"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 29 octombrie 2013

Viaţa ta este o capodoperă. Cine e artistul?

Suntem în fiecare moment al vieții noastre în fața unor alegeri. Fie că sunt alegeri importante sau (aparent) mai puțin importante, deciziile pe care le luăm împreună cu intențiile din spatele lor determină ceea ce trăim, ne construiesc realitatea și prin urmare Viața.
De multă vreme voiam să aduc în discuție semnificația potențialelor ce există în viața noastră dar sunt nemanifestate, însă deoarece discuția este complexă am tot amânat subiectul. Numesc potențiale - situațiile de viață posibile pe care le putem alege la un moment dat și aduce în realitate în anumite condiții cu diverse probabilități.
Zilele acestea am regăsit o idee minunată care explică într-un mod metaforic foarte potrivit ideea de potențial. Este o idee pe care am găsit-o prima dată în format video acum mai mult de un an dar a cărei urmă (adică link) am pierdut-o ulterior. Ideea aparține lui Bruno Medicina - trainer și performance coach a cărui prezentare completă o găsiți pe site-ul său - aici (link). Pentru că articolul său (cu titlul de mai sus) cred că aduce o bună înțelegere ideii de potențial și a importanței alegerilor conștiente în viața noastră, m-am gândit că este potrivit să îl dăruiesc mai departe în cele ce urmează.
***
"Munca unui sculptor mi se pare extrem de fascinantă. Gândiţi-vă o clipă! Sunteţi în faţa unui cub de piatră şi începeţi să lucraţi la el. Puţin câte puţin, blocul de piatră începe să prindă o "formă", să aibă o "semnificaţie". Forma şi semnificaţia vor reprezenta materializarea unei idei şi manifestarea în  plan fizic a puterii voastre creative.
Procesul acesta ni se pare firesc, dar cuprinde nişte aspecte care merită să fie aprofundate: blocul de piatră reprezintă un spatiu de potenţialitate infinită şi conţine un număr infinit de statui dintre care numai una se va materializa.
Ce este foarte interesant e faptul că procesul de a sculpta o statuie perfectă nu implică o adevarată “"reaţie" fiindcă statuia există DEJA înăuntrul blocului de piatră. Procesul implică doar înlăturarea a tot ceea ce este în plus şi împiedică această statuie să iasă la suprafaţă şi  să se manifeste.
Acest spaţiu de potenţialitate infinită are anumite limite: prima limită constă în dimensiunea blocului. Este  adevărat că orice bloc de piatră, independent de dimensiunile lui, conţine un numar infinit de potenţiale statui. Acestea sunt raportate, totuşi, la dimensiunea blocului.
Alte limitări se datorează capacităţii tehnice a  sculptorului: uneori poţi vizualiza o anumită statuie care,  desigur,  se gaseşte în interiorul blocului, dar poate nu reuşeşti să o realizezi. Alteori, limitele pot apărea datorită greşelilor de direcţie: poate am început să sculptăm ceva, apoi creativitatea noastră ne împinge în altă direcţie, dar din păcate piatra nu e plastilină şi ce a fost îndepărtat, a fost îndepărtat. Categoric, dacă scoatem materialul la întâmplare fără să avem în minte ceva, va fi foarte greu să realizăm ceva de valoare.
Totuşi, un lucru este  cert: în orice moment, independent de dimensiunile blocului sau de cât de mult l-am redus din cauza greşelilor de tehnică şi de direcţie, acel bloc tot conţine un număr infinit de statui potenţiale şi – la fel de cert – conţine o sculptură care poate reprezenta capodopera noastră. Apoi, sculptorul poate să se concentreze asupra acestei potenţiale capodopere sau să se focuseze asupra statuii pe  care nu o  poate face din cauza limitelor şi să se victimizeze. Este  alegerea lui, iar hotărârea de a pune focusul asupra potenţialităţilor sau asupra limitelor reprezintă esenţa adevarată a liberului  arbitru.
Şi noi avem un bloc de sculptat. Acesta este viaţa noastră. În orice moment avem un număr infinit de posibilităţi de a alege ce vrem să facem cu ea. Desigur, dacă acţionăm la întâmplare va fi foarte greu să iasă ceva de valoare. Posibilitatea de a manifesta ceva de valoare este procesul  de a descoperi ceea ce deja suntem, dar este ascuns sub straturi şi straturi de blocaje, frici, credinţe limitative care împiedică manifestarea acestui potenţial.
Şi da, aceste posibilităţi sunt nenumarate, dar evident, limitate. Există şi limite reale care se datorează  situaţiei, sănătăţii, culturii, greşelilor  din trecut. În ciuda acestor limite care uneori sunt false şi există numai în mintea noastră – aceasta  facând obiectul unei alte discuţii – pe cât de dificilă, încurcată, fără ieșire ni se poate părea situaţia noastră, tot în fiecare moment avem un potenţial infinit de manifestat şi avem posibilitatea de a face cu viaţa noastră ceva care poate reprezenta o capodoperă.
Viaţa în orice moment ne pune în faţa alegerii între potenţialităţi şi limite: dacă din cauza unui accident rămânem fără picioare, putem să ne petrecem restul vieţii focusându-ne asupra a ceea ce nu mai putem face şi să ne victimizăm sau să ne concentrăm asupra potenţialităţii şi să facem ceva cu resursele care ne-au rămas, care tot infinite sunt. Este alegerea noastră şi – la fel ca în cazul sculptorului – reprezintă esenţa liberului arbitru.
Există totuşi o diferenţă foarte mare între blocul de piatră al unui sculptor şi viaţa noastră care face ca metafora să nu fie completă. În timp ce un bloc de piatră rămâne neschimbat dacă e nefolosit în timp ce sculptorul se gândeşte dacă să acţioneze sau nu asupra lui, viaţa noastră se  tot scurge şi posibilităţile se reduc.
Imaginaţi-vă  că sunteţi în faţa blocului vostru de piatră  şi  în timp ce vă gândiţi ce să faceţi cu el, blocul devine din ce în ce mai mic. Până când o să dispară…
Ce aşteptaţi ca să faceţi o Capodoperă cu Viaţa Voastră? "
***
Pentru cei care doresc să experimenteze un seminar cu Bruno Medicina, Extreme Training anunță că pe data de 28 noiembrie 2013, organizează la Bucureşti (Crystal Palace Ballrooms) conferinţa "Flowing to Success". Este vorba despre un seminar unde oamenii vor găsi metode de redescoperire a adevăratului potenţial, a atitudinii şi stării mentale de învingător. Unul din punctele forte ale acestui eveniment consider că este partea de firewalking sau mersul pe cărbuni încinși (aprox. 530°C). Desculț! :D Nu mai trebuie să spun de ce mi se pare un punct forte deoarece simbolistica acestuia este evidentă. Înscrierea la acest eveniment se poate face pe site-ul dedicat -aici (link) - unde se pot găsi și alte detalii organizatorice (locație, program, preț, etc.). Pentru cei din București și din împrejurimi este o ocazie minunată de depășire a limitelor. :)Dacă ești pentru prima oară în acest spațiu virtual, mă bucur că ești aici! Ideea principală a acestei pagini urmărește dezvoltarea personală integrală - așa cum am descris-o aici (link). Sper să găsești informații utile în lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie care sunt situate în coloana din dreapta. 
    Cu drag  *>:D< îmbrăţişare

Niciun comentariu: