"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 2 martie 2014

De ce contează intimitatea online (+ recomandare film)

Există experiențe de viață care își lasă definitiv amprenta în sufletele noastre. Astfel de experiențe nu pot fi uitate sau trecute cu vederea, iar vindecarea lor, regăsirea liniei de plutire, poate dura ani.

De parcă viața nu ar fi fost și așa destul de complicată și.. bogată în astfel de experiențe, expansiunea rețelelor de socializare ne-a complicat-o și mai mult. Acum trăim într-o lume în care dramele se pot naște online iar dimensiunea lor poate distruge efectiv viețile celor vulnerabili.

În această lume în care aproape toți oamenii care au telefon au și conturi pe diverse rețele de socializare, foarte puțini sunt conștienți de modul în care funcționează lucrurile și de cât de în siguranță sunt datele lor. Pentru cineva care nu are cunoștințe de IT este greu de imaginat ce se întâmplă cu aceste date și cum pot fi ele folosite.

De dragul importanței acestor lucruri și a consecințelor care se reflectă în viețile noastre, m-am gândit că merită să distribui speech-ul lui Alessandro Acquisti în care acesta explică de ce contează intimitatea online. În discursul său destul de.. descurajator acesta ne împărtășește detalii ale unor cercetări despre utilizarea datelor personale. Consider că este un semnal de alarmă foarte util..


Filmul pe care îl recomand astăzi ne poartă într-o poveste ce începe online. O poveste despre încredere și consecințele pe care le poate avea atunci când este acordată fără discernământ. Este o lecție de viață dureroasă dar necesară pentru antrenamentul nostru de adaptare la aceste vremuri. Putem învăța din această poveste de viață pentru a nu fi nevoie să trecem noi înșine prin experiențe de acest gen.

Este un film pe care-l recomand tuturor familiilor în care există adolescenți dar și celor care lucrează în sistemul de învățământ pentru că reprezintă o temă de mare actualitate ce poate fi discutată la orele de dirigenție. Pentru ciclul primar și gimnazial merită prelucrat și "Ghidul utilizării în siguranță a internetului" disponibil aici-link.


Filmul se numește "Trust" ("Încrederea") și ne poartă într-o călătorie complexă, tulburătoare și plină de învățăminte. Varianta de mai jos este preluată de pe net, dar pentru o calitate optimă a imaginii recomand cumpărarea dvd-ului. Vizionare plăcută și cu folos.. (Îmi pare rău pentru reclame, acestea aparțin site-ului care găzduiește materialul video, nu le-am putut elimina)

Link alternativ aici (link).

***
Dacă ai ajuns pe această pagină pentru prima dată, îți spun bine ai venit! M-aș bucura să găsești lucruri care să-ți placă și să revii din când în când. Pentru a căuta subiectul care te interesează poți folosi lista "Articole recomandate" sau cea cu cuvinte cheie, ambele fiind în coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: