"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 27 august 2017

De ce merită să ieșim din cochilie.. (+ recomandare film)

Pentru multe lucruri care s-au întâmplat în viața mea sunt profund recunoscătoare, unul dintre acestea fiind faptul că am avut ocazia să cunosc foarte mulți oameni. Întâlnirile cu aceștia m-au îmbogățit, m-au remodelat, mi-au spulberat prejudecățile, au dărâmat bariere pe care le credeam de netrecut în acceptarea mea și mi-au topit pur și simplu zidurile pe care le construisem fără să știu în jurul inimii mele.

Cu unii m-am întâlnit doar o dată. Dar a fost suficient pentru ca aceștia să lase o amprentă în sufletul meu și să-mi declanșeze conștientizări echivalente cu citirea câtorva zeci de cărți. Toate aceste întâlniri mi-au demonstrat că putem accepta diferențele doar atunci când reușim să depășim bariera primei impresii (link) și prejudecățile formate de-a lungul timpului. De fapt, nu pot descrie cât de important mi se pare acum faptul că i-am ascultat, că mi-au pus sufletul lor în palme și cât de prețioase consider că sunt aceste momente.

De asemenea, am cunoscut și mulți oameni închiși sufletește. Oameni care nu și-ar părăsi cochilia pentru nimic în lume. Nu îi condamn. Nu am uitat cum a fost pe vremea când am făcut și eu același lucru. Știu că au avut (au) toate motivele să se închidă. Ca să reziste, ca să supraviețuiască furtunilor emoționale. Am învățat multe și de la ei, dar nu să mă închid.

Însă ce am învățat foarte bine (atât de bine încât să nu mai uit) este faptul că, pe termen lung, închiderea emoțională și izolarea ne mențin în "siguranță" față de emoții dar au ca efect secundar ceea ce eu numesc moarte interioară. Pentru că ne usucă pur și simplu pe interior. Pentru că noi, oamenii, suntem prin natura noastră animale sociale și nu putem trăi o viață completă, sănătoasă și împlinită - în izolare.

Știu că cei mai mulți și-au pierdut încrederea în oameni, și-au pierdut speranța că poate exista autenticitate, simplitate și că ar putea cuiva să îi pese mai mult decât de el însuși. Acesta este direcția în care suntem educați iar cultura în care trăim contribuie din plin la susținerea și "creșterea" acestei situații. Însă ce pot să spun cu convingere e că nu poți obține aceste lucruri de la ceilalți dacă tu însuți nu le oferi mai întâi fără să le cântărești și fără să urmărești ca ele să se întoarcă. Și da, oamenii închiși nu știu (sau au uitat) ce pierd.


Tot în favoarea ieșirii din cochilie este și discursul lui Kio Stark pe care vă invit să-l urmăriți în continuare și care sper să vă inspire..


Filmul pe care-l recomand astăzi este unul căruia i s-ar potrivi în prezentare formula binecunoscută: "atenție, urmează imagini care v-ar putea afecta emoțional". Este o poveste despre conexiunea sufletească ce se poate forma dincolo de diferențe, acolo unde oamenii sunt doar... suflete - fără diplome, fără CV-uri, fără titluri, ranguri sau alte etichete. Este un film profund terapeutic nerecomandat celor care vor să-și păstreze inima bine închisă. Se numește "You're Not You" ("Tu nu ești tu") și poate fi urmărit mai jos, vizionare plăcută..


Articole conectate cu subiectul:
- 3 pași importanți pentru relații armonioase,
- Cum să-ți faci prieteni pe viață,
- IERTAREA - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă,
- Jumătate din înțelegerea lumii și
- Comunicarea conștientă - secretul relațiilor armonioase.

Iată și câteva cărți care dezvăluie tainele comunicării și relațiilor durabile celor care doresc să iasă din cochilie:
- "Cum să te iubești pe tine pentru a te înțelege mai bine cu ceilalți" -C. Andre, F. Lelord- comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi tu însuți" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Singurătatea în doi nu e pentru noi" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Arta de a cultiva relații durabile" - Gerard Apfeldorfer - comandă online aici-link;
- "Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
- "Comunicarea relațională pe înțelesul celor mici" - Jacques Salomé - foarte importantă pentru părinții care vor să aibă o relație armonioasă cu copiii lor - comandă online aici-link;
- "Trăind cu cei apropiați în fiecare zi...viața!" - Jacques Salomé - comandă online aici-link;
- "Trăind cu ceilalți în fiecare zi...viața!" - Jacques Salomé - comandă online aici-link;
- "Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relațiilor umane" -Eric Berne- comandă online aici-link;
- "Ne despărțim sau rămânem împreună?" -Robert Neuburger- comandă online aici-link;
- "Dragostea este suficientă...și alte minciuni despre viața în 2" -John W. Jacobs- comandă online aici-link.


Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Am pornit acum 10 ani această pagină ca un hobby, dar în timp aceasta s-a transformat în pasiune și a ajuns să-mi schimbe viața. Poți căuta un subiect anume utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗

Niciun comentariu: