"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 4 mai 2018

O singură soluție pentru toate formele de ură

"Fetița privea pe fereastra noii case în care se mutase cu familia. Vecina întindea rufele la soare. La un moment dat, copila îi spuse mamei: "Vecina noastră nu prea știe să spele rufele; uite ce murdare le întinde pe culme." Mama nu răspunse nimic. Peste două zile, fetița remarcă același lucru. Rufele vecinei erau la fel de murdare.

Spre sfârșitul săptămânii, copila observă o schimbare şi-i spuse mamei: "Se vede că vecina noastră a învățat să spele rufe. Hainele pe care le întinde acum la soare nu mai sunt așa murdare." Mama îi răspunse: "Astăzi, am venit mai devreme acasă, şi, cât erai încă la școală, am reușit să spăl geamul prin care o vezi pe vecina."

Se întâmplă fiecăruia să vadă de multe ori realitatea deformată. Cel mai adesea ea e deformată de bănuielile, suspiciunile și prejudecățile pe care le are. E nevoie ca din când în când să spălăm geamul, astfel încât să reducem la maxim cantitatea de suspiciune și prejudecăți care ne întunecă percepțiile, și, atunci, lumea va fi cu siguranță mai bună.

Povestea de mai sus am auzit-o azi dimineață la radio. Și mi-a plăcut atât de mult deoarece exprimă într-un mod atât de simplu motivele pentru care trăim într-o lume în care fiecare om judecă sau critică pe oricine deși cei mai mulți nu cunosc nimic sau cunosc mult prea puțin despre cei pe care-i pun la zid.

Experiențele pe care le-am trăit de-a lungul vieții mi-au demonstrat că toți oamenii au ceva în comun: se topesc atunci când întâlnesc pe cineva care NU-i judecă. Care-i acceptă NE-condiționat. Care-i lasă SĂ FIE așa cum sunt. Desigur, sunt mulți cei care, datorită experiențelor abuzive trăite, sunt suspicioși și nu se deschid cu una cu două.. Însă, pentru cei care au răbdare, muuultă răbdare, vor avea ocazia să-i vadă.. înflorind.

Sunt convinsă că Omul poate ajunge să renunțe la prejudecăți și presupuneri despre celorlalți lucrând cu sine însuși în mod susținut zi de zi. Sunt convinsă că poate chiar să-și vindece ura, invidia sau altele din aceeași gamă. Și, deoarece am întâlnit puține persoane care lucrează serios la asta, continui să fiu profund impresionată de fiecare dată când găsesc câte o poveste de viață a unui om care a reușit să-și schimbe percepția despre ceilalți și viața însăși. 

O astfel de poveste este cea a lui Christian Picciolini. El a reușit să se transforme radical și chiar a găsit o soluție surprinzătoare și contraintuitivă pentru toate formele de ură. Mi-am alocat timp să traduc această poveste tulburătoare și să o dau mai departe aici pentru porția imensă de înțelepciune și inspirație pe care o oferă. Sper să vă placă măcar la fel de mult cât mi-a plăcut și mie.. Vizionare plăcută :)


* Dacă vrei să faci schimbări în modul în care-i percepi pe ceilalți și să-ți armonizezi relațiile sau dacă treci printr-o experiență dificilă și ai nevoie de sprijin în găsirea unor noi perspective și clarificări - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE: Cursuri acreditate A.N.C. finalizate cu certificat (valabil în România și U.E.)
✅Dacă vrei să susții cursuri, prezentări, conferințe în mod profesionist sau dorești să-ți transmiți mesajul cu maxim impact, hai la cursul de Formator! Când: 6, 7, 8 mai. Detalii - AICI-LINK.
✅Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 13, 14, 15 mai. Detalii AICI-LINK.
Ambele se vor desfășura: online pe Zoom din confortul casei tale. La fiecare dintre ele primești un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗
***
Pentru că judecata celorlalți are o foarte clară legătură cu umbra noastră a fiecăruia, recomand în continuare articolele:
- Mituri despre umbra noastra de fiecare zi,
- Oglindă, oglinjoară, ce-a mai rămas de... integrat? și
- Iertarea - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă.
- De (re)văzut documentarul din "musai list" pe care-l puteți viziona aici-link. Și ceva special aici-link.

Cărți pe care le recomand cu căldură spre clarificarea aspectelor de mai sus:
- "De ce oamenii buni fac lucruri rele" - comandă online aici-link;
- "Umbra din noi" -Verena Kast- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Partea întunecată a căutătorilor de lumină" - comandă online aici-link;
- "Secretul umbrei" - comandă online aici-link;
- "Iubirea înseamnă renunțarea la frică" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link.
- "Partea luminoasă a părții întunecate" -Todd Kashdan, Robert BiswaS-Diener- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală și cum putem trăi o viață plină de împlinire și sens. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Un comentariu:

MONICA spunea...

Minunat!
Multumesc! O lectie de iubire si de respect de sine.
Monica Ancuta