"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 16 noiembrie 2016

Despre închisoarea minții, curaj și adevărata libertate

Am avut privilegiul să întâlnesc foarte mulți oameni, mai ales în ultimii ani. Acest lucru m-a ajutat foarte mult să înțeleg și să accept diversitatea și multiplele perspective din care putem privi viața. Acum simt umanitatea ca o sală infinită a oglinzilor.

Unul dintre lucrurile care acum câțiva ani îmi păreau cele mai contradictorii este faptul că cei mai curajoși oameni sunt cei care au trecut prin cele mai grele experiențe de viață. Nu că ar fi vreun instrument cu care să măsurăm cât de grea e o experiență. Știu că măsura în care o percepem mai grea sau mai ușoară ține de fiecare. Însă nu putem nega că unele sunt de departe mult mai dificile decât altele.

Acum, după ce am făcut și alte observații asupra firii umane și a contradicțiilor care ne caracterizează ca specie, mi-am dat seama că nu e chiar atât de contradictoriu faptul că cei mai curajoși sunt exact cei la care te-aștepți mai puțin: cei care au avut de depășit provocări de neimaginat pentru alții.


M-am tot gândit care ar fi motivul "ultim" pentru care se întâmplă acest lucru. Adică de ce ei pot și alții nu. Și mi-am dat seama că ei - curajoșii/încrezătorii - sunt așa deoarece reperele la care raportează Viața sunt altele și perspectiva din care privesc lucrurile este cu totul alta decât a celor ce rămân în stadiul de victimă.

Așa am ajuns la concluzia că reperele și perspectiva din care privim situațiile de viață sunt principalele lucruri care ne ajută efectiv să evadăm din închisoarea minții și să obținem rezultate reale și de durată în procesul de transformare interioară. De fapt, fără schimbarea reperelor și a perspectivei nu cred că e posibilă nici o transformare. Pentru că, așa cum spunea Albert Einstein: "Nu poți face mereu același lucru și să te aștepți la rezultate diferite."

Un astfel de om curajos este Sean Stephenson. S-a născut cu osteogeneză imperfectă ("boala oaselor fragile"), dar și-a depășit condiția și a devenit autor și speaker motivațional, inspirând mii și mii de oameni din toată lumea. În discursul său emoționant, acesta vorbește despre închisoarea minții noastre, încredere în sine, curaj și multe lucruri importante pentru o viață împlinită. Vă doresc vizionare plăcută prin ochii sufletului..


Articole conectate: Mintea - prieten sau dușman?Credințele care ne limitează viața și  Reperele care ne modelează viața. Un documentar de excepție privind jocurile minții noastre și efectul negativ al acestora se găsește aici-link.

Cărți recomandate:
- "Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat" -Daniel Pink- comandă online aici-link;
- "Curajul în sălbăticie" - Brene Brown- comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi vulnerabil" - Brene Brown- comandă online aici-link;
- "Flux. Psihologia fericirii" -Mihaly Csikszentmihalyi- comandă online aici-link;
- "Începe cu de ce" -Simon Sinek- comandă online aici-link;
- "Exceptionalii" -Malcolm Gladwell- comandă online aici-link.


Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este dezvoltarea personală dar și cunoașterea și explorarea conștiinței. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗