"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 24 iulie 2014

Alegerile noastre - un proces natural sau obsesie?

"Eşti ceea ce eşti astăzi datorită alegerilor pe care le-ai făcut ieri, iar alegerile pe care le faci astăzi determină ceea ce vei fi mâine." - Michael Josephson.
Știm cu toții cât de importante sunt deciziile noastre și știm de asemenea că ele au ca rezultat viața pe care o avem nu doar la nivel individual ci și la nivel de societate și chiar pe plan global. Am observat cu toții că importanța lor face ca acestea să devină o povară, una care de multe ori ne consumă energetic până la epuizare. Asta se întâmplă mai ales în cazul când amprenta deciziilor noastre umează să se pună asupra unei perioade mai mari de timp (când este vorba de un loc de muncă, de o relație de cuplu, etc.). Simțim uneori că libertatea de a alege are un preț și probabil de aceea tindem să cedăm acest drept altora, bineînțeles, cu tot cu responsabilități :))
Ca orice lucru din viața noastră, procesul luării unei decizii poate fi dus la extrem în sensul că acesta poate deveni o obsesie. Desigur, asta se întâmplă în cazul când căutăm deciziile doar pe cale rațională, doar cu mintea, excluzând ce ne spune intuiția sau ceea ce se numește în spiritualitate vocea interioară.
Pentru că subiectul privind modul în care facem alegerile este unul cu adevărat vast, prefer să-i dedic un alt articol. Astăzi doar deschid seria cu un discurs aparte care ne introduce într-o parte extremă a luării deciziilor, extrema în care procesul alegerii devine obsesie. Este vorba despre discursul Renatei Salecl - filozof sloven, sociolog și teoretician în domeniul legalității. Ea este un cercetător principal la Institutul de Criminologie și Facultatea de Drept de la Universitatea din Ljubljana și profesor asociat la Birkbeck College, Universitatea din Londra. A fost de asemenea profesor invitat la London School of Economics unde a susținut cursuri pe tema de emoțiilor și în fiecare an susține prelegeri la Facultatea de Drept din New York. A scris câteva cărți de succes care au fost traduse în numeroase limbi, însă nu în limba română. "Tirania alegerii" este una dintre ele și poate fi comandată online aici-link (în limba engleză). Vă invit să o urmărim pentru a afla cum anume ajunge procesul deciziei să devină o obsesie și ce consecințe are acest fapt asupra societății în care trăim. Vizionare plăcută!


Despre alegerile noastre se găsesc materiale interesante și: aici-link, aici-link și aici-link, iar despre alegerile noastre la nivel de societate - un documentar minunat și important găsiți aici-link. Recomand și câteva dintre cărțile care au ca temă alegerile și modul în care le facem (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Intuiția. Inteligenţa inconştientului" - Gerd Gigerenzer - comandă online aici-link;
- "Alegeri care îți schimbă viața. 15 căi de a găsi scop, sens şi bucurie în tot ceea ce faci" - Hal Urban - comandă online aici-link;
- "Destin, libertate și suflet" - Osho - comandă online aici-link;
- "Libertatea este. Eliberarea potențialului tău nelimitat" - Brandon Bays - comandă online aici-link ;
- "Puterea intuiției în business" - Andy Milligan, Shaun Smith - comandă online aici-link;
- "Iraționalitatea benefică" - Dan Ariely - comandă online aici-link.
***
În cazul când abia ai ajuns în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Pentru a alege un subiect care să-ți placă poți folosi listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) Apropo de articolul de astăzi, sper ca alegerea subiectului să nu devină o povară :)). Te poți conecta cu artiolele blogului oferindu-i un Like. Te mai aștept,
cu drag   *>:D< îmbrăţişare

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...