"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 18 februarie 2020

Sindromul "inimii frânte" - dovezi științifice. Cum reparăm o "inimă frântă"

Știi cum e atunci când simți că ți se rupe inima după o despărțire?💔 Mi-ar fi greu să cred că există cineva care să plece de-aici fără să fi simțit vreodată așa ceva.. 😁

Iată că datele științifice arată că "inima frântă" nu e doar o expresie metaforică ci e pe bune. Afecțiunea se numește sindromul "inimii frânte" sau (Takotsubo syndrome) și are consecințe negative asupra stării de sănătate a inimii care pot fi chiar mortale în 3,7% din cazuri.

Sindromul "inimii frânte" nu este generat doar de o despărțire/divorț ci se poate declanșa și din tipuri de stres emoțional precum: moartea cuiva drag, a unei rude sau a animalului de companie, frică intensă/atacuri de panică (inclusiv cea de vorbit în public), pierderi financiare sau materiale, "rumegarea" (ruminația) unor amintiri (neplăcute sau plăcute dar pierdute în trecut - regrete) ( articole științifice: link-1, link-2, link-3, link-4).

Doamna Claire Mounier-Vehier (cardiolog, președintă a Federației franceze de cardiologie) spune că în urma unui astfel de stres, pacientul simte o puternică durere în piept, asemănătoare cu un infarct, iar durerea radiază în maxilar și în braț.


Simptomele sindromului "inimii frânte" sunt asemănătoare cu cele ale unui atac de cord: durerea severă în piept, respirație scurtă, aritmie, insuficiență cardiacă, pierderea conștienței. Însă mecanismul sindromului este foarte diferit de atacul de cord, deoarece el nu este cauzat de o arteră blocată.

Cercetările arată că în urma unei eliberări masive de hormoni de stres sistemul nervos acționează asupra mușchiului cardiac și determină o paralizie a părții inferioare a inimii, care se găsește în incapacitatea de a se contracta și rămâne inertă. Astfel, pe termen scurt, acest sindrom poate conduce la insuficiență cardiacă severă sau chiar moarte, cum spuneam mai sus.

Sindromul inimii frânte nu beneficiază de un tratament standard, folosindu-se în general medicamentele clasice destinate afecțiunilor cardiace. Vreau doar să cred că există și în România medici cardiologi care-și trimit pacienții la psiholog în vederea regăsirii echilibrului psiho-emoțional care, la rândul lui, să restabiliească echilibrul fizic în corp.

Câteva lucruri despre cum reparăm o inimă frântă ne spune Guy Winch - doctor în psihologie clinică care a finalizat o bursă postdoctorală în terapia familială la Centrul Medical NYU. El lucrează cu indivizi, cupluri și familii în practica sa privată în Manhattan, este membru al Asociației Psihologice Americane și a scris trei cărți traduse în 26 de limbi.

Știați că privarea de iubire romantică declanșează în creier aceleași mecanisme care se activează atunci când intră în sevraj dependenții de cocaină și opiu?  Dacă nu, iată un motiv bun să-l ascultați cu atenție pe Guy Winch. Sper să vă placă, să vă inspire, dar mai ales să fie informația cu folos, vizionare plăcută..



Cărți pe care le recomand cu încredere:
- "Iubirea nu doare. Tot ce trebuie să știi despre iubirea adevărată" -Montse Barderi- comandă online aici-link;
- "Dacă dragostea ar putea gândi. Cum să-ți folosești mintea pentru a-ți ghida inima" -Alon Gratch- comandă online aici-link;
- "Iubirea poate dura?" -Stephen A. Mitchell- comandă online aici-link;
- "Cum să iubești" -Thich Nhat Hanh- comandă online aici-link;
- "Iubeste si fii iubit. (Aproape) totul despre relatia de cuplu" -Domnica Petrovai- comandă online aici-link;
- "Cum să te iubești pe tine pentru a te înțelege mai bine cu ceilalți" -Christophe André, François Lelord- comandă online aici-link;
- "Stările sufletești. Învațarea seninătății" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Iubirea nu este de ajuns" -Aaron T. Beck- comandă online aici-link;
- "Cum sa fii propriul tău psihoterapeut" -Patricia Farrell- comandă online aici-link;
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual ne ajută să evoluăm și să devenim din ce în ce mai conștienți de natura realității și potențialul uman. Poți căuta un subiect anume folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Un comentariu:

Ioana spunea...

Foarte interesant articolul, multumesc pentru informatie!