamentale(axiomele sunt fundamentale) ci pentru lume dar lumea cand va avea cutitul la os s-ar putea sa le observe.
Sper sa se reia initiativa si atunci daca voi afla mai devreme voi incerca o discutie serioasa pe aceasta tema si sunt convins ca voi putea macar dubla numarul de semnaturi daca voi fi ajutat.

Adina Amironesei spunea...

@ Ion Adrian:
Nu, textul nu l-am scris pentru ca cineva să ofere sprijin, ci pentru ca oamenii, în cazul când sunt contra venitului minim garantat, să ofere SOLUȚII concrete. Cu alte cuvinte: poți spune NU venitului garantat dar propune altă soluție pentru ca cei aflați în situații asemănătoare cazului prezentat să poată trăi și ei în această lume (o lume unde cei ce au ce mânca nu știu cum este să NU ai).
Nu, nu s-a strâns milionul de semnături, semn că prea puțini oameni doresc întradevăr "o lume mai bună".
Este bine că ai pus și acest P.S. pentru că din comentariile tale din 8 dec. s-a înțeles doar că ideea este utopică = nu ești de acord.
Și o părere pur personală: faptul că vreo idee aparține cuiva sau altcuiva nu hrănește oamenii aflați în situații asemeni cazului descris la începutul articolului. Așa că, într-un final, poate ar trebui să mai renunțăm din când în când la copyright pentru a face însfârșit ceea ce e bine pentru noi TOȚI.
E un subiect trist și nu vreau să mă mai întorc la el.

ion adrian spunea...

Adina , nu ma intereseaza copyright dar trebuie sa am interlocutor. De aceea mi-am indicat dupa multe retineri blogul care este ceva cu totul special in vederea punerii in discutie doar a unor idei personale , discutii in care desigur ca se poate invova tot tezaurul de cunostinte la care are interlocutorul sau eu acces.
Sa stii ca i-am contactat pe cei de la EU care s-au ocupat cu acel sondaj si le-am spus ca daca reiau problema ceea ce eu as dori-o pentru o promovare le stau alaturi cu motivatii fundamentate stiintific economic si nu numai utopic cu bune intentii umanitare.
Mersi pentru raspuns.

PS Daca se reia problema sa ma anunt caci poate daca este mai din timp incerc aici ce as face cu UE si atunci poate ca ne ajutam reciproc.
Numai bine.

Am scris Ps-ul pentru ca am realizat ca risc sa fiu inteles ca as fi contra desi am spus in primele interventii textual:

"Fundamentarea teoretica economica este de gasit in teoria mea despre postulatele Caii a treia publicate pe blogul meu personal.
Oricum ma bucur ca lumea incepe sa intuiasca aceste postulate chiar daca nu le cunoaste sau accepta inca.
PS Dar aplicarea intocmai a propunerii europene este partial eronata caci fiind bazata pe considerente morale este nestiintifica nu are la baza principii ferme la care sa poata reveni pentru verificare dar cand lumea va intelege ce spun ea va fi posibila in forma sa corecta si nu utopica."

Deci am spus ca o doresc si ca o consider si motivabila dar nu asa cum face UE in acel videoclip in engleza. :)

ion adrian spunea...

Adina,
Fiindca am publicat si pe alte bloguri postulatele date de mine pentru Calea a treia, am adaugat ca un exemplu, decurgand in cazul meu in mod legic din postulatul proprietatii comune asupra resurselor naturale iar in cazul propunerii europene dintro generoasa dreptate de echitate sociala aceasta initiativa si mi-am amintit de aceasta discutie asa ca te intreb daca stii ca s-ar mai fi intamplat ceva in acest domeniu?