"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 28 aprilie 2013

Recomandare film - Fără limite


Cum ar fi să știi tot ce-ai vrea să știi aproape instantaneu? Cum ar fi să-ți poți accesa absolut toate amintirile - tot ce ai citit, ce ai văzut și ce ai auzit de-a lungul întregii vieți? Cum ar fi să poți face toate conexiunile posibile între toate cunoștințele cu care ai intrat vreodată în contact într-un fel sau altul și cum ar fi dacă asta s-ar întâmpla într-o fracțiune de secundă?

Eeeeh...bineînțeles că asta ar fi minunat! Dar...ce ai fi tentat/ă să faci cu aceste abilități, cu ce scop le-ai folosi?... 😁

Filmul de astăzi - Limitless (Fără limite) [2011]- este un SF excelent care ne stimulează imaginația într-un mod aparte. Pentru că nu vreau să vă răpesc surpriza, nu vă mai dau nici un detaliu decât faptul că în rolurile principale sunt Bradley Cooper, Robert De Niro și Abbie Cornish. Filmul este preluat de pe acest site (link) însă pentru o vizionare de calitate recomand bineînțeles cumpărarea dvd-ului. Propun deci să lăsăsm imaginația să zboare...fără limite! Vizionare plăcută!

Link alternativ aici (link)
Poți găsi:
- alte recomandări de filme aici (link)
- alte exerciții de imaginație aici (link)
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate", cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare


marți, 23 aprilie 2013

Descoperire extraordinară - două planete care pot susține viata!


La 1200 de ani-lumină distanță de planeta noastră o misiune NASA a descoperit acum patru zile două planete locuibile. Ce facem? Ne mutăm? :))
Dincolo de glumă, telescopul spațial Kepler, care măsoară simultan și continuu luminozitatea a mai mult de 150.000 de stele, este prima misiune NASA capabilă de a detecta planete asemănătoare Pamantului (ca dimensiune) în jurul stelelor similare soarelui nostru.
Diagrama de mai jos a fost elaborată pentru a oferi o comparație între planetele din sistemul solar interior zonei Kepler-62 care este un sistem de cinci planete din constelația Lyra. Cele cinci planete din zona Kepler-62 orbitează în jurul unei stele clasificată drept pitică (de tip  K2), măsurând doar două treimi dimensiunea soarelui și fiind „dotată” cu doar 20% din luminozitatea Soarelui nostru. Cu o vârstă trecută puțin de șapte miliarde de ani, această stea poate fi considerată un fel de soră mai mare a Soarelui.
Asemeni sistemul nostru solar, sistemul Kepler-62 conșine două planete locuibile ce au fost denumite Kepler-62F și Kepler-62E. Kepler-62F parcurge complet orbita sa în 267 zile și este cu doar 40% mai mare decât Pământul, fiind cea mai mică exoplanetă cunoscută în zona locuibilă a altei stele. Cealaltă planetă - Kepler-62E parcurge orbita sa în 122 zile și este aproximativ cu 60% mai mare decât Pământul.

Cele două planete coexistă alături de alte trei - Kepler-62b, Kepler-62c și Kepler-62d - acestea având perioade de rotație de foarte mici (5, 12 și 18 zile) ceea ce le face prea fierbinți pentru a permite viața așa cum o știm aici pe Pământ.
Diagrama de mai sus planete este rezultatul municii oamenilor de știință și artiștilor care colaborează cu NASA pentru a oferi un mod mai simplu de a imagina dimensiunile acestor lumi îndepărtate (credit foto - NASAAmes/JPL-Caltech)
Articolul original poate fi studiat aici (link)
Iată și o simulare video foarte sugestivă:


Dacă este prima dată când ai ajuns pe această pagină, poți găsi articole ce conțin știri despre alte descoperiri interesante aici - link.
Și dacă ieri a fost Ziua Pământului vin și eu cu o urare întârziată...aici - link.
Cu drag   *>:D< îmbrăţişare

duminică, 21 aprilie 2013

Recomandare film - Viteza gândului

Cu siguranță fiecăruia dintre noi, în diverse situații de viață, i-a trecut măcar o dată prin minte ideea "ce bine ar fi dacă aș ști ce gândește el/ea acum".

Ideea de a citi gândurile celorlalți a fost și este un vis mai vechi al oamenilor, scopurile urmărite prin dorința de a avea acest "dar" fiind diverse și variind desigur de la cele mai luminoase până la cele mai întunecate :))

Fiind una dintre abilitățile cele mai dorite, citirea gândurilor a fost și este utilizată ca idee centrală în numeroase romane și filme, multe dintre ele chiar foarte inspirate.

Dintre acestea, am ales să recomand astăzi un film minunat - "The Speed of Thought" - cu numeroase semnificații, un film care aduce în atenția noastră și diverse întrebări la care ar fi util dacă ne-am răspunde pe drumul spre autocunoaștere și autodezvoltare. Dincolo de asta, filmul constituie desigur și un super exercițiu de imaginație.

Nu vreau să dezvălui nimic mai mult, spun doar că mi-a plăcut muuuult! Vizionare plăcută!


Și dacă tot a venit vorba de gânduri, e ocazia perfectă să-ți recomand articolul Viețile secrete ale creierului / Ca să-ți poți găsi pacea minții ce conține un documentar genial despre creier- mai palpitant decât toate filmele SF pe car le-am văzut cu precizarea că informațiile sunt reale, științifice și ușor de înțeles, e din lista musai de văzut, așa că.. vizionare plăcută aici-link.

Cărți recomandate - despre minte și creier:
- "Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane" -Daniel Siegel- comandă online aici-link;
- "Creierul. Povestea noastră" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Incognito. Viețile secrete ale creierului" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Creierul se transformă" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Iluzia utilizatorului" -Tor Nørretranders- comandă online aici-link;
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Sper să-ți placă ce vei găsi și să te întorci din când în când. Poți căuta un subiect care-ți place folosind tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


sâmbătă, 20 aprilie 2013

Măiestria unui maestru

Într-o lume atât de complicată cum este lumea noastră, subiectul cu titlul de mai sus este unul extrem de delicat iar articolele pe care le-am citit în legătură cu acesta au fost foarte...tensionate - ca să mă exprim foarte blând :))
Mă gândeam încă mai demult să scriu despre calitățile pe care consider că trebuie să le aibă un maestru/învățător, dar deoarece am găsit ideile cu care rezonez în discursul de mai jos m-am gândit să îl postez pe acesta.
În caz că este prima dată când îl vedeți/ascultați pe Mooji, puteți citi o scurtă biografie a acestuia aici (link) iar articolele anterioare în care apar păreri ale acestuia se găsesc aici (link).
* Dacă nu apare automat, subtitrarea se poate seta din partea de jos player-ului.


Despre măiestria unui trainer (care trebuie să fie de asemenea un maestru în domeniul său) am scris aici (link).
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Sunt aici peste 500 de articole ce cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau alte materiale ce aduc bucurie în suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Poți primi direct pe mail articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în formularul din dreapta. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare

miercuri, 17 aprilie 2013

Mesajele și lecțiile oferite de Mama Natură


Cunoaștem cu toții ce transformări suferă un mesaj de la "transmițător" până la "receptor" și ce întoarceri de situație nasc înțelegerile eronate ale acestuia.

Zilele trecute mi-am amintit un exercițiu pe care l-am făcut la un curs și pentru că rezultatul lui a fost neașteptat și amuzant pentru majoritatea dintre noi m-am gândit să îl povestesc astăzi deși pare să nu aibă legătură cu titlul acestui articol.

Cerința exercițiului era să descriem prima imagine care ne vine în minte la auzul unui cuvânt - același pentru toți - cuvântul fiind unul simplu astfel încât să nu lase loc interpretărilor. Cuvântul ales pentru exercițiul respectiv a fost "câine", mai simplu de atât nu cred că se putea 😃.

După două minute ni s-a cerut să citim ce ne-am notat. După alte două minute râdeam cu toții copios fiind în același timp surprinși de faptul că acest cuvânt atât de simplu născuse în mintea celor prezenți imagini plecând de la "ciobănescul german al vecinului X", continuând cu "cocker-ul jucăuș al vărului meu", "Nero - câinele meu",.... și terminând cu "câine până la moarte" - nu mai zic al cui 😃


Câteodată mesajele sunt simple așa cum este cel din mini-proiectul pe care l-am intitulat "Brândușe 2.0" de mai jos (titlul venind de la faptul că "Brândușe 1.0" l-am preparat anul trecut dar n-am mai reușit să-l dau publicității 😁).

E un mesaj ușor de înțeles, anume faptul că brândușele se adaptează la variații foarte mari de temperatură, rezistența lor fiind parcă în ciuda faptului că sunt atât de firave. Renașterea lor, după ce au degerat la -190C (!) - o puteți observa în colajul de mai jos (dacă dați click veți reuși s-o vedeți mărită) dați click pe fotografia de mai jos pentru o vizibilitate mai bună.


Dacă ideea mesajului de mai sus era atât de simplă încât a fost ușor s-o pun în cuvinte, alte mesaje și/sau lecții sunt mai complexe și pot fi descifrate în mod specific de fiecare privitor în fotografiile pe care le-am făcut și le-am reunit în filmulețul de mai jos.

* "Instrucțiuni de vizionare": prin ochii sufletului, pe tot ecranul, cu sonorul măcar la 50% și inima deschisă 💗 - pentru că are și efect terapeutic.


În completare recomand articolul Despre natură, frumusețe și recunoștință dar și o porție de inspirație: Povestea câinelui Faith.

Dacă este prima dată când ai ajuns pe această pagină, poți găsi un mesaj de suflet de la câinele Faith aici (link) sau poți alege alt subiect din lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


marți, 16 aprilie 2013

Dincolo de toată imperfecțiunea noastră există.. frumusețe

"Azi-noapte am crezut că mor. Am vorbit cu Marele Șef și l-am rugat să mă ia atunci, pe loc, pentru că durerea era prea mare. Și am așteptat zvârcolindu-mă în pat într-o cameră rece – ce-i drept, a mea. Târziu, pe la șapte dimineața, ca prin minune, durerile au trecut și n-am mai avut nici forță să mulțumesc. Am adormit imediat.

Și iar vreau sã înțeleg ce mi se întâmplă, și iar vreau un înțeles, și iar simt cã mă pierd prin coridoarele îmbârligate și complicate ale creierului meu. Nu, nu-mi ajunge un înțeles fizic și logic, simplu și banal. Chiar nu mă interesează. Am obosit căutând mereu un înțeles profund, un înțeles de sus. Și așa am tot timpul senzația că Doamne-Doamne are un plan cu mine… și tare i-aș face pe plac și l-aș îndeplini cât mai repede dacă aș ști, simplu și clar, care e.

Și am senzația clară că sunt din această lume, dar și certitudinea că nu-i aparțin. Și mi-e așa dor de acolo… și mi-e așa greu pe lume. Nu vreau să te superi, Bătrâne, e foarte frumos, dar mi-e tare greu. Mi-era mult mai bine înainte, când eram mai aproape. Sigur, știu că e vina mea că nu te mai simt ținându-mă în brațe, știu și îmi cer iertare, dar atâta pot. Și, de câte ori te-am rugat să-mi dai puterea să fiu lângă tine, tot de atâtea ori m-ai ajutat. Dar, cum bine știi, m-ai făcut din pământ și uite că pământul doare, pământul e greu, din ce în ce mai greu – și aripile, parcă, din ce în ce mai obosite. Hai, ajută-mă încă o dată și fă-mi aripile puternice, să pot din nou să mă ridic…

Sigur că vorbesc cu Dumnezeu. Lumea asta pe care n-o înțeleg și chiar am renunțat s-o înțeleg ar spune că sunt puțin sărită. Dar cu cine să vorbesc, dacă nu cu El? Sunt convinsă că gândurile astea nu sunt doar ale mele, sunt convinsă că oamenii când se bagã în pat și-și închid pleoapele văd o beznă, dar, în întunericul acela, mai simt și o prezență. În orice caz, mie mi se întâmplă de mică. Când mã culc și închid ochii, nu mă simt singură. Cu ochii deschiși sunt mult mai singură.

Încerc să nu judec pe nimeni și nimic. Dar nu pot scăpa de obsesia de a găsi un înțeles. Altfel, ce rost ar avea jocul? Nici unul. Iar eu cred că există unul." - fragment din cartea "Jurnal" scrisă de Oana Pellea.


Există oameni care pur și simplu îți ajung la suflet și îl mângâie. Și, putem observa ușor că nu este vorba despre cuvinte. Ci despre energia pe care o emit ei sau cuvintele lor scrise. E o energie pură, fără măști, care lasă impresia de unei autenticități venite parcă din alt spațiu. Un spațiu pe care unii oamenii îl numesc Sursă.

Un astfel de Om este Oana Pellea - Om, actor și scriitor. Un Om de la care avem cu toții multe de învățat.

De aceea mă bucur să dau astăzi mai departe discursul de mai jos în care Omul Oana Pellea ne vorbește despre viață, despre curaj, despre asumare și responsabilitate și despre multe valori de suflet. Vizionare plăcută!


Conectate într-o anumită măsură cu subiectul sunt articolele: Amprentele acțiunilor noastre și Cum ajung oamenii să fie răi. O poveste de viață impresionantă găsiți aici-link.

Recomand cu căldură cartea Oanei Pellea - pentru că este o lectură minunată în care găsim multe teme de reflecție și alte lucruri mângâietoare pentru suflet:
- "Jurnal 2003-2009" (format fizic) - comandă online aici-link,
- "Jurnal 2003-2009" (format electronic/ebook) - comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care să îți placă și să te întorci din când în când. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



duminică, 14 aprilie 2013

Recomandare film - Orașul îngerilor


Îngerii...Cred că nu există două viziuni asupra acestui subiect care să coincidă.
Dar oricare ar fi această viziune, ne-am întrebat cu toții cum ar fi dacă ar fi...
Și cum cei care au mai vizitat această pagină au observat că-mi plac exercițiile cu "ce-ar fi dacă" - posibil să nu se mire nimeni că mi-am amintit de un film mai vechi - City of Angels - dar minunat ca și concept/idee. Nu vă mai spun de ce și cum. Voi spune doar că... filmul face parte din categoria filme "de suflet" și că nu poate fi privit doar cu ochii ci, prin ochii sufletului.

Pentru o calitate bună a imaginii recomand cumpărarea dvd-ului, dar dacă preferați varianta online, iat-o mai jos preluată de pe acest site-link. Dacă nu se încarcă automat, subtitrarea se setează din bara de jos a player-ului. Vizionare plăcută!


O părere... metaforică despre îngeri am spus aici (link).
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta un subiect anume poți folosi listele "Articole recomandate", cuvintele cheie sau căsuța "caută" din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare



vineri, 12 aprilie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (8)

Probabil fiecare dintre noi s-a gândit măcar o dată care ar fi condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească o societate pentru a funcționa armonios și pentru ca tuturor membrilor ei să le fie îndeplinite nu doar nevoile de bază din piramida lui Maslow (din imagine) ci și cele superioare. Mulți oameni ar spune desigur că acesta este un proiect utopic și că, având în vedere populația în creștere continuă de pe Terra, măcar a te gândi la așa ceva este o pierdere de timp.

Ei bine, iată că cineva și-a dăruit întreagul parcurs al vieții ca să se gândească la asta și nu doar s-a gândit ci a și pus bazele teoretice dar și practice ale unui astfel de proiect. Omul care a reușit această performanță se numește Jacque Fresco - un om de o cultură impresionantă nu doar prin profunzimea sa ci și prin multitudinea ariilor de interes. Documentarul pe care îl recomand astăzi se numește "Paradise or Oblivion" (o traducere potrivită ar fi: "Paradis sau Inconștiență" deși apare pe net ca "Paradis sau Uitare") conține principiile viziunii lui Jacque Fresco privind funcționarea unei societăți armonioase în care fiecare om de pe Pământ să aibă acces gratuit la tot ceea ce îi este necesar.

Deși de-a lungul timpului a fost mereu o personalitate controversată - fiind etichetat în aceeași măsură cu cuvinte ce pleacă de la "visător", "excentric","utopic", "idealist", "trăsnit" și "șarlatan" până la "profet" și "vizionar", pentru mine el este în primul rând un exemplu extraordinar de om care crede în viziunea/visul său dincolo de orice limite, dincolo de toate prejudecățile celor din jur, dincolo de rezistența feroce a societății la nou și la schimbare în general. Pasiunea cu care vorbește în film și în interviuri despre proiectul său - Proiectul Venus (link) - reliefează perfect măsura credinței sale în acesta și a convingerii proprii privind realizarea practică a acestuia.

Dincolo de aceste lucruri, când m-am gândit la acest proiect și la argumentele expuse de Jacque Fresco în filmul de mai jos mi-am dat seama că singurul impediment în calea realizării acestuia este de fapt: neacceptarea de către societate a faptului că - până nu vom lăsa individualismul deoparte și nu vom pune la un loc împreună "darurile", talentele și abilitățile specifice fiecăruia, viitorul nostru ca societate nu are cum să fie unul mai bun decât situația pe care o avem astăzi.

Consider că distribuirea acestui documentar ne poate aduce mai aproape de această convingere în cazul când suntem conștienți de necesitatea schimbării de atitudine. Vizionare plăcută! (*dacă nu apare automat, puteți seta subtitrarea în română din butonul "rotiță" după ce porniți filmul)


Dacă ai ajuns prima dată pe această pagină - poți găsi celelalte articole din seria "Informații care mi-au schimbat viața" aici (link) sau poți alege alte subiecte din tabelul cu cuvinte cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


joi, 11 aprilie 2013

Dezvoltarea personală integrală

Viața este un întreg parcurs de învățare. Peste tot în jurul nostru există surse de informații dar cred că informațiile luate separat - fără a le conecta între ele și împreună cu experiențele de viață pe care le trăim - au o valoare ce se apropie foarte mult de zero.
Câteva întâmplări din ultima vreme m-au determinat să scriu despre sursele mele de informație și despre modul în care m-au format și o parte dintre ele au ajuns să existe în acest fel pe această pagină destul de variată ca arie de interese.
Mărturisesc că la început am crezut că informațiile învățate la școala îmi vor fi de ajuns pentru o viață. Nu a fost așa. A venit o vreme când mi-am dat seama că acestea reprezentau numai o parte infimă din ceea ce aveam nevoie. Și am început să caut.
(* Link-urile sunt doar pentru exemplificare, ele nu condiționează înțelegerea esenței articolului)
 ***
Am învățat că oamenii au puterea de a se depăşi pe ei înşişi în aşa fel încît viaţa lor să fie interesantă şi plină de semnificaţie și asta depinde într-o mare măsură de gândurile lor și de impactul acestora asupra subconștientului (link + link).
De asemenea, am aflat că gândurile noastre (prin forța lor asupra subconștientului) au o putere vindecătoare infinită asupra dezechilibrelor energetice în general și a bolilor în particular, și că, schimbându-ne radical modul de a gândi, ne putem schimba radical viața ca întreg (link + link).
Am învățat că neînțelegerile dintre oameni provin din faptul că nici un creier nu e identic cu altul și mai mult de atât, că legăturile neuronale pe care le facem sunt complet diferite ceea ce duce la moduri diferite în care vedem și înțelegem viața. Am fost surprinsă la acea vreme să aflu că gândurile noastre ale tuturor luate împreună (alături de acțiunile pe care acestea le generează) influențează decisiv felul în care Pământul evoluează (link). Și am mai aflat că acest lucru nu e o poveste new age ci un fapt dovedit științific (linklink).

Am învățat că ideologiile/sistemele dogmatice de credințe ne pot ajuta doar până la un punct dar ne limitează să ajungem înțelegerea profundă a lumii dacă ne oprim doar la ele. Asta deoarece înțelegerea profundă a lumii și a vieții este una personală, unică, așa cum este și modul unic în care ne conectăm neuronii (link + link). În plus, am învățat că uneori, este bine să trăiesc ca și cum abia m-aș fi născut și nu există nimic și nimeni care să mă învețe ceva, trebuind să descopăr totul singură (link). Acesta e un exercițiu interesant.
Am învățat să iau ce rezonează cu mine și ce simt că-mi folosește din orice material text (link) sau video (link) pe care îl întâlnesc indiferent de cât de controversată este sursa acestuia. Asta deoarece Universul ne "vorbește" în diverse feluri care ne pot scăpa de multe ori dacă ne oprim doar la aparențe, la ce spun ceilalți că e "rațional", "evident" sau "de bun-simț" .
Am aflat cu surprindere că oamenii (chiar și cei de știință) preferă mai degrabă să rămână blocați în cunoștințele științifice vechi decât să accepte noile descoperiri (link + link + link) și că reticența la nou este frâna principală în evoluția și armonizarea noastră ca societate. Alte descoperiri științifice de mare valoare din lumea medicinei "stau încă la coadă" pentru a deveni cunoscute de marele public (link + link + link).
Am învățat că fizica învățată la școală este una total neîncăpătoare pentru explicarea foarte multor fenomene și că, la extrema cealaltă, fizica cuantică este "absurd de risipitoare postulând un număr imens și în continuă creștere de universuri care există în paralel nedetectabile decât prin hubloul îngust al experimentelor din mecanica cuantică" (Richard Feynman) (link). Acest lucru alături de multe altele face ca Universul în care trăim să fie unul mai straniu decât ne putem imagina (link).
Luând în considerare existența lumilor paralele, nu m-a surprins faptul că profețiile făcute pentru luna decembrie a anului 2012 s-au împlinit aici - în acest Univers (link) - la nivel atât de subtil încât foarte puțini le-au observat.
Deși unii au rămas la ideea că fizica cuantică este o teorie destinată numai particulelor subatomice, faptul că s-a demostrat contrariul m-a bucurat foarte mult cu toate că s-au făcut prea puține experimente (link).
Faptul că am aflat acest lucru m-a ajutat să înțeleg conceptul de psihologie cuantică și modul în care poate fi acesta aplicat în ceea ce se numește "crearea realității" (link). A decurs de la sine și faptul că noi toți împreună co-creăm realitatea fie că o facem în mod conștient sau inconștient (link).
Am învățat că Universul are o dimensiune spirituală (link) și că are o frumuseți care de multe ori ne scapă privirii și înțelegerii (link). Am înțeles că asta are o profundă legătură cu conștiința ca întreg (link  + link) iar noi, oamenii, avem nevoie de schimbări interioare radicale dacă ne dorim să o înțelegem (link + link). De asemenea am învățat că transformările interioare implică o muncă de durată (link + link) iar integrarea aspectelor noastre neplăcute și reflectate de ceilalți este strict necesară (link). M-am bucurat să aflu că oricare ar fi stuațiile de viață prin care trec acestea pot fi depășite (link + link).


Am învățat că pentru a avea o relație cu ceilalți este nevoie mai întâi să mă cunosc pe mine însămi, să mă înțeleg și să mă accept (link + link). Am aflat că relațiile umane pot fi superficiale (link) dar se pot trasforma în relații profunde dacă există răbdare și voință și în cazul când căutăm îndeajuns calea spre celălalt (link).
Am înțeles că astfel de relații armonioase se stabilesc doar dacă oamenii își oferă unii altora libertate (link + link) și m-am convins că drumul spre compasiune (link + link) poate fi străbătut doar învățând empatia (link + link +  link + link).
Am realizat că informația este sterilă atunci când nu este verificată prin experiență personală (link) și am observat că-mi este util să-mi așez experiențele personale (link) pe hârtia virtuală deoarece asta îmi aduce numeroase clarificări și o privire de ansamblu asupra acestora.
Am învățat informații extraordinar de utile din filmele documentare (link) ceea ce m-a determinat să inițiez seria "Informații care mi-au schimbat viața" (link) deoarece acestea chiar au avut această influență asupra mea.
Am conștientizat ce însemnă fitness-ul mental (link) și cel emoțional (link) și beneficiile acestora în viața cotidiană, astfel încât am început să-mi studiez reacțiile în cadrul exercițiilor de imaginație și în situațiile variate regăsite în filmele artistice (link).
Și pentru că mi-am dat seama că în oricare situație aș fi (copil/adult, bărbat/femeie, de oricare credință și orice orientare) mi-ar plăcea să am acces centralizat la cât mai multe informații din cât mai multe domenii ce-mi pot crește calității vieții am considerat important să construiesc Portalul Universul Cunoașterii (link).
 *
*    *
Nu cred că e de ajuns ce învățăm la școală. Nu e suficient ce învățam din cărți. Nu e suficient să vizionăm documentare. Nu e de ajuns să facem doar introspecții sau să fim propriul observator. Nu e suficient să facem exerciții de prezență, de respirație sau meditații.
Dar cu siguranță obținem ceva minunat în cazul când conectăm toate acestea împreună în propriul nostru mod. Asta e ceea ce numesc dezvoltare personală integrală. Doar așa cred că ne putem adapta și putem face față cu succes provocărilor. Și doar păstrându-ne deschiși tuturor posibilităților, devenind din ce în ce mai conștienți și încercând permanent să ne autodepășim. (link
Deși acest blog arată la prima vedere ca un "catastif de informații" (citat dintr-un mail pe care l-am primit) fără legătură pentru ceilalți, pentru mine acestea formează împreună acel întreg pe care l-am denumit cu titlul acestui articol.
Cu drag  *>:D< îmbrăţişare

UPDATE 2016:
Despre călătoria mea către cunoaștere și dincolo de ea.. - în video de mai jos:


Despre căutarea spirituală am vorbit în emisiunile de mai jos:




***


Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Listele "Articole recomandate", Resurse video, cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus) te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


duminică, 7 aprilie 2013

Recomandare film - Equilibrium

De-a lungul istoriei mulți oameni s-au gândit la diverse soluții pentru eradicarea agresivității, eliminarea conflictelor și a oricărui fel de negativitate din societatea umană. Așa s-a ajuns la inventarea unor diverse modele de societăți bazate pe diverse principii, însă nici unul dintre aceste modele teoretice nu a fost aplicabil în realitatea noastră.

Filmul pe care îl recomand astăzi - Equilibrium [2002] - este încadrat de IMDB la "acțiune/dramă/SF" și are ca subiect funcționarea unei societăți în care s-a ajuns la concluzia că: "Există o boală în inimile oamenilor. Simptomele ei sunt ura, supărarea furia, războiul...Boala este...sentimentul. Cu preţul lipsei sentimentelor profunde, am reuşit să suprimăm legile acestei boli absurde." Cu ajutorul unui tratament zilnic, oamenii sunt tratați (obligatoriu) împotriva sentimentelor, iar cărţile, arta, muzica și orice alt mod de manifestare artistică sunt interzise și considerate infracțiuni.

Acest film aduce cu sine necesitatea unei reevaluări a rolului și rostului menținerii inimii deschise chiar dacă pe aceeași "cale" intră și ies atât sentimentele care ne aduc bucurie cât și acelea ce ne aduc tristețea. Altfel spus: aleg să simt chiar dacă uneori asta doare.

Spun aceste lucruri referindu-mă la concepția destul de vehiculată care spune că ne putem închide emoțional pentru a nu mai simți durerea, dar de cele mai multe ori se uită că odată cu acest mod de protejare față de durere se închide în același timp și calea spre a simți iubirea.

O descriere mai detaliată ar devoala profunzimea acestui exercițiu imaginativ al lumii fără sentimente, de aceea vă mai spun doar...vizionare plăcută!


Dacă ești pentru prima dată aici și vrei să vezi celelalte recomandări de filme (artistice sau documentare) sau alte subiecte, le poți găsi căutând în tabelul cuvintelor cheie din tabelul din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

vineri, 5 aprilie 2013

Exercițiu de imaginație (4)


În situații limită imaginea noastră despre lume și viață capătă brusc claritatea cristalului. Întreg sistemul de valori apare clar în fața noastră fără nici cea mai mică îndoială legată de vreo ordine sau de orice altceva.

Cred că asta se întâmplă deoarece în astfel de situații mintea noastră reduce tot zgomotul inutil păstrând doar ce e cu adevărat important. Iar asta e ..."de bine".

Povestea de viață a lui Ric Elias este una care poate fi folosită ca exercițiu de fitness emoțional și mental:


Mi-au plăcut întrebările și cred că sunt importante ca exercițiu de clarificare din când în când, de aceea m-am gândit să le transcriu aici:
Ce ați schimba?
Ce ați face din ceea ce așteptați să faceți crezând că veți trăi pentru totdeauna?
Cum v-ați schimba relațiile și energiile negative din ele?
Și, mai presus de toate: sunteți cel mai bun părinte care puteți fi?"

Ca o completare recomand: Exercițiul care conduce instantaneu la Esență și Claritate și De bună voie și nesilit de nimeni. Celelalte exerciții de imaginație sunt în formă de listă aici (link), despre fitness-ul mental e un articol aici (link) iar despre fitness-ul emoțional am vorbit aici (link).
Cărți recomandate:
- "Arta de a gândi limpede" -Rolf Dobelli- comandă online aici-link;
- "Întrebări fundamentale" -Lou Marinoff- comandă online aici-link;
- "Înghite Platon, nu Prozac! Aplicarea ințelepciunii la problemele de zi cu zi" -Lou Marinoff- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Blink. Decizii bune în 2 secunde" -Malcolm Gladwell- comandă online aici-link;
- "Gândire rapida, gândire lenta" -Daniel Kahneman- comandă online aici-link;
- "Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi" -Mike Robbins- comandă online aici-link.


Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual au darul de a ne ajuta să creștem și să devenim din ce în ce mai conștienți de posibilitățile noastre și de natura realității în care trăim. Poți căuta un subiect anume utilizând listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta sau punând un cuvânt în căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare



marți, 2 aprilie 2013

Mitul numit "prima impresie"

Spunea cineva într-o conferință că prima impresie despre un om se formează în primele 30 de secunde iar după acestea există cam 3 minute în care această impresie se întărește total. Tot acolo se spunea că  anumite studii arată că este nevoie de cel puțin 19 impresii secundare consecvente care să poată șterge impresia inițială (atât de puternică este). Probabil ați observat că multor oameni nu le sunt suficiente nici o sută de post-impresii ca să și-o schimbe pe prima, dar ăsta este alt subiect.

Nu am să mă opresc nici la cât de sincere sunt primele afișări de imagine, deoarece probabil știe toată lumea că ele sunt oricum regizate, cosmetizate, etc., tocmai din motivul de mai sus. Alte nuanțe vreau să punctez astăzi.

Pe mine concluziile din prima frază m-au întristat. Pentru că asta denotă superficialitate. Multă. Pentru că pe de altă parte o vorbă românească spune că "nu ajunge o viață de om pentru a Cunoaște pe cineva". Și e adevărat. Dar nu doar de aceea.

Eu cred că s-a ajuns prea departe cu această "primă impresie". O întreagă industrie din cadrul dezvoltării personale ne învață trucuri despre limbajul nonverbal și despre cum să stăm pe scaun, cum să zâmbim, cum să rotim ochii pentru a minți cât mai frumos/credibil (pentru a "da" bine 😁) la o întâlnire de afaceri sau de altă natură. S-a ajuns să se piardă din vedere esența interacțiunii și comunicării umane sau mie îmi scapă ceva?

Este adevărat că uneori ne pasă de impresia pe care o lăsăm în jur (mai mult sau mai puțin în funcție de context), dar oare ce este mai important:
  • să construim în ochii celorlalți o imagine și să trăim cu teama că la un moment nu vom mai putea "ține pasul" cu imaginea, sau
  • să eliminăm pe cât posibil așteptările celorlalți asumându-ne riscul autenticității dar câștigând eliberarea de teamă ?
Dincolo de stabilirea priorităților de mai sus, referindu-mă acum la cazul când noi suntem în poziția de observator, mă întreb - ne ajută la ceva faptul că lăsăm prima impresie să se întipărească, să ne domine părerea despre un om? Aș spune că nu, dimpotrivă, pierdem foarte mult. Pierdem bucuria de a-i lăsa timp să se deschidă, să se manifeste în splendoarea în care o poate face fiecare ființă în parte atunci când este scutită de etichetări și judecăți mereu premature.

Judecățile și etichetele pe care le aplicăm celorlalți rănesc. Uneori rănesc atât de tare încât întârzie sau chiar opresc definitiv înflorirea ființei într-un domeniu oarecare în care ar face-o în cazul când ar fi încurajat. Sau măcar lăsat în pace.

Sunt sigură că ți s-a întâmplat și ție măcar o dată să ți se taie aripile când ai vrut să zbori. Să fii descurajat de ceilalți când ai avut un proiect personal drag ție sau când ai vrut să te manifești altfel decât ce consideră ceilalți ca fiind "normal" (din punctual lor de vedere). Nu te întreb cum a fost pentru că știu deja. Toți am trecut prin această experiență.

Întrebarea este cum de încă putem să-i descurajăm pe ceilalți dacă noi înșine am trecut deja prin asta și știm cum e? Sau revenind strict la subiectul de azi, cum de încă putem să ne oprim la prima impresie când știm că fiecare dintre noi a suferit măcar o dată din cauza celor care au făcut asta cu noi?

Cum ar arăta această realitate dacă în clipa când prima impresie vrea să se întipărească în mintea noastră, noi, fiecare, am opri-o și i-am da răgazul celuilalt să se dezvăluie fără să-l judecăm/etichetăm (nu doar la prima interacțiune, dar nici la a doua, nici la a treia,...)?

***
Sunt multe, foarte multe exemple care demontează mitul "primei impresii", dar am ales astăzi unul pe care l-am întâlnit ieri întâmplător. Ar fi bine de simțit, nu doar de privit. Pentru cei care nu cunosc limba engleză precizez că acest om nu a cântat niciodată în fața nimănui, nici măcar a familiei, din cauza respingerii pe care au manifestat-o față de el toți cei care s-au oprit la....prima impresie. Vizionare plăcută..


Și ca să aduc și un exemplu românesc, în caz că nu ați văzut-o, merită să o ascultați pe Gabriela Artene din Iași, care a reușit abia acum să-și depășească prejudecățile și să-și dezvăluie vocea minunată - (link).

! Dacă îți dorești să depășești o situație de conflict în relații sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
Articole conectate:
- Jumătate din înțelegerea lumii,
-
3 pași importanți pentru relații armonioase și
-
 IERTAREA - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă. Un documentar din lista "musai" de (re)văzut este aici-link.

Cărți recomandate pe tema articolului:
- "Vrăjitoare și oameni înspăimântători. Ostilitatea în viața cotidiană și depășirea ei" -J. H. Berke- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți controlezi furia" -Albert Ellis, Raymond Chip Tafrate- comandă online aici-link;
- "Agresivitatea pasivă" -T. Murphy, L. H. Oberlin- comandă online aici-link;
- "De ce oamenii buni fac lucruri rele" -Debbie Ford- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Partea intunecată a căutatorilor de lumină" -Debbie Ford- comandă online aici-link;
- "De ce oamenii buni săvârșesc fapte rele" -James Hollis- comandă online aici-link;
- "Efectul Lucifer" -Philip Zimbardo- comandă online aici-link sau aici-link;
- "De ce îți face bine să faci BINE" -David R. Hamilton- comandă online aici-link sau aici-link;
- "De ce nu vrem iertarea?" -Harriet Lerner- comandă online aici-link;
- "Iertarea - cea mai mare putere vindecătoare" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link;
- "Dansul relațiilor" -Harriet Lernerpoate- comandă online aici-link;
- "Iubirea înseamnă renunțarea la frică" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link.
***
Dacă este pentru prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi să-ți aducă un strop de informație și/sau bucurie în plus. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗