"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 9 ianuarie 2014

Noi conexiuni între creier și conștiință

Conexiunile care există între creier și conștiință sunt multiple, destul de greu de cuprins cu înțelegerea și poate cel mai greu de convertit ca aplicabilitate în viața de zi cu zi. De aceea, cu cât mai multe puncte de vedere cunoaștem, cu atât putem să ne formăm o viziune mai clară asupra modului în care putem să schimbăm și să simplificăm experiențele pe care le trăim în vederea îmbunătățirii calității vieții.

Subiectul prezintă o importanță deosebită atâta vreme cât înțelegerea neuroplasticiății, această proprietate extraordinară a creierului nostru, ne permite nu doar modificarea concretă a percepției asupra realității ci și a realității în sine, pe care până acum ceva vreme o credeam de neschimbat.

Dacă tot am (re)deschis subiectul conexiunilor dintre creier și conștiință cu articolul precedent, vin astăzi să dau mai departe un interviu extrem de interesant cu domnul prof.univ.dr. Dafin Mureșanu – prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca. Interviul cuprinde două părți integrate în video-ul de mai jos și conține informații științifice de o imensă valoare explicate cu multă răbdare astfel încât să poată fi înțelese de către cei care nu sunt familiarizați cu limbajul specific neuroștiințelor.

Iată doar câteva extrase din interviu:

"Reconfigurarea stărilor cognitive și de conștiință duc la modificări structurale la nivelul structurii sistemului nervos. Și nu numai la nivelul structurii sistemului nervos, ci la nivelul întregului organism. Prin urmare, astăzi avem faptic demonstrat că există o relație directă și în sens invers: conștiința influențează materia și o poate influența independent. Acest lucru a fost demonstrat aproximativ în ultima decadă, există grupuri de cercetători în special la UCLA (University of California Los Angeles) care lucrează nemijlocit în domeniul științelor cuantice și au demonstrat acest lucru. Clinicieni la Universitatea din Montreal împreună cu grupuri de studiu imagistic au demonstrat faptul că anumite programe de training mental, o anumită educație, o reconfigurare a modului de a gândi, o reconfigurare a modului de a-ți concentra atenția asupra unor elemente duce la schimbări drastice la nivelul sistemului nervos capabile de a influența stări patologice (boli) și astfel de a ne comuta dintr-o stare patologică într-o stare normală (de sănătate)."

"(...) Când unele structuri neuronale sunt lezate, alte structuri se pot reconfigura și pot prelua funcția zonelor afectate. Nu numai făcând neapărat ceva fizic (kinetoterapie, training cognitiv, mișcând mâinile într-un anumit fel, etc.) vom determina un efect asupra zonei lezate și o recuperare. Nu. Aceasta era filozofia clasică a unei terapii bine conduse (...). Este mai mult de atât. Astăzi știm că anumite deficite se pot recupera nu neapărat prin exercițiu fizic real ci și prin exercițiul imaginativ. Ajunge ca pacientul să-și imagineze că face o anumită activitate."

Atât de mult mi-a plăcut interviul că mi-a fost greu să mă abțin să nu-l transcriu tot.😁

Ultimul extras de mai sus explică foarte bine de ce în multe articole am pus accentul pe exercițiile de imaginație (link), pe fitness-ul emoțional (link) și de ce am spus aici (link) că empatia (în sensul ei extins) poate fi o metodă de cunoaștere universală, de investigare și de extindere a conștiinței.

Merită fiecare minut investit. (*Imaginile din fragmentul min 9-12 sunt blurate în mod intenționat de realizator din motive privind drepturile de autor.) Vizionare plăcută!


Felicitări domnului prof.univ.dr. Dafin Mureșanu pentru bunăvoința de a oferi publicului larg informații de o asemenea valoare și importanță și, bineînțeles, felicitări domnului Cristian Mureșanu pentru realizarea unor interviuri atât de interesante pentru TVR Cluj.

În completarea subiectului, în plus față de link-urile de mai sus și cele din finalul articolului precedent, găsiți lucruri interesante și în articolul publicat aici (link). Și dacă tot veni vorba despre proprietățile spațiului pe care noi în vedem gol, ar fi interesant de urmărit documentarul de aici (link).

Pentru cei interesați, iată și câteva cărți demne de studiat:
- "Neuroștiința iluminării" - David Perlmutter, Alberto Villoldo - comandă online aici-link;
- "Hrană pentru creier. Ghid esențial pentru stimularea puterii creierului" - Lorraine Perretta, Oona Va - comandă online aici-link;
- "Exerciții pentru creier" - Robert Goldman - comandă online aici-link ;
- "Creierul și inteligența emoțională" - Richard J. Davidson, Sharon Begley - comandă online aici-link ;
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care îți plac în lista "Articole recomandate" și în tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗 *>:D< îmbrăţişare


3 comentarii:

Iulia Iulia spunea...

este un material de exceptie inclusiv pentru cei din domeniu medical asa cum sunt eu. Multumesc mult ....

Anonim spunea...

Buna Adina!
Interesant, multumesc! Ca o minuscula nemultumire, am ramas cu senzatia ca, din pacate, respectabilul si titratul domn profesor D.M. nu a reusit "sa treaca de sticla" pe anumite perioade de timp, abordand un limbaj si concepte specifice doar unui public extrem de avizat.(E.A.)

printzu spunea...

bun film recomand nota 10

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...