"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 7 martie 2017

Despre Inițiative și Tranziție (documentar important)

Trăim într-o cultură unde arătatul cu degetul a devenit sport național și punerea la zid a vinovaților a ajuns să fie singurul lucru care contează. Adică, după asta - nimic. Facem asta aproape din inerție în loc să punem accentul pe găsirea soluțiilor la problemele care ne deranjează și a modalităților de colaborare în vederea depășirii acestor probleme. Mulți oameni care promovează colaborarea, au idei valoroase și FAC ceva în acest sens nu ajung să fie auziți din cauza tiparelor de gândire formate de "educația" care se face la tv, radio și în mediile online.

Știu cum e să vezi cum doar scandalurile prezintă interes, știu cum e să te simți neputincios în fața tăvălugului știrilor mondene de scandal care ocupă timpul oamenilor captând curiozitatea acestora cu titluri irezistibile. De fapt este și motivul pentru care am lipsit de pe blog. M-am axat pe "Serile de Inspirație și Poveste" pe care le organizez (în Roman și în alte orașe) care pentru mine au jucat și rol de cercetare. Spun cercetare deoarece m-au ajutat să reformulez seminarul "Evoluția Conștientă pas cu pas" pentru a-l aduce cât mai aproape de nevoile oamenilor. 

Am constatat de-a lungul vremii că majoritatea oamenilor sunt dispuși să facă ceva pentru comunitatea în care trăiesc, însă sunt urmăriți de gânduri precum: este greu să faci ceva de unul singur, este dificil să faci singur ceva semnificativ, este prea puțin pentru o schimbare care să fie vizibilă, etc. Știu că diferențele de opinie ne separă până în cele mai mici amănunte și că nu cunoaștem valoarea colaborării pentru că nu ne-a învățat nimeni. Știu că am fost educați să așteptăm ca guvernul să le rezolve pe toate și să fie responsabil pentru toate. Însă, dacă privim cu atenție la cum merg "treburile" (nu doar în România ci și în alte țări), vom deveni conștienți că nu vom putea avea niciodată o viață mai bună dacă stăm și așteptăm cu mâna întinsă și mergem în continuare pe principiul "să ni se dea".

Special pentru cei cărora le pasă ce se întâmplă cu România, care au conștientizat că dezbinarea nu duce nicăieri și că doar colaborarea ne poate ajuta să supraviețuim ca popor și să ne păstrăm adevăratele valori și tradiții - am reeditat un documentar extrem de important numit "În Tranziție". Consider că este foarte important prin conceptul pe care îl transmite, un concept  de dezvoltare sustenabilă care a adus bunăstarea în peste 1800 de comunități de pe glob în moduri diferite, potrivite fiecărui loc în parte.

Principiile care stau la baza acestui concept de dezvoltare durabilă au fost centralizate într-un material numit Abecedarul Tranziției - care e musai de citit aici-link sau aici-link. "Modelul Tranziției este un set larg de principii și practici din lumea reală care au fost consolidate de-a lungul vremii prin experimentare și observație de către comunități pe măsură ce acestea înaintează în tentativa de a pune bazele rezistenței locale și de a reduce emisiile de carbon. Este practic cel mai promițător mod de angajare a persoanelor și comunităților în întreprinderea de acțiuni îndrăznețe și necesare pentru atenuarea efectelor sfârșitului producției de petrol și ale schimbărilor climatice."

Modelul orașelor În Tranziție promovează:
- reconectarea omului și a societății umane cu natura prin educație informala și implicare fizică în activități specifice,
- grădinărit și permacultură în orice medii: urban/rural,
- recreere de comunități formale sau informale, spontane sau pe termen lung,
- monede alternative (LETS – Local Exchange Trading Systems),
- economie alternativa, localizată,
- economie/intreprinderi sociale,
- reskilling - redobândirea abilităților și cunoștințelor de interacțiune cu natura și procesele de producție primare vieții,
- descentralizare și relocalizarea producției și resurselor, re-orientarea economiei unei comunități către resursele locale disponibile.

 Inițiative de Tranziție au fost implementate cu succes în comunități mici de 1500-2000 de locuitori dar și mari de 280.000 (exemple găsiți în Abecedarul Tranziției și în filmul documentar de mai jos). În România, semințele acestui concept au fost aduse și sunt popularizate de oameni minunați precum Claudian DoboșAdina MoiseIonut Badică, Laurențiu Cernat și Mihai Abagief iar activitățile pe care aceștia le susțin sunt publicate pe pagina România în Tranziție (link)
În spiritul “sharing is caring” (= a distribui înseamnă a-i prețui pe cei cărora le distribuim materiale) vă propun să distribuiți acest documentar pentru ca informațiile pe care le conține să ajungă la cât mai mulți, cu speranța că vor fi oameni care să le pună în aplicare și să arătăm că și în România SE POATE să trăim în comunități fericite și prospere. Vizionare plăcută și.. cu folos 💗


Ce am constatat din film și din alte materiale pe care le-am analizat în vederea documentării este faptul că singurul motiv pentru care acest model nu a putut fi implementat în anumite comunități a fost format dintr-un mix de: orgolii personale (mulți oameni preferă să moară cu părerea personală în brațe decât să o ducă bine colaborând cu ceilalți), închiderea oamenilor interesați doar de ei înșiși și familia lor (și punct 😁) plus inconștiență multă privind faptul că resursele existente sunt FINITE iar populația crește accelerat. Ce ar fi necesar să reținem este faptul că FIECARE OM poate contribui la bunăstarea comunității și că reunindu-ne în echipe putem schimba viața noastră, a familiilor noastre și a comunităților în care trăim.
***
Recomand cu căldură două cărți care trag un semnal de alarmă, un apel la conștientizarea pericolelor și oportunităților unei lumi cu tot mai puține resurse:
- "Cald, plat si aglomerat" -Thomas L. Friedman- (82% reducere) comandă online aici-link;
- "Ultimul avertisment" -Rebecca D. Costa- (79% reducere) comandă online aici-link.
***
ANUNȚ:
- Prima ediție din acest an a seminarului "Evoluția Conștientă pas cu pas" va avea loc în: BUCUREȘTI - 18-19 martie. Vom vorbi despre etapele transformării interioare, gradele de conștiență, metodele prin care poate fi dezvoltată această abilitate, rescrierea tiparelor de gândire, emoționale și socio-relaționale, construirea unei personalități puternice, dar flexibile la schimbare - totul prin prisma studiilor existente în psihologia transpersonală. Descriere și celelalte detalii se găsesc AICI-LINKVă aștept cu drag 
- o  Seară de Inspirație și Poveste va avea loc la IAȘI pe 25 martie - detalii AICI-LINK.
- pe romașcani îi aștept ca de obicei la Serile de Inspirație și Povești, următoarea fiind joi 9 martie - detalii AICI-LINK.
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Listele "Articole recomandate", cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus) te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: