"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 12 septembrie 2018

Înțelege-ți mintea ca să-ți poți schimba viața

Trăim vremuri de intensă transformare interioară. Nu că nu s-ar fi întâmplat și până acum, dar parcă acum din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de procesul lor evolutiv, din ce în ce mai mulți caută explicații pentru ceea ce simt, pentru gândurile care le străbat mintea și pentru experiențele pe care le trăiesc.

Cu ocazia conștientizărilor personale, fiecare om află la un moment dat că rulând permanent aceleași gânduri şi sentimente cu care s-a obişnuit își va crea mereu aceeaşi realitate. Studiile spun că aproximativ 70% din timp oamenii au gânduri negative: de desconsiderare de sine, suferință, vinovăție, rușine, etc. care generează la rândul lor gânduri de aceeași factură. Ca în figura alăturată, aceste cicluri generează experiențe neplăcute care se repetă (chiar dacă "actorii" se schimbă).

"Cum a început această obişnuinţă de a gândi şi a simţi mereu la fel ?

Răspunsul nu pot să mi-l încep decât vorbindu-vă despre creier, punctul de plecare a tot ceea ce gândim şi simţim. Conform teoriei neuroştiinţifice actuale, creierul este organizat în vederea reflectării tuturor celor ştiute din mediu. Toate informaţiile la care am fost expuşi pe tot parcursul vieţii, sub formă de cunoştinţe şi experienţe, se depozitează în conexiunile sinaptice ale creierului.

Relaţiile cu oamenii pe care i-am cunoscut, gama variată de obiecte pe care le deţinem şi cu care suntem familiarizaţi, locurile pe care le-am vizitat şi în care am locuit în diferite perioade ale vieţii şi miriadele de experienţe trăite sunt toate configurate în structurile cerebrale. Chiar şi nenumăratele acţiuni şi comportamente pe care le-am memorat şi repetat de atâtea ori în viaţă sunt imprimate în pliurile complicate ale materiei noastre cenuşii.

Rezultă deci că toate experienţele noastre personale cu oameni şi lucruri la numite momente şi în anumite locuri sunt literalmente reflectate în cadrul reţelelor de neuroni (celule nervoase) care ne alcătuiesc creierul.

Ce termen folosim pentru a desemna totalitatea acestor "amintiri" de oameni şi lucruri trăite în diferite locuri şi variate momente din viaţă ? Acesta este mediul nostru extern. În cea mai mare parte, creierul corespunde mediului nostru, constituind o înregistrare a trecutului nostru personal, o reflecţie a vieţii trăite.

În orele noastre de veghe, în cursul interacţiunilor noastre obişnuite cu diverşii stimuli din lumea din jur, mediul extern activează diverse circuite cerebrale. Ca o consecinţă a acestui răspuns aproape automat, începem să gândim (şi să reacţionăm) corespunzător mediului. Pe măsură ce mediul ne face să gândim, se activează reţele familiare de celule nervoase, care reflectă experienţe anterioare deja configurate în creier. În esenţă, gândim automat şi corespunzător obişnuinţelor formate de propriile amintiri.

Dacă gândurile vă creează realitatea şi continuaţi să gândiţi aceleaşi gânduri (care constituie un produs şi o reflectare a mediului), atunci veţi continua să produceţi necontenit aceeaşi realitate. Astfel, gândurile şi simţămintele interne vor corespunde exact vieţii de până acum, pentru că realitatea dumneavoastră externă - cu toate problemele, condiţiile şi circumstanţele acesteia - este cea care vă influenţează modul de a gândi şi simţi în realitatea internă.

Amintirile familiare ne setează să reproducem aceleaşi experienţe." - fragment din cartea "Distruge-ti obiceiurile nocive! Cum să-ți determini mintea să lucreze în favoarea ta" scrisă de Joe Dispenza.

Pentru cei care doresc să-și schimbe viața (pe plan emoțional, mental, comportamental, relațional, etc.) înțelegerea funcționării minții și a rolului acesteia în transformarea interioară este vitală. Ignorând acest aspect nu facem decât să mergem din inerție prin viață, să trăim la întâmplare și să riscăm diverse dezechilibre mentale care pot somatiza la nivel fizic.

Din acest motiv dau mai departe astăzi un interviu de excepție realizat de Cristian Mureșan (TVR Cluj) cu Joe Dispenza - profesor, cercetător în domeniul neuroștiințelor, autor și speaker în peste 27 de țări de pe 6 continente. În conferințele sale, acesta vorbește despre modul în care oamenii își pot re-direcționa mintea și recondiționa corpul pentru a face schimbări permanente pe toate planurile vieții.

Urmărind interviul, veți avea ocazia să înțelegeți mecanismele de funcționare ale minții (plan conștient și subconștient), modul în care ne putem re-programa mintea pentru o transformare psiho-emoțională și fizică durabilă. Vizionare plăcută și.. cu folos!


* Dacă ai nevoie de sprijin în transformarea gândirii sau regăsirea echilibrului emoțional sau dorești anumite clarificări despre transformarea interioară - te pot susține. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
INVITAȚIE:
✅Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 9, 10, 11 decembrie. Detalii AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Articole recomandate conectate cu subiectul:
-  Funcționarea minții, programele mentale și gândirea distructivă,
- Despre programe mentale, neuroplasticitate și... o viață armonioasă și
- Rolul esențial al gândirii în (auto)vindecarea bolilor și afecțiunilor.

Cărți pe care le recomand cu încredere celor care vor să înțeleagă mai bine și să-și optimizeze funcționarea creierului și a minții:
- "Antreneaza-ți creierul! Strategii și tehnici de transformare mentală" -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Distruge-ți obiceiurile nocive. Cum să-ți determini mintea să lucreze în favoarea ta" -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Tu ești placebo" -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Supranatural" -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Antrenament pentru creier. Program vizual complet" -James Harrison, Mike Hobbs- comandă online aici-link;
- "Creierul se transformă" -Norman Doidge- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și bucurie și inspirație pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

Niciun comentariu: