"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 22 iulie 2014

Prețul anesteziei vulnerabilității

"Marea majoritate a oamenilor se angrenează în comportamente (conştiente sau nu) care îi ajută să îşi amorţească sentimentele şi să evite vulnerabilitatea, durerea şi disconfortul. Dependenţa poate fi descrisă ca o desensibilizare cronică şi care atinge obsesia ce ajută la minimalizarea intensităţii sentimentelor dureroase. Însă noi nu ne putem amorţi în mod selectiv emoţiile. Atunci când ne minimalizăm emoţiile dureroase, le minimalizăm inclusiv pe cele pozitive.

Emoţiile cele mai intense pe care le experimentăm au vârfuri foarte ascuţite, la fel ca spinii. Atunci când le cădem pradă, ele ne pot cauza o senzaţie de disconfort şi chiar durere. Simpla anticipare sau teama de aceste sentimente pot declanşa în noi o vulnerabilitate care ni se pare intolerabilă. Cei mai mulţi dintre oameni reacţionează la vulnerabilitatea şi durerea pe care le stârnesc aceste vârfuri ascuţite prin evitarea disconfortului sau prin respingerea lui.

În acest scop, ei îşi amorţesc sau îşi minimalizează durerea adoptând primul comportament care le oferă o uşurare rapidă. Există multe lucruri care au capacitatea de a anestezia durerea, precum: alcoolul, drogurile, alimentele, sexul, relaţiile, banii, munca, îngrijirea altei persoane, jocurile de noroc, ocupaţia permanentă, afacerile, haosul, cumpărăturile, planificarea, perfecţionismul, schimbările constante şi Internetul.(...)

Din cercetările pe care le-am făcut, am constatat că oamenii care îşi trăiesc viaţa din toată inima fac cu totul altfel. Ei încearcă să îşi simtă sentimentele până la capăt, sunt precauţi în faţa comportamentelor care le amorţesc sentimentele şi se confruntă cu disconfortul emoţiilor dure.

Asumarea propriei poveşti poate fi dificilă, dar nu este nici pe departe atât de dificilă ca risipirea întregii vieţi pentru a fugi de ea. Acceptarea vulnerabilităţilor noastre este riscantă, dar nici pe departe la fel de periculoasă ca renunţarea la iubire, apartenenţă şi bucurie – experienţele care ne fac să fim mai vulnerabili. Numai oamenii suficient de curajoşi pentru a-şi explora latura întunecată sunt capabili să descopere puterea infinită a luminii lor interioare.- fragment din cartea lui Brené Brown: "Darurile imperfecțiunii".


Din ce în ce mai mulți oameni se închid în fața emoțiilor negative sperând ca în acest fel elimine suferința din viața lor. Își imaginează că această anestezie a durerii îi va ajuta să meargă înainte și să facă un salt direct către momentul în care lucrurile vor merge din nou bine. .

După o perioadă, fiecare om observă că zilele au devenit gri și totuna, că prin vene nu mai simte viața și că nu se mai poate bucura de nimic. Dacă e suficient de atent, se poate prinde din prima de ceea ce spunea mai sus Brené Brown. Dar din nefericire, nu am cunoscut pe nimeni să se prindă de asta din prima.. și, evident, nici eu nu m-am prins :))

Dacă măcar din a doua, a treia sau a 50-a experiență de genul oamenii ar sesiza că închiderile emoționale nu se pot face într-o singură direcție, nu ar mai fi cazul să se mai întrebe de ce simt că s-au uscat pe picioare și că viața nu mai are nici un gust. Până la urmă, tot la a fi conștienți și a cunoaște cum funcționăm se rezumă totul.

Cu speranța că vom deveni din ce în ce mai conștienți v-am pregătit cu drag o nouă traducere a unui discurs a minunatei Brené Brown. Dacă nu o cunoașteți încă, vă pot spune că este prof. univ. dr. și cercetător la Universitatea din Houston - Facultatea de Asistență Socială și a studiat mai mult de 10 ani din viața sa prin cercetări aprofundate: rușinea, vulnerabilitatea, curajul și demnitatea.

Este autoare a cinci cărți ajunse bestseller și două CD-uri audio cu materiale pe aceste teme atât de sensibile dar atât de necesare. În limba română au fost traduse trei dintre cărțile sale pe care le consider adevărate comori pentru autocunoaștere și dezvoltarea personală, mai ales în direcția dezvoltării încrederii în sine și a iubirii de sine. Este vorba despre:

- "Darurile imperfecțiunii" - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Curajul de a fi vulnerabil" - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" - comandă online aici-link sau aici-link.
- "Curajul în sălbăticie" - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Îndrăznește să conduci" - comandă online aici-link sau aici-link.

Am tradus materialul de mai jos deoarece acesta vine cu completări importante în privința consecințelor închiderilor către emoțiile negative și, dincolo de informații, cu un suflu nou de autenticitate de care este atât de multă nevoie în societatea noastră. Și ca un bonus, o doză bună de amuzament așa cum Brené Brown știe să presare pentru o transmitere de la suflet la suflet a acestor informații delicate...Vizionare plăcută!



Iată mai jos și 4 cărți bestseller ale renumitului Daniel Goleman - scriitor, psiholog și jurnalist de știință, care poate fi numit maestrul studiului emoțiilor, cărți care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor care sunt pe drumul autocunoașterii (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
- "Inteligența emoțională" - comandă online aici-link;
- "Emoții vindecătoare" - Daniel Goleman într-un dialog cu Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Emoții distructive" - Daniel Goleman într-un dialog cu Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Inteligența socială" - comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta pentru a alege un subiect care-ți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Niciun comentariu: