"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 3 iunie 2018

Scrisoare către copilul invizibil (exercițiu + recomandare filme)

"Când cineva mă critică, mă simt foarte rănit și izbucnesc." E o frază pe care se întâmplă să o aud în jurul meu destul de des. Poate că nu izbucnim de fiecare dată, poate că avem diverse grade de autocontrol, dar, cu sinceritate mărturisesc că nu cunosc pe nimeni care să rămână 100% indiferent când este criticat. Deși am cunoscut mulți oameni, deși mulți afirmă că criticile nu-i ating, deși unii chiar cred că acest fapt despre ei înșiși, aș spune mai degrabă că nu au întânit acel comentariu care să le atingă punctul/punctele lor sensibile.

Desigur, suntem destui cei care am lucrat și lucrăm la noi înșine și rezultatele se văd în diverse circumstanțe. Dar până la iubirea de sine necondiționată e un drum lung și dificil. Pentru că ne este greu să vindecăm copilul care am fost cu toate rănile și nemulțumirile pe care acesta le-a adunat în micuțul lui suflet. Ne e greu să trăim cu suferințele lui și preferăm să-l închidem undeva adânc și să uităm de el pentru totdeauna.

Acum două zile pe facebook, o doamnă din lista mea înfiera într-o postare persoanele care doar de 1 iunie își amintesc de copilul interior. Evident că n-am să dau aici nici un citat, însă cuvintele folosite ironizau și umileau într-un mare fel pe toți cei care publicaseră astfel de postări. Mi s-a părut ironică situația având în vedere că chiar copilul interior rănit o făcuse să scrie acea postare.

Pentru că toate strategiile de a atrage atenția și criticile pe care le aruncăm asupra celorlalți se nasc din rănile noastre din copilărie. Când cineva sau ceva ne răscolește, ne declanșează automat aceleași comportamente pe care le aveam în copilărie în situații similare.

Suntem atât de obișnuiți cu ele că nici nu le mai sesizăm. Așa se face că astfel de comportamente ne distrug relațiile și ne trezim însingurați căpătând convingerea că "ceilalți sunt răi/idioți/agresivi/etc." Dar ne uităm prea rar sau deloc în interiorul nostru pentru a căuta sursa comportamentelor: copilul din noi. Copilul invizibil. E clar că facebook are darul de a ne scoate la iveală fisurile psiho-emoționale și cele mai sensibile aspecte nevindecate.

Ok, și, până la urmă, ce e de făcut ca să vindecăm copilul interior? 

E un proces complex și de durată, însă merită parcurs pentru a ne scuti pe noi înșine de însingurare, de căsnicii și joburi ratate din cauza lipsei abilităților de relaționare și comunicare. Sunt multe exerciții care se pot face însă pentru astăzi am ales un exercițiu transformator și cu valoare terapeutică ce poate avea rezultate vizibile dacă este făcut cu seriozitate și sinceritate într-o zi în care ne acordăm timpul și liniștea necesare. Gáspár György - psiholog român, un om remarcabil, l-a numit: scrisoare către copilul invizibil

În cartea sa numită "Copilul invizibil"Gáspár György spune: "Să îndrăznim să ne uităm la copilul interior, așa cum părinții noștri nu au știut sau nu au putut să o facă - într-o manieră ghidată de curiozitate, compasiune și acceptare umană necondiționată. Iar dacă credeți că acesta este cel mai stupid și banal mesaj din lume, așa cum consideră majoritatea adulților inconștienți și cum am crezut și eu mulți ani de zile, este esențial să știți că iubirea autentică și prețuirea de sine sunt dovezi supreme de curaj, într-o lume în care nu știm prea bine să facem diferența între auto-suficiență și auto-compasiune. În condițiile în care, ca adulți, încă din copilărie, suntem însetați după apreciere, validare și mai ales atenție... multă, multă, multă atenție."

Iată exercițiul "scrisoare către copilul invizibil" făcut chiar de domnia sa, sper să vă inspire și să vă fie de folos..


! Dacă îți dorești să depășești o situație dificilă și/sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE: Cursuri acreditate A.N.C. finalizate cu certificat (valabil în România și U.E.)
✅Dacă vrei să susții cursuri, prezentări, conferințe în mod profesionist sau dorești să-ți transmiți mesajul cu maxim impact, hai la cursul de Formator! Când: 27, 28, 29 mai. Detalii - AICI-LINK.
✅Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 3, 4, 5 iunie. Detalii AICI-LINK.
Ambele se vor desfășura: online pe Zoom din confortul casei tale. La fiecare dintre ele primești un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗
***
Filmele pe care le propun astăzi sunt pline de inspirație și merită văzute alături de întreaga familie dar și în intimitate împreună cu.. copilul interior 😁:
- "Povestea unui campion" (The Blind Side) -bazat pe povestea adevărată a lui Michael Oher- de vizionat aici-link sau aici-link;
- "Lupta cu valurile" (Soul Surfer) -bazat pe povestea reală a lui Bethany Hamilton- de vizionat aici-link sau aici-link;
- "Eu și Marley" (Marley And Me) -o comedie savuroasă despre aventurile pe care le implică viața alături de un cățel- de vizionat aici-link sau aici-link.

Articole conectate cu subiectul acestui articol:
- De la vulnerabilitate si confuzie la claritate,
- Scrisoare către un alt eu,
- Despre gestionarea și vindecarea suferinței și
- Iartă-mă, draga mea.

Cărți extrem de utile pentru autocunoaștere și împăcarea cu sine:
- "Copilul invizibil" -Gáspár György- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți îmblânzești rebelul interior" -Pauline Wallin- comandă online aici-link;
- "Manualul stimei de sine" -Glenn R. Schiraldi- comandă online aici-link;
-"Cum să te iubești pe tine pentru a te înțelege mai bine cu ceilalți" -C. Andre, F. Lelord- comandă online aici-link;
- "Darurile imperfecțiunii" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Curajul în sălbăticie" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Imperfecți, liberi și fericiți" -Cristophe Andre- comandă online aici-link;
- "Iubește-te pe tine însuți și lasă-i pe ceilalți să facă ce vrei tu" -L. Crane- comandă online aici-link;
- "Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi tu însuți" -Jacques Salomé- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Este un blog de dezvoltare personală dar și de informații din sfera descoperirilor științifice care ne pot ajuta să înțelegem mai bine realitatea. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Niciun comentariu: