"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 29 iunie 2018

Îți poți imagina cum ar fi să nu-ți fie teamă? Teama de ceilalți și căldura conexiunii

"Unul dintre miturile cel mai bine înrădăcinate în societatea noastră este credinţa că evenimentele ne vin din exteriorul nostru, că au o cauză dincolo de noi, uneori mai presus de noi, o cauză independentă de vrerea şi voinţa noastră. Şi mai este şi ideea că dincolo de noi există un responsabil pentru nefericirea noastră, pentru greutăţile şi disperarea noastră.

Cultura noastră, de tip fundamental mesianic, ne lasă să credem (iar noi suntem dornici să ne complăcem în această mitologie) şi că cineva (pentru unii Dumnezeu), ceva (hazardul pentru alţii), o înlănţuire indestructibilă (destinul, fatalitatea sau soarta pentru alţii) veghează sau apasă asupra noastră, sau alteori că are intenţii bune în ce ne priveşte.

Atunci se presupune că această alteritate fără formă trebuie să aibă grijă de noi, să ne ofere soluţii pentru nefericirile sau decepţiile noastre. Şi dacă nu ne dă acest sprijin, dacă nu ne rezolvă problemele, consecinţa este că avem sentimentul sau convingerea că "are ceva cu noi", că "e împotriva noastră", că "nu avem noroc" sau că "nu am făcut ce trebuia pentru această entitate".

Astfel riscăm să facem cu noi înşine cea mai rea dintre escrocherii: aceea de a nu înţelege că suntem parte activă din tot ceea ce ni se întâmplă, că suntem în acelaşi timp iniţiatorii şi producătorii propriei noastre suferinţe.

La drept vorbind, suferinţa este generată de crearea, implantarea sau răscolirea unei răni originare, primare, înscrisă în noi în funcţie de răspunsurile sau non-răspunsurile importante primite de la cei apropiaţi sau de la mediul din imediata proximitate, de-a lungul întregii vieţi.

Când răspunsurile primite de la cei din jur la cererile şi aşteptările noastre esenţiale si vitale nu sunt cele potrivite, aceasta se va transforma în violenţă şi va produce în noi răni uneori foarte profunde." - fragment din cartea "Curajul de a fi tu însuți" scrisă de Jacques Salomé.


Această cultură care promovează învinuirea celorlalți sau a mediului pentru nefericirea și toate eșecurile noastre ne conduce aproape invariabil la închiderea sufletească sau chiar la izolarea totală de toți și de toate. Vorbesc despre atitudinea binecunoscută în care oamenii se ascund după lipsa de timp sau orice altceva pentru a se scuza că nu ies nicăieri și nu interacționează cu nimeni.

Uităm că "Cel mai clar mesaj al celui mai lung studiu despre fericire (de 75 de ani) este acesta: relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. Punct." Robert Waldinger - director al proiectului Harvard Study of Adult Development mai spune că a învățat din acest studiu trei mari lecții despre relații. Prima e că legăturile sociale ne fac bine și că singurătatea ucide.(...) A doua mare lecție învățată e că nu contează doar numărul de prieteni sau dacă ești sau nu într-o relație stabilă, ce contează e calitatea relațiilor. A trăi în conflict e foarte dăunător sănătății noastre. A treia mare lecție despre relații și sănătatea noastră e că relațiile bune nu ne protejează doar corpul, ne protejează și creierul."

Mărturisesc că în ultima vreme am pus foarte mult accentul pe întâlnirile cu oamenii și am cam neglijat activitatea online. Asta deoarece în interacțiunile reale simt pur și simplu pulsul vieții și minunea faptului că trăiesc alături de ceilalți într-așa o diversitate. În plus, căldura și bucuria conexiunii umane reale nu se aseamănă nici o altă trăire din această lume. Sunt atât de frumoase și atât de intense încât multor oameni le pot provoca teamă. Că se vor topi.

Pentru că aceste interacțiuni m-au condus către câteva concluzii pe care le consider importante m-am gândit să le împărtășesc într-o nouă ediție a emisiunii Orizontul Cunoașterii realizată de Constantin Luca (căruia îi mulțumesc pentru invitație). Am discutat despre motivele pentru care ne e teamă să fim noi înșine și să interacționăm cu ceilalți, consecințele acestei atitudini, ce se întâmplă când avem curajul de a ne exprima autentic și despre o experiență extraordinară pe care am trăit-o la un eveniment la care am participat - cu momente filmate chiar de acolo 😁. Sper să fie de folos, vizionare plăcută..


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare sau clarificări care să te-ajute să-ți schimbi perspectiva - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
Articole conectate cu subiectul: Cine ești când nu te vede nimeni?, 3 pași importanți pentru relații armonioase, Când ești TU pe deplinFii tu însuți! Cu orice preț? și De ce merită să ieșim din cochilie. *Două dintre aceste articole conțin și recomandari de filme

Cărți pe care le recomand cu drag (transport gratuit oriunde în țară):
- "Cum să ne eliberăm de frica de ceilalți: Tracul, timiditatea, inhibițiile, fobia socială" -Cristophe Andre, Patrick Legeron- comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi tu însuți" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Daca m-aș asculta, m-aș ințelege" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi vulnerabil" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Curajul în sălbăticie" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Maturitatea. Responsabilitatea de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Libertatea. Curajul de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Trăind cu cei apropiați în fiecare zi...viața!" - Jacques Salomé - comandă online aici-link;
- "Trăind cu ceilalți în fiecare zi...viața!" - Jacques Salomé - comandă online aici-link;

***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și bucurie și inspirație pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗



Niciun comentariu: