"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 31 iulie 2016

Extazul iluminării și evoluția speciei umane (+ recomandare film)

"În cadrul hinduismului şi buddhismului, cosmizarea (iluminarea) este însoţită şi de un jurământ sacru: cei care ajung "Dincolo" şi trăiesc Nirvana se reîntorc de cele mai multe ori către planuri de conștiință care să le permită să acționeze în lume. De ce? Unitatea dintre toate ființele este simțită atât de adânc, încât iau hotărârea de a nu "părăsi" Pământul până când și ultima ființă născută nu se va elibera de toate limitările și va cunoaște Realitatea. Astfel, el devine un jivanmukta / boddhisattva, un sfânt printre oameni şi pentru oameni.

Sacrificiul mistic al unui boddhisttva este redat de tratatul buddhist Aksayamati Sutra: "un Bodhisattva este acela care se oferă pe sine tuturor creaturilor pentru a le ajuta să dezvolte întreaga rădăcină a binelui, în interesul binelui tuturor creaturilor, acela care se oferă, precum lumina unei lămpi în mijlocul tuturor creaturilor ca fericire a lor." - fragment din cartea "Experiența conștientizării" - autor Ovidiu Brazdău.


Nici o ființă preocupată în mod prioritar de sine, de interesele proprii, nu reușește să fie cu toată ființa în serviciul celorlalți. Desigur, există diverse "grade" de dăruire. Însă, pentru ca un Om să se dăruiască din toată inima celorlalți e nevoie să "uite" de propria identitate, să reușească să o depășească și să fi înțeles în mod profund că Umanitatea este un imens organism și că doar Împreună, prin cooperare, putem evolua ca specie.

Pentru că am mai vorbit despre asta, astăzi mă rezum la a da mai departe un discurs emoționant despre "scara" care duce dincolo de sine. Este vorba despre speech-ul lui Jonathan Haidt - expert în psihologie socială și profesor de leadership etic la New York University's Stern School of Business.

În scurtul său discurs, acesta oferă un răspuns provocator la întrebările: De ce căutăm să ne depășim limitele? De ce ne dorim să facem parte din grupuri mari, din mișcări sociale cu diverse țeluri comune?. Vă invit să-l vizionați pentru a afla idei demne de dat mai departe și pentru a ajunge să înțelegem necesitatea cooperării în evoluția umană.. 


Recomandarea mea de astăzi este un film tulburător, terapeutic pentru regăsirea puterii interioare și a curajului necesar primului pas pe drumul acestei regăsiri. Este despre voință, perseverență și depășirea limitelor umane. Pelicula reprezintă ecranizarea unei povești de viață 100% reale - povestea lui Robyn Davidson care a parcurs 1700 de mile (peste 2700 kilometri) prin deșertul din vestul Australiei utilizând cămile. Fotografii din călătoria acesteia (din 1977) pot fi admirate aici-link.

Nu vă povestesc mai mult, spun doar că merită urmărit și simțit, deoarece, cum spuneam și aici-link, subconștientul nu face diferența între o experiență trăită de noi și una în care pășim cu imaginația.. Filmul numit Tracks poate fi vizionat online aici-link, aici-link sau aici-link, deși mai bine cumpărați dvd-ul pentru o vizionare de calitate.

Articole conectate cu tema discursului de mai sus: Unu - filmAlegerea este a noastră, Paradis sau uitare.

Câteva cărți minunate care ne pot face să privim viața altfel (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?" -Jonathan Haidt- comandă online aici-link;
- "Teoria Fericirii" -Jonathan Haidt- comandă online aici-link;
- "Transcenderea nivelurilor conștiinței" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Dizolvarea egoului. Realizarea sinelui" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Iluminarea, singura revoluție" -Osho- comandă online aici-link;
- "Experiența conștientizării" - Ovidiu Brazdău - comandă online aici-link.
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Lista "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


luni, 25 iulie 2016

Vampirismul psihic sau cum ne facem rău unii altora

"Într-un workshop din 1992 bazat pe cartea ei The Ring of Power/Cercul Puterii, Jean Bolen a făcut următoarea observație: "Sunt convinsă că ajungem pe lume căutând iubire, și, atunci când nu o găsim, ne mulțumim cu putere".

Aserțiunea lui Bolen funcționează cel mai bine atunci când definim iubirea drept o relație în care onorăm și prețuim sacralitatea oricărei ființe (inclusiv propria noastră ființă) fără a avea intenții ascunse. De fiecare dată când relaționăm astfel cu o altă ființă umană, ne bucurăm de adevărata hrană a sufletului nostru, pe care o experimentăm în acest plan al existenței sub forma iubirii.

Pe măsură ce parcurgem traseul vieții, căutăm iubirea cu pasiune, dar nu în mod invincibil. Dacă ne lovim de lipsa de iubire prea des, vom începe să ne temem că ne vom stinge din punct de vedere emoțional. Perspectiva anihilării emoționale este terifiantă pentru toate ființele umane și, pentru a o evita, ne aruncăm asupra oricărei ancore de salvare ce apare, indiferent cât de înșelătoare ar putea fi promisiunea ei mântuitoare.

Așa cum sugerează Bolen, atunci când simțim că se apropie moartea emoțională, ancora de salvare de care ne agățăm cel mai des este puterea, sau mai precis, exploatarea – urmărirea măririi de sine pe seama altcuiva. Uneori îi exploatăm pe ceilalți asuprindu-i cu demonstrațiile noastre de dominare incontestabilă, alteori manipulându-i prin etalarea unei vulnerabilități submisive.

În oricare dintre cazuri, exploatăm - o relație profană cu forța vitală din ceilalți şi din noi înșine pe parcursul căreia ambele părți sunt dezumanizate și transformate în obiecte. Dimpotrivă, iubirea este o relație în care prețuim umanitatea sacră a altei ființe umane în timp ce prețuim simultan umanitatea sacră din noi înșine.

Diferența dintre iubire și exploatare este de multe ori dificil de pătruns și e ușor de înțeles cum putem fi înșelați să căutăm puterea exploatării atunci când nu putem obține puterea iubirii. Numai că exploatarea este doar o imitație a iubirii, în același fel în care anumite chimicale fără proprietăți nutritive sunt imitații ale hranei adevărate.

Ele pot avea aceeași înfățișare și același gust ca și hrana adevărată, dar nu pot asigura o nutriție fortifiantă. În același fel, puterea exploatării poate fi resimțită inițial ca și cum ar fi puterea iubirii, dar ea nu poate asigura energia hrănitoare şi regeneratoare a iubirii. Dar, ceea ce e și mai important, cu toate că forța vitală furată în procesul de exploatare aparent conferă putere exploatatorului, acest lucru se întâmplă inevitabil atât în detrimentul exploatatorului cât și al victimei.

Pentru că bunurile furate se consumă rapid în chestiunile legate de energia personală, exploatatorii trebuie să sustragă în mod constant energie de la ceilalți pentru a-și susține iluzia de a fi la putere – o cruciadă blestemată să caute expansiunea fără sfârșit, de vreme ce puterea furată nu poate satisface niciodată foamea de iubire a exploatatorului.

Cei mai mulți oameni recurg la exploatare numai în situații în care sunt privați de iubire. O persoană care caută iubirea și care e, în schimb, respinsă iar și iar, alunecă în final în prăpastia terifiantă a foametei emoționale.

(...) Orice persoană privată de iubire pășește nesigur pe marginea acestei prăpăstii fără fund, crispându-se de groază la vederea hăului de obscuritate emoțională care se cască sub ea. Singurătatea acestui loc pare absolută, până când o nouă entitate apare târându-se în sus, de-a lungul pereților prăpastiei.

Nou-venitul îi șoptește sufletului disperat despre un nou mod de viață în care iubirea nu mai este necesară. Îi etalează perspectiva întunecată a exploatării și îi îndrugă persoanei neiubite o poveste ispititoare despre triumful asupra agoniei și anihilării. Persoana respectivă înghite momeala sclipitoare și își începe încercările de a cuceri puterea de exploatare, uitând de iubirea atât de greu de obținut.

(...) Vampirismul psihic nu e numai cea mai gravă formă de vampirism, dar este și cea mai comună, de vreme ce poate erupe de fiecare dată când o persoană privată de iubire caută să exploateze alte persoane pentru a-și evita moartea emoțională." - fragment din "Pofte demonice. Vampirul psihic din noi și din ceilalți" -Barbara E. Hort


Dacă suntem foarte sinceri cu noi înșine, vom recunoaște că fiecare dintre noi am fost sau suntem privați de iubire și fiecare ne-am înfruptat din energia celorlalți prin diverse metode. Orice încercare de a ieși în evidență, de a fi privit drept special, orice tip de comparație cu ceilalți din care ieșim mai presus, sunt situații în care facem asta.

Știu că în general oamenii obișnuiesc să-i denumească vampiri psihici/energetici doar pe cei care fac asta foarte... la vedere. Dar cred că diferențele pe care le tot scoatem în evidență sunt numai niște justificări firave ale comportamentelor noastre mai puțin sau deloc asumate.

Pentru a răspunde unor întrebări pe care le-am primit în ultima vreme am adus câteva clarificări într-o nouă ediție a emisiunii "Cafeneaua Spirituală" realizată de domnul Constantin Luca la televiziunea TopALL. Nu am avut prea mult timp pentru dezvoltarea subiectului, dar sper să fie de folos atât cât am putut spune. Vizionare plăcută și cu folos..



Câteva cărți care pot clarifica aspectele principale ale acestor atitudini cu efecte toxice asupra celor abuzați:
- "Pofte demonice. Vampirul psihic din noi și din ceilalți" -Barbara E. Hort- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Vampirii energetici" -Albert J. Bernstein- comandă online aici-link;
- "Dragoste sau sclavie?" -Walter Riso- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Iubiri toxice" -Walter Riso- comandă online aici-link;
- "Oameni toxici" -Marsha Petrie Sue- comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi aici ne ajută să creștem și să devenim din ce în ce mai conștienți de abilitățile noastre și natura realității în care trăim. Poți căuta un subiect utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


vineri, 15 iulie 2016

6 elemente esențiale în (auto)tratarea depresiei

Conform unor statistici din 2011 ale Organizației Mondiale a Sănătății, depresia afecta la acea vreme 121 de milioane de oameni, în jur de 50 de milioane fiind numai în Europa. Un studiu realizat de European Health for All Databases tot în 2011 arăta că România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenței bolilor mintale, cu 1403,75 de cazuri la 100 000 de locuitori. Aceleași statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății estimau în acel moment că depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecțiunile cardiovasculare.

Un studiu recent arată că în acest moment 3,8% din populația globului suferă de depresie, inclusiv 5% dintre adulți (4% dintre bărbați și 6% dintre femei) și 5,7% dintre adulții cu vârsta peste 60 de ani. Adică aproximativ 280 de milioane de oameni.

Lăsând deoparte statisticile... Probabil fiecare om poate observa (pe pielea lui sau uitându-se în jur) că oamenii se adaptează din ce în ce mai greu modului în care evoluează lucrurile pe plan social, politic, economic sau din alte puncte de vedere și își mențin cu greu echilibrul în furtuna schimbărilor ce au loc pe toate planurile. Desigur, nu orice stare de tristețe se încadrează în depresie, putem clarifica cât de cât problema efectuând acest test online.

Dar pentru că lucrurile sunt pe cale să se agraveze în următorii ani, consider important să cunoaștem cele 6 elemente esențiale în tratarea depresiei. Acestea sunt conținute în programul Therapeutic Lifestyle Change (TLC) elaborat de Stephen Ilardi (doctor în psihologie clinică la Duke University, profesor asociat la University of Kansas). Conform cercetărilor acestuia, următoarele 6 aspecte au o importanță majoră în regăsirea echilibrului psiho-emoțional:
1. exercițiile fizice - din motive pe care le expune Stephen Ilardi în video de mai jos,
2. acizii grași Omega 3 - detalii în video,
3. conexiunea și suportul social (în realitate, nu online) - mai sunt necesare detalii aici?..,
4. strategiile anti-ruminație - renunțarea la "rumegarea" gândurilor negative (link),
5. expunerea la lumină naturală (link) și
6. somnul odihnitor - (link).

Posibil să pară lucruri banale, dar din câți oameni cunosc personal și știu aceste lucruri, mai puțin de 10% dintre ei le aplică în viața de zi cu zi deoarece nu cred că acestea ar avea o importanță chiar atât de mare. Iată că cercetările făcute de Stephen Ilardi demonstrează că această combinație dă rezultate uimitoare în cazurile de depresie tratate de el împreună cu echipa sa, astfel încât consider că discursul său merită toată atenția (*mulțumiri și recunoștință Iuliei Ipati pentru traducere 💗)


Mai jos puteți urmări o emisiune foarte interesantă despre mecanismele depresiei, suferința pacienților tratați de această boală și modul în care aceștia sunt discriminați de societate - emisiune realizată de televiziunea Digi24 (e posibil să nu se încarce pe anumite tipuri de telefoane, merită să reveniți să-l vizionați pe laptop/desktop):


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare sau în regăsirea echilibrului interior - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link..
***

Recomand în primul rând cartea scrisă de Andrew Solomon - volum finalist la Premiul Pulitzer, câștigător al National Book Awards și inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului:
- "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" - comandă online aici-link.
De asemenea, recomand cu încredere în efecte:
- "Exerciții de meditație pentru depașirea depresiei" - M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal, J. Kabat-Zinn - comandă online aici-link;
- "Ieșirea din depresie" -Dominique Barbier- comandă online aici-link;
- "Învinge depresia înainte ca ea să te învingă" -Robert L. Leahy- comandă online aici-link;
- "Flux. Psihologia fericirii" -Mihaly Csikszentmihalyi- comandă online aici-link;
- "Un minut la psiholog. Strategii ca să rămâi sănătos într-o lume nebună" -A.A. și D.N. Lazarus- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

duminică, 10 iulie 2016

Puterea vindecătoare a poveștilor (+ recomandare film)

"Poveștile sunt o parte integrantă a vieții. De-a lungul timpului ele au fost o parte inseparabilă a culturii, învățării și valorilor umane. Indiferent de limba, religia, sexul sau vârsta noastră, poveștile au fost și vor rămâne un element esențial al vieților noastre. Ele ne pot îndeplini visele; și, într-adevăr, visurile noastre au forma unor povești. Ele ne însoțesc pe tot parcusul existenței noastre, din leagăn până în mormânt. Așa cum spunea unul din personajele lui Salman Rushdie în 'Ultimul suspin al Maurului': "Când murim, tot ce rămâne sunt poveștile"." - fragment din cartea "101 povesti vindecătoare pentru copii și adolescenți"George W. Burns  
*
*   *
Cu siguranță ni s-a întâmplat tuturor să rămânem fascinați atunci când cineva ne povestește o experiență de viață tulburătoare sau când vizionăm un film ce ne-a captivat. Poveștile de viață au puterea aproape miraculoasă de a ne scoate din "filmul" propriu, de a ne arăta alte perspective din care să privim viața și astfel, de a ne schimba modul în care gândim, simțim și acționăm.

Poveștile sunt vindecătoare din perspectiva în care: "schimbând modul în care gândim sau simțim raportat la ceva putem schimba și ceva în prelucrarea noastră minte-trup" - așa cum spune George W. Burns (psiholog clinician şi director la Milton Erickson Institute of Western Australia) în cartea sa "101 povesti vindecătoare pentru adulți".

În continuare spune: "Dacă urmărim niște ascultători fermecați de o poveste, vedem anumite semne foarte evidente ale adaptării minte-trup, cum ar fi modificări de respirație, în mișcările musculare și în ritmul bătăilor inimii. (...) În acest context vindecarea înseamnă și refacerea, consolidarea sau amplificarea stării de bine mentale și emoționale.(...) Ca atare, poveștile nu sunt doar despre refacerea a ceea ce s-a deteriorat sau despre tratarea simptomelor, ci sunt despre un mod de trai, o filosofie a vieții și o existență care se găsește în armonie cu relațiile dinamice ce dăinuie între minte, trup, suflet și mediul ambiant."
***
Curiozitatea înnăscută din fiecare dintre noi și dorința de a intra în povestea celuilalt au o explicație. Fie că știm sau nu, natura ne-a dotat fizic cu niște neuroni care se activează în creierul nostru atunci când imaginația ne poartă în povestea celorlalți sau în poveștile fictive din filmele pe care le vizionăm. Ei se numesc neuroni oglindă iar rolul lor important în învățare, socializare și reglarea comportamentului este descris de Vilayanur Ramachandran aici-link.

În anumite condiții, atunci când ne dăm voie, aceeași neuroni ne permit să simțim că trăim experiența respectivă ca și cum am fi chiar noi în "rolul principal". E un fenomen care are loc deoarece subconștientul "nu știe" să facă diferența între experiența celuilalt și cea personală. Acesta este motivul pentru care fiecare exercițiu imaginativ de a intra cu totul într-o altă poveste se adaugă experiențelor proprii de viață și ne îmbogățește înțelepciunea cu noi și noi conștientizări.

Poate cel mai important lucru pe care-l știu despre oameni este legat tot de povești. De povestea de viață a fiecăruia. Și chiar dacă l-am mai spus țin să-l reamintesc: dacă am ști toată povestea celui de lângă noi, cu toate durerile și bucuriile din ea, cu toate traumele pe care le-a depășit, am constata că fiecare comportament pe care-l manifestă are o explicație, și că, de fapt, din unghiul de vedere al poveștii sale, tot ceea ce simte, gândește și face este justificat.

Ascultând și citind sute de povești de viață am mai descoperit și faptul că nu suntem chiar atât de diferiți, că funcționăm aproximativ pe baza acelorași tipare și că toți căutăm în esență aceleași lucruri: iubire, libertate, siguranță. Doar că o facem în moduri diferite, iar acest fapt ar trebui să ne apropie nu să ne separe. Dacă am ști toată povestea "celuilalt" am fi mai blânzi unii cu ceilalți și mult mai toleranți...

Din aceste motive, în tabăra Bucuria de A FI -ce va avea loc în perioada 26-30 august la Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava)- vor fi sesiuni de vindecare prin povești în fiecare seară. Poveștile noastre de viață și alte situații reale pe care le cunoaștem, studii de caz, exerciții de imaginație privind posibile soluții pentru diverse probleme. Într-un spațiu special, de la suflet la suflet, dincolo de (pre)judecăți, ne vom putea deschide sufletul după voie, atunci când simțim că e momentul potrivit. Într-un mod relaxat, "de vară", vom face exerciții de conectare cu interiorul ființei, cu natura, respirație conștientă, improvizație de dans conștient și multe alte surprize. Detaliile organizatorice se găsesc pe pagina cu evenimente AICI-link. Vă aștept cu drag 💗

Despre rolul pe care-l ocupă poveștile noastre în comunicarea umană și viitorul acesteia  ne vorbește Tudor Chirilă în discursul de mai jos. E un speech pe care l-a susținut la TEDx Chișinău, l-am share-uit acum doi ani, dar cred că merită vizionat pentru lucrurile importante pe care le conține și pentru căldura, sinceritatea și umorul cu care sunt exprimate.. 


Astăzi dau mai departe un film care poate topi probabil orice inimă...Este vorba despre ecranizarea romanului bestseller "Înainte să te cunosc" scris de Jojo Moyes (caruia îi aparține și scenariul). Filmul (cu același titlu) ne poartă într-o poveste de dragoste neașteptată, neobișnuită și tulburătoare, capabilă să atingă gingaș corzi neștiute ale inimilor celor care o vizionează. Personajul principal feminin -atât de plin de candoare, bunătate și un entuziasm minunat- este interpretat de....ghici cine? :D Emilia Clarke (Daenerys din Game of Thrones :D) - care face aici un personaj de zile mari. Merită vizionat la cinematograf pentru calitatea imaginii și cromatica minunată, dar dacă alegeți varianta online, filmul poate fi vizionat aici-link sau aici-link. Vizionare plăcută!
***
Pentru cei care își doresc să-și antreneze emoțiile ascultând povești de viață tulburătoare recomand trei dintre cele (multe) publicate aici: 'Despre încredere, vulnerabilitate și conexiune', 'Când Viața ți se schimbă într-o secundă' și 'Povestea unei boli mintale - văzută din interior'.
Recomand cu drag următoarele cărți:
- "101 povesti vindecătoare pentru adulți" -George W. Burns- comandă aici-link;
- "101 povesti vindecătoare pentru copii și adolescenți" -George W. Burns- comandă aici-link;
- "Vindecarea prin povești" -George W. Burns- comandă aici-link;
- "Regele-cerșetor și secretul fericirii. Puterea vindecătoare a poveștilor" -Joel Ben Izzy- comandă aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală așa cum am definit-o aici-link. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate sau ce a cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


miercuri, 6 iulie 2016

Trezirea între psihoză și normalitate (II)

"Imaginați-vă că ajungeți la un punct în care aţi pierdut totul, poate că urmare a unei boli grave, a unei depresii sau dependențe. V-ați pierdut cariera, partenerul sau familia, speranțele de viitor și respectul de sine și sunteți atât de disperați, încât simțiți că nu puteți să mergeți mai departe. Simțiți că ați fost frânți complet şi reduși la nimic.

Sau poate că e vorba de o întâlnire cu moartea: imaginați-vă că vi s-a spus că aveți o boală precum cancerul și că mai aveți de trăit doar o scurtă perioada de timp. Tot ce v-a adus fericire pare să va fi fost luat. Tot ce ați muncit din greu să construiți și tot ce v-ați imaginat că va fi viitorul vostru se dizolvă și se transformă în nimic, în fața voastră pare să nu fie nimic, în afară de durere, pierdere și moarte.

Și atunci, în voi are loc o transformare. Sinele vechi moare și se naște unul nou. Dintr-o dată, aveți un sentiment de ușurință și de libertate, că și cum ar fi fost tăiate legăturile și ridicate greutățile. Lumea pare a fi un alt loc, cu un sens nou și un tel nou, cu o armonie nouă și frumusețe. Trecutul și viitorul nu mai au nici o semnificație, iar grijile care vă umpleau mintea mai înainte nu mai contează. Tot ce contează este "existența" strălucitoare pe care poți să o vezi în jur și prezentul glorios pe care îl trăiești. Și nu e doar o schimbare temporară. Intensitatea inițială a experienței poate că va dispărea după câteva zile, dar tu n-o să mai fii niciodată același.

Ești plin de un sentiment permanent de bine și de o apreciere nouă a vieții. Niciodată nu vei mai lua lucrurile ca pe ceva ce ți se cuvine – ești permanent conștient de valoarea vieții însăși, de prieteni și de familie, de frumusețea lumii, de sănătatea și libertatea ta. Mintea îți este în permanentă liberă de griji și de neliniște și, în loc să-ţi petreci viața alergând după un statut, după succes și după bogăție, încerci să ajuți alți oameni sau să progresezi în propria ta dezvoltare spirituală.

Asta poate să sune ca o fantezie. Și e adevărat că, în cele mai multe cazuri, chinul psihologic nu are nici un efect pozitiv. Adesea nu facem decât să simțim durere și să vrem să se termine cât mai repede. Pentru mulți, procesul morții este doar plin de durere și de supărare, nemântuit de niciun sentiment de libertate sau de bine. Pentru alții însă, chinul intens este un soi de "alchimie spirituală", care transformă "metalul bază" al suferinței în "aurul" libertății și binelui intens." - fragment din cartea "Ieșirea din întuneric" scrisă de Steve Taylor.


Mi-a plăcut foarte mult în cartea din care am selectat citatul faptul că prezintă modul în care traumele și suferința psihologică pot da naștere unei transformări spirituale. Cuprinde 30 de povești reale de viață care aduc inspirație și încredere în faptul că trezirea face parte din normalitate și că e un proces firesc prin care trecem fiecare la un moment dat. Cel mai important lucru confirmat (și) de această carte este faptul că ALEGEREA de a sta în suferință sau de a deveni flexibili la schimbare și adaptabili spre a depăși obstacolele NE APARȚINE

Luând în considerare mesajele pe care le-am primit și interesul acordat de cititorii acestei pagini documentarului "Tulburare bipolara sau trezire spirituala" - realizat de Sean Blackwell - consider important să dau mai departe și partea a doua a acestuia. Această parte conține clarificări referitoare la:

- experiența trezirii ca oportunitate de eliberare a durerilor emoționale, reprimărilor biologice și traumelor din trecut;
- cum să faci față și să vindeci agresiunea care însoțește în anumite cazuri psihoză;
- importanța nivelului de conștiință în depășirea psihozei și susținerea persoanelor care trec psihoză (teoria Spiral Dynamics);
- abordarea revoluționară numită puterea prezentului în vindecarea tulburării afectiv bipolare;
și, foarte important:
- studii de caz ale unor persoane care au traversat astfel de experiențe.

Nu voi insista să-l vizionați. Vă spun doar că prezintă lucruri foarte importante, numai bune de știut în orice moment al vieții dar mai ales dacă timpul unei astfel de urgențe spirituale încă nu a venit. Partea I a documentarului poate fi vizionată AICI-link, cea de mai jos fiind partea a II-a. Vizionare plăcută și cu folos.. 



Recomand bineînțeles cârțile lui Eckhart Tolle -bestseller în întreaga lume, cărți pe înțelesul tuturor, aproape de sufletul tuturor:
- "Puterea prezentului" - comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului - ghid practic" - comandă online aici-link;
- "Liniștea vorbește" - comandă online aici-link;
- "Un Pământ nou" - comandă online aici-link.
dar și câteva care au legătură cu trezirea și aduc înțelegeri profunde în privința acestui proces:
- "Ieșirea din întuneric" -Steve Taylor- comandă aici-link;
- "Trezirea din somnul conștiinței" -Steve Taylor- comandă aici-link;
- "Letting Go. Calea renunțării" -David R. Hawkins- comandă aici-link;
- "Transcenderea nivelurilor conștiinței" -David R. Hawkins- comandă aici-link;
- "Învățăturile lui Ramana Maharshi" -Arthur Osborne- comandă aici-link;
- "Ramana Maharshi, Calea cunoașterii supreme" -Arthur Osborne- comandă aici-link;
- "Lumina cunoașterii non-duale" -Advaita Bodha Dipika- comandă aici-link.


În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. În acest moment sunt 555 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege :)) Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare