"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 27 martie 2018

IERTAREA - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă

"Singura cale de a evita să fii tratat rău în această lume e să te ascunzi într-un colţ întunecat şi să rămâi mut. Dacă ieşi în lume sau dacă-i laşi pe alţii să intre în lumea ta, vei fi rănit de multe ori. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă ai crescut într-o familie cu fiinţe umane şi nu într-o haită de lupi. Unii oameni se vor purta urât şi nu-şi vor cere scuze, nu vor îndrepta răul făcut şi nici nu le va păsa de sentimentele altora." - "De ce nu vrem iertarea?" - Harriet Lerner

Există oameni care nu reușesc să se obișnuiască cu asta. Și dacă nu pot accepta că e nevoie să ne antrenăm în privința adaptării, ajung să se închidă într-o cochilie și rămân acolo pentru totdeauna. E păcat că se întâmplă asta deoarece, odată cu această închidere, rămân ascunse și mor pentru totdeauna și darurile pe care ei le-ar fi putut oferi lumii, acel ceva unic cu care fiecare s-a născut.

Deși se poate observa că resentimentele și ne-iertarea ne macină și ne consumă gândurile, timpul și energia, tocmai hotărârea de a nu-i ierta pe cei ce ne-au greșit întreține vie suferința în noi chiar dacă ei nu mai fac parte din viața noastră. Simpatic acest cerc vicios în care se învârt atât de mulți oameni 😁, nu-i așa?

S-au spus și s-au scris o mulțime de lucruri despre iertare și despre cum să ierți. Mărturisesc că majoritatea nu mi-au fost de nici un folos până nu am înțeles niște lucruri esențiale. Cel mai important fiind faptul că ura și neiertarea se nasc din ignoranță. Din necunoașterea Celuilalt și a poveștii lui de viață. Din necunoașterea experiențelor care l-au condus spre comportamentul care ne-a rănit.

Deoarece am primit multe mesaje de la persoane care s-au decis să facă curățenia de primăvară în domeniul psiho-emoțional, m-am gândit să abordez subiectul într-o nouă ediție a emisiunii "Orizontul Cunoașterii" realizată de Constantin Luca (căruia îi mulțumesc din nou pentru invitație). Vizionând emisiunea veți afla:

  • câteva clarificări utile asupra iertării,
  • cum pot copiii deveniți adulți să-și ierte părinții,
  • de ce unii oameni îi rănesc pe cei din preajma lor,
  • de ce e mai greu să fii bun decât să fii rău sau indiferent,
  • 7 conștientizări esențiale pentru a ierta mai ușor,
  • 2 exerciții utile în procesul iertării și..
  • bonus: o experiență personală care mi-a schimbat complet modul în care privesc iertarea și experiențele de viață în general.

Sunt multe lucruri care ar mai fi trebuit amintite, dar le voi introduce într-un seminar pe care-l pregătesc. Cred totuși că emisiunea e suficient de consistentă pentru a fi utilă. Vizionare plăcută și cu folos.. (*** Reamintesc celor care primesc pe mail articolul prin newsletter-ul automat al platformei blogger că, pentru a viziona emisiunea, e necesar să intre pe site, deoarece newsletter-ul nu preia materialele video).


* Dacă treci printr-o experiență dificilă și ai nevoie de cineva care să te susțină în găsirea unor noi perspective și clarificări - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu sau pur și simplu îți dorești să-ți faci ție viața mai frumoasă, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 21, 22, 23 aprilie. Pentru reducerea lunii aprilie, beneficii, program și alte detalii ➜ click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* gratuit și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Articole recomandate:
- Jumătate din înțelegerea lumii,
- 3 pași importanți pentru relații armonioase și
- Impactul nemulțumirilor și victimizării asupra sănătății.

Cărți care pot oferi diverse perspective utile asupra iertării:
- "De ce nu vrem iertarea?" -Harriet Lerner- comandă online aici-link;
- "Iertarea - cea mai mare putere vindecătoare" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link;
- "Iubirea înseamnă renunțarea la frică" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link;
- "De ce oamenii buni fac lucruri rele?" -Debbie Ford- comandă online aici-link sau la anticariate;
- "De ce îți face bine să faci BINE" -David R. Hamilton- comandă online aici-link (efectele bunătății asupra sănătății).


Dacă mai e cineva care nu știe povestioara despre care am vorbit în emisiune (apropo de faptul că binele și răul sunt relative), iat-o mai jos..

"Undeva, într-un sat uitat de lume, trăia un om. Singura lui avere era un cal alb, puternic, frumos. Puteai trece pe sub el, fără să-ți apleci capul. Omul abia își ținea zilele și familia. Își iubea calul asa cum își iubea lumina ochilor. Sărăcia creștea cu fiecare zi. Localnicii i-au cerut să le vânda lor calul oferindu-i mulți bani.
Omul s-a gândit, s-a uitat la copiii flămânzi, s-a uitat și la calul său și a refuzat oferta. Cumpărătorilor nu le venea să creadă. Și l-au întrebat de ce își condamna familia la sărăcie și chiar la moarte. Scărpinandu-se în cap, omul a zis mai mult pentru sine o fi bine, o fi rău.. Și iarăși au venit alți cumpărători oferindu-i și mai mulți bani și omul a răspuns la fel.
Într-o zi, cineva a lăsat ușa grajdului deschisă. Calul a fugit. Au venit sătenii și i-au spus: Ai vazut? Dumnezeu te-a pedepsit..trebuia să-l vinzi. Acum familia ta va muri de foame. Omul a privit către cer, zicând mai mult pentru sine: o fi bine, o fi rău.., și a intrat în casă.
Peste câteva zile, calul s-a întors. A adus încă trei cai sălbatici. Omul i-a îngrijit, erau mari și puternici. Și toata lumea îl pizmuia. Celor care îl intrebau dacă are un cal de vânzare le răspundea că nu se poate desparți de niciunul, o fi bine, o fi rău..
Într-o zi, fiul lui a plecat undeva în alt sat. Călare pe calul cel mai puternic. Undeva pe o costișă, a căzut rupându-și trei coaste. Oamenii îl învinuiau pe omul care nu și-a vandut calul că uite: Dumnezeu l-a pedepsit. El asculta și, uitându-se la cer, spuse din nou mai mult pentru sine: o fi bine, o fi rău..
Într-o zi a început războiul. Toți flăcăii din sat au primit chemare. Au plecat și nu s-au mai întors. Niciodată.
Feciorul lui rănit nu a fost luat de-acasă. Oamenii îl ocoleau privindu-l chiorâș.
Bătrânul se uită la cer, întrebându-se din nou: o fi bine, o fi rău..
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual ne ajută să creștem și să devenim din ce în ce mai conștienți de posibilitățile noastre și de natura realității în care trăim. Poți căuta un subiect anume utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag💗

Niciun comentariu: