"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 14 iulie 2014

Starea de flux - secretul fericirii

Starea de flux este definită în psihologie ca fiind starea în care ştim că ceea ce urmează să facem este posibil, chiar dacă este dificil, când simţul timpului dispare, când uităm de noi înșine, când ne simţim parte din "ceva" mai mare. În spiritualitate se spune că suntem în starea de flux când suntem în curgerea firească a vieții și depășim cu ușurință obstacolele care apar pe "drumul" nostru.
Dacă ar fi să o descriu așa cum am simțit-o, aș spune că este un salt în gol fără parașută, unul în care mintea se oprește și lasă loc inspirației de "dincolo" (link-1, link-2), un fel de "punct zero" din continuumul intern spațiu-timp al ființei, unul în care potențialul nostru primordial nelimitat iese la iveală. În acest punct cred că "funcționăm" după cu totul alte legi și nu este neapărat vorba despre concentrare mentală ci mai mult de "adunare" și concentrare tuturor energiilor personale (pe care le "împrăștiem" conștient sau mai puțin conștient). Spun asta deoarece nu am întâlnit oameni care să fi reușit să forțeze mental "intrarea" într-o astfel de stare. Aș spune mai curând că putem intra în ea în condițiile în care reușim să renunțăm la tipare (de orice natură) (link) când renunțăm să aplicăm rețetele pe care le-am învățat de-a lungul vieții privind reușita sau succesul lucrurilor pe care le facem. Aș spune multe despre stare de flux, mai ales după experiențele pe care le-am trăit la seminariile din ultimele luni, dar amintirile sunt atât de vii, cuvintele mă cam "strâng" și nu pot vorbi încă despre asta fără un nod în gât, unul de bucurie.. :)))
Mai bine vă propun să vedeți ce lucruri a descoperit privind starea de flux Mihaly Csikszentmihalyi - profesor de psihologie la Claremont Graduate University, directorul Centrului de Cercetare a Calității Vieții, în trecut - conducător al departamentului de psihologie de la Universitatea din Chicago și al departamentului de sociologie și antropologie de la Colegiul Lake Forest. A fost denumit "arhitectul" noțiunii de "stare de flux" pentru anii săi de cercetare asiduă a acestui subiect, dar cercetările sale se referă și la punctele forte ale omului cum ar fi optimismul, motivația și responsabilitatea. A publicat până acum peste 120 de articole remarcabile în domeniu, fiecare cu numeroase citări. De aceea cred că dicursul său marca TED merită toată atenția. Vizionare plăcută!


Sunt multe articole pe acest blog ce conțin materiale privind fericirea, dar aleg să le recomand acum pe cele ce se găsesc: aici-linkaici-link, aici-link și aici-link. Sunt de asemenea multe cărți care s-au scris pe această temă, dar le recomand pe următoarele:
"Starea de flux. Psihologia experienței supreme" - Mihaly Csikszentmihalyi - comandă online aici-link;
"Flux. Psihologia fericirii" - Mihaly Csikszentmihalyi - comandă online aici-link;
"Dincolo de gândirea pozitivă" - Robert Anthony - comandă online aici-link;
"Fericire spontană" - Andrew Weil - comandă online aici-link;
"Despre fericire, viață și multe altele" - Dalai Lama - comandă online aici-link.
***
Dacă abia ai ajuns în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să fie util căutărilor tale.  Poți folosi listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) pentru a căuta un subiect anume. Te poți conecta cu artiolele blogului oferindu-i un Like. Te mai aștept,
cu drag   *>:D< îmbrăţişare

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...