"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 30 august 2017

Cum să ieșim din depresie - boala care ne transformă în morți vii

"Depresia este punctul nevralgic al iubirii. Pentru a fi făpturi care iubesc, trebuie să fim făpturi care pot cădea pradă disperării din cauza unei pierderi, iar depresia e mecanismul acelei disperări. Când se instalează (devine cronică), degradează Eul și, în cele din urmă, eclipsează capacitatea de a da ori de a primi afecțiune. E lăuntrică noastră singurătate manifestă. Ea distruge nu numai legătura cu ceilalți, ci și capacitatea de a fi împăcat când ești doar cu tine însuți. Iubirea, chiar dacă nu are rolul de a ne păzi de depresie, este ceea ce protejează mintea și o apară de sine. Medicamentele și psihoterapia pot să regenereze această protecție, făcând să fie mai ușor să iubești și să fii iubit, și de aceea dau roade.

Când sunt în dispoziție bună, unii se iubesc pe ei înșiși, unii ii iubesc pe alții, unii iubesc munca, iar unii îl iubesc pe Dumnezeu: oricare dintre aceste obiecte ale pasiunii poate furniza acel sens vital al scopului, care este opusul depresiei. Iubirea uită din când în când de noi, iar noi uităm de iubire. În depresie, devine de la sine înțeleasă lipsa de scop a oricărei inițiative și a fiecărei emoții, lipsa de sens a vieții înseși. Singurul sentiment ce rămâne în această stare lipsită de iubire este lipsa de importanță.”

Viața e împovărată de mâhnire: indiferent ce facem, în cele din urmă murim; fiecare dintre noi e prizonierul singurătății într-un corp de sine stătător; timpul trece, iar ceea ce a fost nu va mai fi nicicând. Durerea este prima trăire a neputinței în fața lumii și nu ne părăsește niciodată. Suntem supărați să am fost smulși din pântecul cel confortabil și, de îndată ce supărarea se stinge, îi ia locul suferința. Chiar și cei cărora credința le făgăduiește că va fi cu totul altfel pe lumea cealaltă nu pot să nu simtă neliniște pe lumea asta; Hristos însuși a fost un om al mâhnirii.

Și totuși, trăim într-o vreme în care sunt din ce în ce mai multe paliative; este mai uşor ca oricând să hotărăști ce să simți şi ce să nu simți. În viață, este din ce în ce mai puțină neplăcere inevitabilă pentru cei care au mijloacele s-o evite. Dar, în ciuda afirmațiilor entuziaste ale științei farmaceutice, depresia nu poate fi eliminată câtă vreme suntem făpturi conștiente de sine. În cel mai bun caz, poate fi limitată – și limitarea este tot ce intenționează să facă tratamentele actuale pentru depresie. [...]

Primul lucru care dispare e fericirea. Nu te mai poți bucura de nimic. E simptomul esențial al depresiei. Curând însă, alte afecte urmează fericirea pe calea uitării: tristețea așa cum o știai, tristețea ce pare să te fi condus aici, simțul umorului, credința în iubire și capacitatea de a iubi. Mintea ți-o simți tratată cu leșie, încât îți pari ție însuți năuc. Dacă ai avut totdeauna părul rar, ţi se pare și mai rar; dacă ai avut totdeauna probleme de piele, ele se agravează. Chiar și ție ți se pare că miroși a acru. Nu mai poți să ai încredere în cineva, să fii atins, să plângi. În cele din urmă, îți devii pur și simplu absent ție însuți.[...]

Diagnosticarea este la fel de complicată ca boala. Pacienții îi întreabă tot timpul pe doctori: "Am depresie?", de parcă rezultatul s-ar afla într-o analiză de sânge concludentă. Singura modalitate de a afla dacă ai sau nu depresie este să te asculți și să te observi pe tine însuți, să-ți percepi sentimentele și apoi să te gândești la ele. Dacă în cea mai mare parte a timpului te simți rău fără vreun motiv, ai depresie. Dacă în cea mai mare parte a timpului te simți rău cu motiv, ai tot depresie, dar să acționezi asupra motivelor poate fi o cale de progres mai bună decât să nu te atingi de împrejurări și să combați depresia. Dacă depresia te face inapt, atunci e majoră. Dacă este doar moderat perturbantă, nu este majoră."


Fragmentul de mai sus este un mic extras din cartea "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" scrisă de Andrew Solomon - volum finalist la Premiul Pulitzer, câștigător al National Book Awards și inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărți ale deceniului, cartea pe care Daniel Goleman a descris-o drept "o călătorie de o sinceritate sfâșietoare printr-una dintre cele mai sumbre încăperi ale sufletului omenesc".
*
Știu că atunci când ești în depresie nu-ți vine să citești, nici să-i asculți pe alții vorbind despre asta. Mai ales pe cei care nu au trecut și ei prin așa ceva. Pentru că e ca și cum ai învăța despre naștere de la o femeie care nu a născut niciodată. Știu, e o prejudecată, dar e una des întâlnită și, cumva, are sens, și vine de undeva din adâncul ființei.

Dar de asemenea știu că vine un moment în care te hotărăști să negociezi cu viața și să te ridici, și atunci, în prima fază, devii dispus să-i asculți mai ales pe cei care au trecut și ei prin această experiență întunecată a vieții. Pentru cei care sunt în acest stadiu și pentru cei care pur și simplu doresc să se informeze, m-am gândit că e util să abordez subiectul într-o ediție a emisiunii "Orizontul Cunoașterii" realizată de Constantin Luca la CNS TV (căruia îi mulțumesc pentru invitație). Am vorbit despre cele două perioade negre din viața mea și despre aspectele importante care contribuie la vindecarea depresiei. Vizionare plăcută și cu folos..


* Dacă treci printr-o astfel de stare și ai nevoie de sprijin sau ghidare - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere.
***
Cărți: recomand în primul rând cartea scrisă de Andrew Solomon - 
- "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" -Andrew Solomon- comandă online aici-link;
De asemenea, recomand cu încredere:
- "Exerciții de meditație pentru depașirea depresiei" - M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal, J. Kabat-Zinn - comandă online aici-link;
- "Ieșirea din depresie" -Dominique Barbier- comandă online aici-link;
- "Cum sa fii propriul tău psihoterapeut" -Patricia Farrell- comandă online aici-link;
- "Învinge depresia înainte ca ea să te învingă" -Robert L. Leahy- comandă online aici-link;
- "Un minut la psiholog. Strategii ca să rămâi sănătos într-o lume nebună" -A.A. și D.N. Lazarus- comandă online aici-link;
- "Flux. Psihologia fericirii" -Mihaly Csikszentmihalyi- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗



2 comentarii:

Unknown spunea...

Îmi pare rău că ati avut un moderator care mai mult a stricat decât a făcut! Un subiect foarte interesant,dar intreruperile moderatorului cu devierile de la subiect,nu au făcut nici un bine emisiunii,pt că erau cam în afara subiectului.Am învățat ceva de la dvs:că depinde de mine să ies din depresie, și nu de medicamentele antidepresive pe care le iau la indicația medicului specialist! Mulțumesc mult!

Masini Skoda second spunea...

Am trecut prin depresie..cred ca cel mai bun lucru pe care il poti face e sa fii cat mai constient de prezent