"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 31 iulie 2014

Adevărul șocant despre sănătatea ta

Din ce în ce mai mulți oameni ajung să accepte faptul că organismul nostru are capacitatea de vindeca singur. Asta deoarece cercetările din domeniu au luat amploare iar rezultatele au "scăpat" libere pe internet 😁 Desigur, nu putem crede chiar tot ce apare pe internet, însă atunci când un medic vorbește despre asta, merită să-l ascultăm pentru a vedea ce anume l-a condus la această concluzie.

Este vorba despre Dr. Lissa Rankin - "doctor nu doar de corpuri ci și de suflete" - cum îi place să se definească (link). Este de asemenea speaker internațional, artistă (link) și autoare a cărții "Vindecarea cu ajutorul minții" care a ajuns rapid bestseller și a fost tradusă și în limba română (link). În acest moment conduce și proiectul "Pink Medicine Revolution" care ajută pacienții să se vindece singuri, încurajând și sistemele naționale de sănătate să îmbrățișeze ideea și să faciliteze astfel de procese de vindecare. Putem spera că și sistemul nostru de sănătate să "audă" de această idee...😕


Am tradus discursul său pentru ca informația să poată ajunge la cât mai mulți oameni. Titlul articolului este titlul pe care Lissa Rankin l-a ales pentru discursul său. Cred că este un material care merită toată atenția deoarece conține condițiile în care putem stimula corpul să se vindece singur și să-și mențină sănătatea. Vizionare plăcută și cu folos..


"Să-ți asculți corpul pentru a înțelege bolile ca limbaje simbolice și metaforice este un demers accesibil oricui. Să stabilim o legătură între prezența unui simptom, unei disfuncții psihologice sau apariția unei somatizări profunde și un conflict psihologic sau relațional ne permite să înțelegem mai bine relația strânsă care există între spirit și corp și să abordăm bolnavul în întreaga sa dimensiune umană." - Jacques Salomé
***

Cărți recomandate: cele ale Lissei Rankin:
- "Vindecarea cu ajutorul minții" - comandă online aici-link - carte în care aceasta descrie programul ei în 6 pași pentru e reechilibra toate ariile vieții noastre, toate care ne fac să fim cu adevărat sănătoși și
- "Remediu împotriva fricii" comandă online aici-link o carte ce conține referiri la studii ştiinţifice și povești inspirate de viață care ne pot elibera de frici.
și de asemenea:
- "Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor" -Jacques Martel- comandă online aici-link;
- "Boala ca șansă. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Boala ca simbol" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Puterea vindecătoare a bolii" -Thorwald Dethlefse, Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Cele 4 fețe ale monedei" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper ca lucrurile pe care le vei găsi să-ți fie de folos căutărilor tale. Poți găsi subiectele care te interesează folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗



marți, 29 iulie 2014

Chirurgia deschiderii inimii

Sursa suferințelor noastre este diferența pe care mintea noastră o sesizează între realitate și felul în care noi ne așteptăm să fie aceasta. Cu cât mai mare această diferență, cu atât mai mare este și suferința.

Nu am studiat statisticile, dar cred că cel mai frecvent motiv de ceartă în cupluri sau chiar din relațiile de prietenie este faptul că încercăm continuu să-l schimbăm pe Celălalt (orice rol ar juca acesta în viața noastră).

Așa au intrat în "folclor" expresii precum "Las' că-l dau eu după mine cu timpul", "Las' c-o dau eu pe brazdă", "Las' că-l șlefuiesc eu", etc. Ce mi se pare uimitor este faptul că această atitudine persistă de multe ori și în cazul persoanelor care parcurg deja diverse căi de dezvoltare personală și cunosc deja faptul că lumea exterioară este o imensă oglindă a ceea ce nu acceptăm la noi înșine (detalii aici-link).


Iată ce frumos exprimă aceste lucruri Byron Katie în cartea sa "Iubește ceea ce este" (link):

"Singura dată când suferim este când credem un gând care se ceartă cu ceea ce este. Când mintea este perfect clară, ceea ce este, este ceea ce ne dorim. Dacă vrei ca realitatea să fie diferită decât este, ai putea la fel de bine să înveți o pisică să latre. Poți încerca din nou și din nou, dar la final pisica se va uita în sus la tine și va zice "Miau". Dorind ca realitatea să fie altfel decât este, este imposibil..

Și totuși, dacă ești atent, vei observa că gândești astfel de gânduri de zeci de ori pe zi. "Oamenii ar trebui să fie mai amabili", "Copiii ar trebui să fie bine crescuți", "Soțul meu (sau soția mea) ar trebui să fie de acord cu mine", "Ar trebui să fiu mai slab (sau mai frumos, sau să am mai mult succes)".

Aceste gânduri sunt moduri prin care noi dorim ca realitatea să fie altfel decât este. Dacă crezi că sună depresiv, ai dreptate. Tot stresul pe care îl simțim, este din cauza faptului că ne certăm cu ceea ce este."

Pentru că sunt un fan Byron Katie și pentru că modul ei de a scoate la iveală proiecții mentale ascunse este atât de simplu și pe înțelesul tuturor, dau astăzi mai departe un nou exemplu al aplicării metodei pe care ea o numește "Lucrarea" (The Work). Bineînțeles, este un material care are legătură cu lucrurile de mai sus, cu felul în care încercăm să-l schimbăm pe Celălalt.

Îl consider un material important pentru că de multe ori proiecțiile noastre mentale sunt ca o ceață care ne împiedică să-l vedem pe Celălalt așa cum Este el. Un dialog de suflet revelator dar și amuzant, numai bun de privit prin ochii sufletului și de înțeles cu inima...


! Dacă îți dorești să depășești o situație de conflict în relații sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE: Cursuri acreditate A.N.C. finalizate cu certificat (valabil în România și U.E.)
✅Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 21, 22, 23 ianuarie. Detalii AICI-LINK.
✅Dacă vrei să susții cursuri, prezentări, conferințe în mod profesionist sau dorești să-ți transmiți mesajul cu maxim impact, hai la cursul de Formator! Când: 4, 5, 6 februarie. Detalii - AICI-LINK.
Ambele se vor desfășura: online pe Zoom din confortul casei tale. La fiecare dintre ele primești un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗
***
Articole conectate cu subiectul:
- 3 pași importanți pentru relații armonioase,
- Cum să-ți faci prieteni pe viață,
- IERTAREA - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă,
- Jumătate din înțelegerea lumii,

Pentru o înțelegere profundă a Lucrării și exemple concrete de aplicare recomand trei cărți ale lui Byron Katie care pot fi comandate online după cum urmează:
- "Cine ai fi tu fără povestea ta?" - comandă online aici-link;
- "Pune-ți gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea" - comandă online aici-link;
- "Iubește ceea ce este" - comandă online aici-link.
Recomand cu încredere și următoarele lecturi care fac bine pentru suflet și minte:
- "Curajul de a fi tu însuți. Arta de a comunica conștient" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Vorbește-mi, am atâtea să-ți spun" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
- "Transmiterea. Despre ce ne aducem unii altora" -Céline Alvarez, Christophe André- comandă online aici-link;
- "Stările sufletești. Învățarea seninătății" -Christophe André - comandă online aici-link;
- "Viața interioară" -Christophe André - comandă online aici-link;
- "Cum să-ți reinventezi viața" -Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko- comandă online aici-link sau aici-link;
-"Iubirea nu este de ajuns" - Aaron T. Beck (părintele psihoterapiei cognitive) - comandă online aici-link.


În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


duminică, 27 iulie 2014

Ce am învățat din 100 de zile de respingere (+ recomandare film)

Una dintre cele mai profunde traume pe care le trăim uneori începând chiar din perioada copilăriei sau pe parcursul vieții este respingerea. Fie că este vorba de lipsa iubirii (sau insuficiența ei) din partea unuia dintre părinți sau de diferențele cu care părinții ne tratează în raport cu frații noștri, fie că e vorba de ceva aparent minor (ex. prima despărțire de "cea mai bună" prietenă), percepem respingerea ca pe ceva profund dureros și asta ne face să ne simțim lipsiți de valoare, "defecți", fără rost sau însemnătate.

Primul pas pe care un om aflat în situația asta îl face este să se închidă în sine, să se izoleze de ceilalți pentru a nu repeta experiența. Își pierde încrederea în oameni și, dacă e neapărat necesar să interacționeze cu cineva, acesta va juca diverse roluri (va purta diverse măști) adaptate diverselor situații.

Toți oamenii se plâng că trăim într-o lume plină de ipocrizie dar uită care este adevăratul motiv pentru care oamenii poartă măști: faptul că, atunci când sunt autentici, sunt judecați pentru ceea ce spun sau fac. Că deh, judecata semenilor e un comportament ce se promovează astăzi pe toate canalele (tv, radio, presă scrisă online sau pe hârtie).


Nu cunosc pe nimeni care să fi scăpat fără să fi trăit măcar o dată-n viață respingerea, așa că experimentul făcut de Jia Jiang și concluziile la care a ajuns cred că interesează pe foarte mulți oameni care doresc să-și vindece acest aspect al vieții lor.

Veți afla despre acest experiment urmărind discursul său TED pe care-l dau mai departe aici, vizionare plăcută și.. cu folos. (*Notă: subtitrarea nu apare pe anumite tipuri de telefoane).


Cele mai puternice reacții de respingere care s-au creat între oameni și cele mai multe conflicte care au existat în istorie au avut la bază credințele religioase ale oamenilor și tradițiile conform cărora își trăiesc viața.

În mod surprinzător, deși omenirea a evoluat exponențial din toate punctele de vedere, conflictele religioase s-au perpetuat până în zilele noastre și continuă să mențină vie separarea, chiar dacă este evident că nu vom ajunge niciodată să gândim sau să credem în aceleași lucruri.

Pelicula pe care o recomand astăzi "The Shunning" ("Respingerea") este ecranizarea unei povești emoționante care se petrece la granița dintre două tradiții diferite.

Nu vă dezvălui nimic din această poveste, vă spun doar că scenariul este scris de Chris Easterly împreună cu Beverly Lewis (autoarea nuvelei cu același titlu și a mai multe bestseller-uri). În rolurile principale îi veți întâlni pe Danielle Panabaker, Sherry Stringfield, Bill Oberst Jr. și Sandra Elise Williams.

Dincolo de povestea în sine, filmul ne vorbește despre relații, despre cum se transformă acestea când oamenii sunt dispuși să treacă dincolo de "eu" și de povestea personală și, din aceste motive, poate deveni un foarte util exercițiu de fitness mental și emoțional pentru cei care sunt dispuși să îl facă. Poate fi vizionat online aici-link sau aici-link vizionare plăcută!
***
În strânsă legătură cu subiectul de astăzi sunt și articolele: Cum să-ți faci prieteni pe viațăDacă ești într-o cochilie și De ce merită să ieșim din cochilie.

Cărți foarte utile legate de acest subiect:
- "Puterea autenticității" -Mike Robbins- comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi vulnerabil" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine" -Lise Bourbeau- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Cum să fii tu însuți" -Ellen Hendriksen- comandă online aici-link;
- "Drumul către tine însuți" -M. Scott Peck- comandă online aici-link;
- "Fii tu, schimbă lumea" -Dain Heer- comandă online aici-link;
- "Cum să fii tu însuți ca sa trăiești din plin" -Alain Braconnier- comandă online aici-link;
- "Maturitatea. Responsabilitatea de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Libertatea. Curajul de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Dacă m-aș asculta m-aș înțelege" - comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pe această pagină pentru prima dată, îți spun bine ai venit! Ideea principală a blogului este dezvoltarea personală și tot ce ne ajută să avem o viață frumoasă și plină de sens. Poți căuta mai ușor un subiect pe placul tău folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗




sâmbătă, 26 iulie 2014

Locul unde se nasc Visele

"Oamenii fericiți petrec foarte mult timp în starea de flux - starea în care oamenii sunt atât de implicați în ceea ce fac încât nimic nu pare să mai conteze. Experiența în sine este atât de frumoasă încât oamenii vor continua să facă ceea ce le place chiar și cu costuri mari, pur și simplu de dragul de a face acel lucru." - Mihaly Csikszentmihalyi.

Pentru că acum aproape două săptămâni vorbeam despre starea de flux aici-link, m-am gândit să "prepar" pentru astăzi un mic material care are mare legătură cu aceasta. Și nu orice fel de material, ci o porție bună de inspirație "marca" Jason Silva. Sper să vă placă și să vă aducă măcar atâta inspirație cât mi-a adus mie...Vizionare plăcută!


Celelalte articole ce conțin materiale cu Jason Silva se găsesc aici-linkaici-link și aici-link, despre creativitate - o listă de 18 articole aici-link, iar despre cortexul prefrontal 😁 - găsiți mai multe informații aici-link și aici-link.


Recomand și câteva cărți ce oferă informații despre starea de flux:
- "Flux. Psihologia fericirii" - Mihaly Csikszentmihalyi - comandă online aici-link;
- "Starea de flux. Psihologia experienței supreme" - Mihaly Csikszentmihalyi - comandă online aici-link;
- "Fluxul. 40 de zile pentru o transformare totală a vieții" - Tara Meyer-Robson - comandă online aici-link;
- "Dincolo de gândirea pozitivă" - Robert Anthony - comandă online aici-link;
- "Despre fericire, viață și multe altele" - Dalai Lama - comandă online aici-link;
***
Dacă ești prieten/prietenă al/a acestei pagini de mai mult timp și lucrurile pe care le-ai găsit aici au adus valoare și inspirație în viața ta, poți răsplăti energia pe care ai primit-o în dar de-a lungul vremii sub formă de articole, traduceri și editarea video-urilor printr-o donație cu un click pe butonul "Donate" din coloana din dreapta. Mulțumesc. :)
***
Dacă ești pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te pot ajuta să răsfoiești mai ușor sutele de articole pe care le-am publicat până acum. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗



marți, 22 iulie 2014

Prețul anesteziei vulnerabilității

"Marea majoritate a oamenilor se angrenează în comportamente (conştiente sau nu) care îi ajută să îşi amorţească sentimentele şi să evite vulnerabilitatea, durerea şi disconfortul. Dependenţa poate fi descrisă ca o desensibilizare cronică şi care atinge obsesia ce ajută la minimalizarea intensităţii sentimentelor dureroase. Însă noi nu ne putem amorţi în mod selectiv emoţiile. Atunci când ne minimalizăm emoţiile dureroase, le minimalizăm inclusiv pe cele pozitive.

Emoţiile cele mai intense pe care le experimentăm au vârfuri foarte ascuţite, la fel ca spinii. Atunci când le cădem pradă, ele ne pot cauza o senzaţie de disconfort şi chiar durere. Simpla anticipare sau teama de aceste sentimente pot declanşa în noi o vulnerabilitate care ni se pare intolerabilă. Cei mai mulţi dintre oameni reacţionează la vulnerabilitatea şi durerea pe care le stârnesc aceste vârfuri ascuţite prin evitarea disconfortului sau prin respingerea lui.

În acest scop, ei îşi amorţesc sau îşi minimalizează durerea adoptând primul comportament care le oferă o uşurare rapidă. Există multe lucruri care au capacitatea de a anestezia durerea, precum: alcoolul, drogurile, alimentele, sexul, relaţiile, banii, munca, îngrijirea altei persoane, jocurile de noroc, ocupaţia permanentă, afacerile, haosul, cumpărăturile, planificarea, perfecţionismul, schimbările constante şi Internetul.(...)

Din cercetările pe care le-am făcut, am constatat că oamenii care îşi trăiesc viaţa din toată inima fac cu totul altfel. Ei încearcă să îşi simtă sentimentele până la capăt, sunt precauţi în faţa comportamentelor care le amorţesc sentimentele şi se confruntă cu disconfortul emoţiilor dure.

Asumarea propriei poveşti poate fi dificilă, dar nu este nici pe departe atât de dificilă ca risipirea întregii vieţi pentru a fugi de ea. Acceptarea vulnerabilităţilor noastre este riscantă, dar nici pe departe la fel de periculoasă ca renunţarea la iubire, apartenenţă şi bucurie – experienţele care ne fac să fim mai vulnerabili. Numai oamenii suficient de curajoşi pentru a-şi explora latura întunecată sunt capabili să descopere puterea infinită a luminii lor interioare.- fragment din cartea lui Brené Brown: "Darurile imperfecțiunii".


Din ce în ce mai mulți oameni se închid în fața emoțiilor negative sperând ca în acest fel elimine suferința din viața lor. Își imaginează că această anestezie a durerii îi va ajuta să meargă înainte și să facă un salt direct către momentul în care lucrurile vor merge din nou bine. .

După o perioadă, fiecare om observă că zilele au devenit gri și totuna, că prin vene nu mai simte viața și că nu se mai poate bucura de nimic. Dacă e suficient de atent, se poate prinde din prima de ceea ce spunea mai sus Brené Brown. Dar din nefericire, nu am cunoscut pe nimeni să se prindă de asta din prima.. și, evident, nici eu nu m-am prins :))

Dacă măcar din a doua, a treia sau a 50-a experiență de genul oamenii ar sesiza că închiderile emoționale nu se pot face într-o singură direcție, nu ar mai fi cazul să se mai întrebe de ce simt că s-au uscat pe picioare și că viața nu mai are nici un gust. Până la urmă, tot la a fi conștienți și a cunoaște cum funcționăm se rezumă totul.

Cu speranța că vom deveni din ce în ce mai conștienți v-am pregătit cu drag o nouă traducere a unui discurs a minunatei Brené Brown. Dacă nu o cunoașteți încă, vă pot spune că este prof. univ. dr. și cercetător la Universitatea din Houston - Facultatea de Asistență Socială și a studiat mai mult de 10 ani din viața sa prin cercetări aprofundate: rușinea, vulnerabilitatea, curajul și demnitatea.

Este autoare a cinci cărți ajunse bestseller și două CD-uri audio cu materiale pe aceste teme atât de sensibile dar atât de necesare. În limba română au fost traduse trei dintre cărțile sale pe care le consider adevărate comori pentru autocunoaștere și dezvoltarea personală, mai ales în direcția dezvoltării încrederii în sine și a iubirii de sine. Este vorba despre:

- "Darurile imperfecțiunii" - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Curajul de a fi vulnerabil" - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" - comandă online aici-link sau aici-link.
- "Curajul în sălbăticie" - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Îndrăznește să conduci" - comandă online aici-link sau aici-link.

Am tradus materialul de mai jos deoarece acesta vine cu completări importante în privința consecințelor închiderilor către emoțiile negative și, dincolo de informații, cu un suflu nou de autenticitate de care este atât de multă nevoie în societatea noastră. Și ca un bonus, o doză bună de amuzament așa cum Brené Brown știe să presare pentru o transmitere de la suflet la suflet a acestor informații delicate...Vizionare plăcută!



Iată mai jos și 4 cărți bestseller ale renumitului Daniel Goleman - scriitor, psiholog și jurnalist de știință, care poate fi numit maestrul studiului emoțiilor, cărți care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor care sunt pe drumul autocunoașterii (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
- "Inteligența emoțională" - comandă online aici-link;
- "Emoții vindecătoare" - Daniel Goleman într-un dialog cu Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Emoții distructive" - Daniel Goleman într-un dialog cu Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Inteligența socială" - comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta pentru a alege un subiect care-ți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



duminică, 20 iulie 2014

Dezbrăcarea de... scuze (+ recomandare film)

M-am îmbogățit cu multe experiențe de-a lungul vremii, prea multe ca să le povestesc aici, dar e drept, mai fac asta la seminarii 😁 Din ele am învățat că viața nu merită trăită în compromis (oricât de mare sau de mic ar fi) și în nici un caz pe pilot automat. Pur și simplu nu merită.

Am învățat că scuzele pe care mi le-am găsit să stau în compromisuri (pentru că desigur am stat și eu destul timp 😁 erau doar scuze - pentru că nu găseam puterea să ies din situațiile respective și mai ales pentru că nu reușeam să-mi asum consecințele ieșirii de-"acolo".

Apoi am găsit un exercițiu foarte fain pe care îl folosesc în cazul când mai am vreo nelămurire 😁, exercițiu care constă într-o simplă întrebare: dacă mâine aș muri, ce lucruri aș regreta că nu le-am oprit (la timp) sau că nu le-am făcut? Într-un limbaj "stradal" aș spune că întrebarea asta este maximă 😁, adică mai simplu de atât nu se poate.

Dă rezultate fantastice pur și simplu, vălul iluziei se dizolvă pe loc, rămâne esențialul și putem vedea de fiecare dată viața într-un mod cu totul nou, clar ca și cristalul :)). Bineînțeles exercițiul funcționează doar dacă avem maximă sinceritate față de noi înșine și dacă nu-l folosim să găsim alte scuze mai cu moț pentru justificarea acțiunilor noastre mai puțin roz.

O parte din ceea ce v-am spus (mai exact întrebarea) are legătură cu filmul pe care îl dau mai departe astăzi, titlul acestuia fiind "Viața mea fără mine". Este un film care, deși pare simplu, este profund transformator și are marele dar de a ne ajuta să ne "dezbrăcăm" de scuze și să ne clarificăm sistemul de valori, credințele și propria viață în general (doar dacă vrem asta, bineînțeles). Este un exercițiu de fitness mental și emoțional deosebit recomandat celor care chiar vor să se antreneze pentru o viață trăită conștient (link), cu alegeri conștiente.

Scenariul este scris de Isabel Coixet împreună cu autoarea nuvelei - Nanci Kincaid, iar regia aparține lui Isabel Coixet. Sarah Polley dă viață personajului principal într-un mod cu totul aparte, iar în celelalte roluri îi veți întâlni pe Amanda Plummer, Scott Speedman, Deborah Harry și Mark Ruffalo. Precizez că filmul a câștigat 16 premii și a avut alte 15 nominalizări la diverse secțiuni ale unor festivaluri de film, dar cred că merită văzut dincolo de acestea - prin ochii sufletului...

Îmi pare rău că traducătorul filmului a sărit micul fragment de la minutul 22, foarte important, dar ca să nu deconspir acțiunea, nu vă voi da traducerea nici eu, sperând să se înțeleagă din context...Vizionare plăcută!


Deși la recomandările de film precedente nu am recomandat link-uri conexe, acum recomand articole care se găsesc aici-linkaici-link și aici-link.

Dacă ești pentru prima dată în micul meu univers, îți urez bun venit! Firul roșu al acestuia este dezvoltarea personală prin toate metodele și creșterea gradului de conștiență. Cu siguranță vei găsi ceva care să-ți placă, pentru că am adunat multe lucruri aici 😁 - peste 650 de articole. Ca să cauți mai ușor poți folosi lista cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

vineri, 18 iulie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (47)

Trăim vremuri în care din ce în ce mai mulți oameni caută să înțeleagă cum funcționează ființa umană și cum funcționează Întregul din care facem parte. Internetul ajută mult la libera circulație a informației ceea ce face ca lucrurile să evolueze în mod exponențial. Și totuși...

Deși există această liberă circulație a informației, ea rămâne de multe ori doar la nivel de informație și mulți oameni spun: "da, știu aceste lucruri'" dar nimic în viața lor nu s-a schimbat față de perioada în care nu le știau. Mi-amintesc că am trecut și eu printr-o perioadă asemănătoare și pot spune că întradevăr este un prag foarte important trecerea de la a "ști" o informație la a simți și a trăi adevărul cuprins în ea.

Apare întrebarea: ok, dar cum ne putem da seama dacă trăim informația sau doar o "știm"?

Există "instrumente de măsură". Ca să răspund concret la întrebarea de mai sus voi lua ca exemplu o informație simplă dar foarte cunoscută și foarte adoptată (acceptată) în mediul dezvoltării personale și spirituale: "suntem UNU" (fiind vorba aici despre interconectarea care există între noi toți și între noi, fiecare, și tot ceea ce există în Univers – lucru comun textelor din vechile tradiții și dovedit științific în cadrul fizicii cuantice). Iată câteva "instrumente de măsură": dacă citim cele două cuvinte și nici o emoție nu ne-a străbătut ființa, dacă ieșind din casă criticăm sau judecăm oamenii pe care-i întâlnim, dacă abia așteptăm să arătăm cu degetul spre greșelile cuiva, dacă gândul ne fuge spre ce vinovați să mai găsim pentru neîmplinirile personale, dacă ne simțim agresați de câțiva (sau mai mulți) oameni din viața noastră sau de sistem sau de diverse conspirații - atunci e sigur că informația e doar la nivel de informație și atât.

Pentru mine (cel puțin) informația de mai sus nu poate coexista împreună cu tipurile de comportament pe care le-am descris în fraza anterioară. Pardon :)), de fapt pot coexista, însă între informație și aceste comportamente există o vizibilă incoerență :)) Și atât timp cât credințele noastre ne duc către dezbinare și nu către acceptare este bine să nască în noi măcar un semn de întrebare dacă nu mai multe.

Sunt multe nuanțe ale instrumentelor de măsură care ne pot arăta câte din credințele noastre le simțim cu inima și le aplicăm și câte le-am acceptat doar în mintea noastră - însă nu voi insista astăzi pe această temă. Nu fac asta deoarece am de dat mai departe astăzi un material foarte drag inimii mele cu un om la fel de drag (și nu doar mie) – Gregg Braden. Am făcut introducerea de mai sus deoarece materialul merită revăzut chiar și de cei care l-au vizionat deja. Pe Gregg Braden l-am prezentat într-un material anterior aici-link așa că nu îi voi face o altă prezentare. Vă spun doar că ceea ce spune în discursul de mai jos poate avea "loc" în oricare dintre noi indiferent de credințele care ne guvernează viața și că dincolo de aceste informații foarte importante pe care le transmite el este un model a ceea ce înseamnă a trăi informația și nu doar de a o ști și a vorbi despre asta. Vizionare plăcută și simțire dincolo de cuvinte...


"Acestea sunt lucruri mărunte pe care le putem face pe parcursul unei zile: să fim prezenţi în orice situaţie, pentru oricine intră în viaţă noastră, oriunde alegem să mergem şi în orice alegem să depunem energie, să încercăm să lăsăm acele locuri în condiţii mai bune decât le-am găsit. Pentru mine, nu există un mod mai bun de a trăi această simulare." - Gregg Braden

Recomand și celelate materiale ce conțin opiniile lui Gregg Braden, acestea se găsesc aici-link, aici-link și aici-link. Recomand bineînțeles cărțile pe care acesta le-a scris (traduse în limba română):
- "Matricea divină" - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Vindecarea spontană a credinței" - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Timpul fractal" - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Pășind între lumi" - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Adevăr profund" - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Codul lui Dumnezeu" - comandă online aici-link (transport gratuit).
***
Dacă ai ajuns aici pentru prima oară, îți spun bine ai venit! Listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te pot ajuta să găsești ceva pe placul inimii tale. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



miercuri, 16 iulie 2014

O poveste uluitoare despre creier și neuroplasticitate

Există multe lucruri despre creier care nu se învață la școală și poate că tocmai acestea ar face anatomia cu adevărat atractivă pentru elevi. Unele dintre aceste lucruri mai puțin cunoscute sunt noile descoperiri care s-au făcut în ultimele decenii în neuroștiințe, neuroplasticitatea ocupând poate chiar primul loc ca importanță.

Dacă neurogeneza (crearea de noi neuroni) este un proces care are loc în creierul nostru mai ales în primii ani de viață și scade în intensitate în adolescență, neuroplasticitatea - capacitatea creierului de a crea noi rețele neuronale - este unul care continuă pe tot parcursul vieții.

Există dovezi științifice solide că ne putem modifica în mod conștient structura creierului (link1link2astfel încât să dezvoltăm abilitățile pe care le dorim. Modificarea conștientă a creierului se numește "neuro-directed plasticity".

În acest fel putem elibera diverse frici, traume și emoții care ne consumă foarte mult și au implicații majore asupra sănătății noastre (link) și a întregii calități a vieții. Important este măcar să știm că acest lucru este posibil astfel încât, atunci când vom dispune de voință, să știm că avem totul la dispoziție.

Și cum pe noi oamenii ne conving mai mult experiențele de viață decât articolele pur științifice, dau astăzi mai departe o poveste impresionată a unui om care și-a demonstrat în primul rând ei însăși că neuroplasticitatea schimbă cu adevărat viața.

Este vorba despre Barbara Arrowsmith-Young cunoscută pe plan internațional ca "Femeia care și-a modificat creierul" - acesta fiind titlul cărții pe care a scris-o și care a ajuns bestseller internațional (link).

În urma studiilor pe care le-a făcut și a concluziilor la care a ajuns împreună cu echipele de cercetători cu care a lucrat, aceasta a creat şi conduce Şcoala Arrowsmith și Programul Arrowsmith pentru tratamentul tulburărilor de învățare.

Barbara Arrowsmith-Young deţine o diplomă în domeniul Studiului Copiilor de la Universitatea din Guelph şi o diplomă de master în Psihologia Şcolară de la Universitatea din Toronto (Institutul Ontario pentru Studii în Educaţie).

Este de asemenea recunoscută ca și creatoarea primelor aplicații practice ale principiilor neuroplasticității în tratamentul tulburărilor de care spuneam mai sus. Programul ei este implementat în 54 de școli la nivel mondial și dă rezultate remarcabile, deci merită să o ascultăm...


INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu sau pur și simplu îți dorești să-ți faci ție viața mai frumoasă, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 19, 20, 21 mai. Pentru reducerea lunii mai, beneficii, program și alte detalii ➜ click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* gratuit și un pachet generos de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Există foarte multe articole despre creier pe acest blog, dar dacă ar fi să recomand ceva anume aș alege Despre programe mentale, neuroplasticitate și... o viață armonioasă.

Pentru cei interesați recomand următoarele cărți foarte utile în cunoașterea și dezvoltarea creierului:
- "Totul despre creier" (un ghid ilustrat despre creier) - comandă online aici-link;
- "The Woman who Changed Her Brain" -Barbara Arrowsmith Young- comandă online aici-link;
- "Incognito. Viețile secrete ale creierului" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Creierul. Povestea noastră" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Creierul se transformă" -Norman Doidge- comandă online aici-link;
- "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității" -Norman Doidge- comandă online aici-link;
- "Creierul în extaz" -Dawson Church- comandă online aici-link;
- "Neuroștiința fericirii" -Daniel Siegel- comandă online-aici;
- "Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane" -Daniel Siegel- comandă online aici-link;
- "Mindsight. Noua știință a transformării personale" -Daniel Siegel- comandă online aici-link;
- "Șapte lecții și jumătate despre creier" -Lisa Feldman Barrett- comandă online aici-link;
- "De cât de mult creier avem cu adevărat nevoie?" -A. Willett, J. Barnett- comandă online aici-link;
- "Creierul - Manual de utilizare" -Marco Margini- comandă online aici-link;
- "Incredibilul creier al adolescentului" -B. Hohnen, J. Gilmour, T. Murphy- comandă online aici-link;
- "Creierul vă joacă feste" -Albert Moukheiber- comandă online aici-link;
- "Creierul fericit"-Loretta Breuning- comandă online aici-link;
- "Creierul fericit" -Dean Burnett- comandă online aici-link;
- "C de la creier. Neuroștiința pentru cititorii curioși" (pentru copii) -Marcello Turconi- comandă online aici-link;
- "Revelații despre creier" -Jill Bolte Taylor- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Neuroștiința iluminării" -David Perlmutter, Alberto Villoldo- comandă online aici-link;
- "Supercreierul" -R. Tanzi, D, Chopra- comandă online aici-link;
- "Creierul înșelător" -Jason Tougaw- comandă online aici-link;
- "Sănătatea creierului pe intelesul tuturor" -Alexandru Ciurea- comandă online-aici;
- "Mintea tulburată" -Eric R. Kandel- comandă online-aici;
- "Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului" -Jean Carper- comandă online aici-link.

Iată și două aplicații special create pentru dezvoltarea creierului:
- Gamesforthebrain (Jocuri pentru creier) - link – website cu aplicatii gratuite;
- Lumosity - link – lider în dezvoltarea științifică a creierului.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Acesta este un blog ce oferă informații din sfera dezvoltării personale dar și descoperiri științifice care ne pot ajuta să înțelegem mai bine natura umană și realitatea. Poți căuta mai ușor un subiect folosind lista cuvintelor cheie. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗 


vineri, 11 iulie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (46)

Conform teoriei relativității a lui Einstein, toate timpurile coexistă - se "petrec" simultan pentru că timpul există pur și simplu. Ce ne împiedică să și simțim ceea ce teoria ne spune sunt percepțiile noastre privind Timpul, faptul că nu putem simți continuumul spațiu-timp.
Dacă ar fi fost să rămânem la teoria lui Einstein am putea spune că viitorul deja s-a întâmplat...Implicațiile sunt majore deoarece am ajunge la concluzia că nu există liber arbitru și nu mai are rost să mai facem alegeri privind viața noastră "cea de toate zilele" dacă tot s-a întâmplat deja. "Noroc" cu apariția fizicii cuantice că a lămurit problema spunând că da, viitorul există deja, dar există în toate variantele sale - ca potențiale - fiecare dintre acestea fiind caracterizate de o probabilitate (așa cum spuneam mai demult aici-link). Acest fapt face posibilă existența liberului arbitru (link), ba chiar ne încurajează să facem alegeri (de preferat conștiente (link) :))) pentru că ele dau ca rezultantă viața pe care o trăim. Desigur, n-o să vă supărați că am pus o teorie atât de complicată în cuvinte atât de simple, am vrut doar să o "îndulcesc" și să expun importanța înțelegerii implicațiilor pe care le are conștientizarea naturii acestei iluzii - Timpul - în viața noastră. Am făcut această introducere și pentru a pregăti "terenul" pentru un documentar de excepție: "Curgerea Timpului. Dumnezeu, Einstein și Fizica Cunatică". Documentarul a fost realizat de David Malone la BBC, iar acesta a reușit să reunească în film părerile mai multor oameni remarcabili:
- Sir Roger Penrose - matematician și fizician englez, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford (link-ro, link-en);
- Jim Al-Khalili - fizician teoretician și autor, profesor de fizică teoretică la Universitatea din Surrey (link-en);
- Robert Iliffe - profesor de isorie și istoria științei la Universitatea Sussex - specialist în istoria religiilor (link-en);
- David Brown - teolog și profesor de teologie la Colegiul St Mary's și Universitatea St Andrews - (link-en);
- Louis Sass - profesor de psihologie clinică la Universitatea Rutgers;
- Faun Flynn - compozitor.
Documentarul conține evoluția conceptului de-a lungul istoriei umanității și numeroase explicații care ne pot aduce clarificări de valoare privind schimbarea perspectivei pe care o avem asupra timpului și implicit asupra naturii efemere a experiențelor prin care trecem. Aceste lucruri aduc la rândul lor detașarea față de aceste experiențe și de suferință și prin urmare - un pas important către pacea sufletească. Vizionare plăcută!


Bineînțeles, recomand din nou :)) seria de documentare pe care am recomandat-o și în articolul precedent, mai ales episodul 2 - Iluzia Timpului - link. Despre mintea noastră, lucruri interesante se găsesc și în documentarele de aici-link și aici-link. Câteva dintre cărțile lui Roger Penrose ("Incertitudinile raţiunii. Umbrele raţiunii", "Mintea noastră cea de toate zilele" şi "Mintea omenească între clasic şi cuantic") există în limba română dar stocurile au fost epuizate, așa că anticariatele sunt singurele locuri unde le mai puteți găsi. Cărți pe care le recomand astăzi sunt:
- "Cum văd eu lumea" - Albert Einstein - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Spațiu, timp, Univers" - Lee Smolin - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Timpul fractal" - Gregg Braden (art.) - comandă online aici-link (transport gratuit).
***
***Anunț: Vă aștept cu drag la următoarea ediție a workshop-ului "Regăsirea Potențialului Interior"- care vor avea loc la Iași - 12, 13 iulie- detalii despre acestea se găsesc aici (link)
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te pot ghida în alegerea unui subiect pe placul tău. Te poți conecta cu artiolele blogului oferindu-i un Like. Te mai aștept,
cu drag   *>:D< îmbrăţişare