"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 24 mai 2015

Realitatea virtuală în ajutorul dezvoltării empatiei (+ recomandare film)

Deși nu am o idee complet conturată despre Începuturi, simt că pe atunci totul era altfel. Cred că eram conectați total atât între noi cât și cu natura. Cred și simt că nu aveam nevoie de cuvinte pentru a comunica deoarece o făceam telepatic (link) iar empatia era starea noastră naturală astfel încât nimeni nu era capabil să creeze altcuiva vreun disconfort sau vreo suferință. Par cuvinte desprinse dintr-o poveste despre o lume ideală dar eu așa cred că eram noi oamenii în versiunea 1.0 😁.

Fără să comentez aici cum anume intuiesc că ne-am schimbat de-a lungul vremurilor, cred că suntem pe drumul reamintirii acelei stări de conectare și mai cred că internetul și tehnologia ne-a făcut o "introducere" a ceea ce înseamnă interconectare umană. Știu că mulți oameni detestă tehnologia deoarece sunt îngrijorați de evoluția rapidă acesteia și/sau de consecințele pe care (se spune că) le are aceasta asupra corpului nostru fizic. Însă pentru "împăcarea" noastră cu tehnologia și evoluția ei cred că ar fi necesar să luăm în calcul două idei importante:

- nu s-au făcut suficiente studii despre oamenii care s-au adaptat la radiațiile electromagnetice (procentul acestora este mult mai mare decât cel al celor afectați însă nu se vorbește despre asta, nu știu de ce, poate pentru că ar reieși că ne adaptăm/evoluăm și fizic, iar asta ne-ar elibera de niște griji și am fi și mai puțin manipulabili :));
- beneficiile aduse de tehnologii și internet ne-au adus conectarea aproape instantanee la informație dar și cu cei dragi care locuiesc la distanță sau cu oameni din alte culturi care au aceleași domenii de interes ca și noi (lucruri foarte importante la care acum am renunța cu greu).

Vin astăzi cu încă o veste bună: faptul că un om minunat - Chris Milk - a creat un dispozitiv care să ajute la dezvoltarea empatiei! Sună...artificial și prin urmare rece, însă dispozitivul reușește să faciliteze "intrarea" noastră în lumea Celuilalt, intrare care implică niște condiții speciale (amintite aici-link) și de care puțini dintre noi mai sunt capabili în mod natural. Știu că sunteți curioși cum ne-ar putea ajuta un aparat să facem ceva atât de...uman, așa că îl las pe Chris Milk să vă descrie și să vă arate ce și cum..


Articole conectate cu acest subiect prin fie vizibile sau mai puțin vizibile se găsesc aici-link, aici-link și aici-link. Demuuult.., acum trei ani și jumătate, vorbeam despre empatie aici-link. De atunci până acum am dezvoltat o teorie complexă despre empatie - punct important al workshop-ului pe care îl susțin - link.

Dacă tot s-a vorbit despre realitatea virtuală și transpunerea noastră în aceasta, consider potrivit să recomand o poveste cinematografică ce mi-a plăcut și care oferă ocazia unei transpuneri cel puțin interesante și emoționante. Este vorba despre filmul "The maze runner" (A fost tradus drept: "Labirintul: Evadarea") - ecranizare a romanului bestseller cu același titlu scris de James Dashner (link). Este o poveste tulburătoare prin intermediul căreia putem învăța multe lucruri despre natura umană. Îl puteți viziona online aici-link sau aici-link (după ce închideți paginile cu reclame).

Recomand astăzi câteva cărți foarte dragi numai bune pentru a transforma relațiile noastre în unele armonioase (transportul este gratuit oriunde în țară indiferent de valoarea comenzii):
"Empatia în educație. Necesități pedagogice moderne" -Maria Robu- comandă online aici-link;
"Arta de a cultiva relații durabile" -Gerard Apfeldorfer- comandă online aici-link;
"Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relațiilor umane" -Eric Berne- comandă online aici-link;
"Trăind cu cei apropiați în fiecare zi...viața!" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
"Trăind cu ceilalți în fiecare zi...viața!" -Jacques Salomé- comandă online aici-link.
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și un dram de bucurie în plus. Listele "Articole recomandate", cea a cuvintelor cheie și căsuța "caută" din coloana din dreapta te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Niciun comentariu: