"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Rezolvarea conflictelor de la..."balcon"

Este binecunoscută vorba lui Albert Einstein conform căreia "Nu putem rezolva probleme folosind același tip de gândire cu care au fost create". De asemenea, cunoașteți și principiul conform căruia când suntem "prinși" în mijlocul detaliilor nu putem vedea the big picture (marele tablou) fapt care ne-ar putea aduce înțelegerea mai clară a problemei/situației respective.

Deși par niște principii cu aplicare limitată, aplicabilitatea lor poate fi extinsă la majoritatea situațiilor de viață și cu siguranță în cazul tuturor conflictelor pe care le trăim atât a celor exterioare cât și a celor interioare. Mai mult de atât, ele se aplică în cazul situațiilor conflictuale din familie, din grupurile de prieteni și chiar dintre popoare pe plan internațional. Ne-o spune foarte frumos William Ury (link) - antropolog, scriitor, speaker și mediator pentru conflicte internaționale, dar și fondator al Proiectului de Negociere Harvard (link).

Este autor al cărții "Power of a Positive No" ("Puterea unui NU pozitiv") (link) și coautor (alături de Roger Fisher și Bruce Patton) al cărții "Noțiuni de bază pentru DA" (link), un bestseller de opt milioane de exemplare traduse în peste treizeci de limbi. "Nici o altă carte în domeniu se apropie de impactul acesteia asupra modului în care practicienii, profesorii, cercetătorii și publicul poate aborda negocierea", comenteaza Institutul Național de soluționare a Litigiilor. William Ury a fost premiat de asemenea pentru cărțile "Getting Past No" și "Getting To Peace" (apărută și sub titlul "The Third Side" carte care a născut proiectul cu același titlu aici (link)).
Bineînțeles, mi-a plăcut maxim însuflețirea care străbate dincolo cuvintele sale...Vizionare plăcută!


Articole conectate aici (link)aici (link) și aici (link). Și dacă tot e sâmbătă, iată și un cadou, în caz că nu l-ați văzut până acum - aici (link).

***
În cazul când ești pentru prima oară aici, îți urez bine ai venit! Sper să găsești lucruri care să-ți placă în lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie care sunt situate în coloana din dreapta. Te poți conecta cu articolele blogului prin abonare cu adresa de mail în formularul din aceeași coloană (sus). Te mai aștept,
 cu drag  *>:D< îmbrăţişare

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Adina!
L-am vizionat abia astazi, 26.11.'13, si sunt peste masura de surprins ca nu a trezit absolut nici o reactie vizitatorilor acestui blog. Prelegerea distinsului W. Ury este de o frumusete si o poezie ce nu se lasa usor prinsa in cuvinte. Intalnirea cu astfel de semeni, care chiar pot fi numiti oameni, te face realmente sa "urci la balcon" si sa uiti pentru cateva minute sintagma, larg raspandita si acreditata, cum ca "lumea e rea" si sa simti un regret sfasietor ca intr-un potential conflict atot-distrugator ar pieri pe langa copii si animale blande si nevinovate si oameni asemenea lui Ury. Multam!(E.A.)

Adina Amironesei spunea...

@ E.A.:
Și mie mi-a plăcut foarte mult discursul său și sclipirea ochilor lui atât de blânzi care emit atât de multă pace încât nu-i de mirare că se ocupă cu rezolvarea conflictelor.
Mulțumesc că ai trecut pe aici :)