"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 26 septembrie 2019

Cum ne ridicăm nivelul de conștiință (conștiență)

Faptul că trăim vremuri în care informația circulă liber și există în cantități greu de contorizat nu prezintă numai avantaje ci și un mare dezavantaj. Anume faptul că e necesar un timp dedicat studiului și analizei pentru a alege informația de calitate și a clarifica diversele ambiguități ce pot interveni atunci când o "culegem" din mai multe surse.

Un exemplu foarte bun în privința ambiguităților ce le naște este conceptul de conștiință. Numim simultan conștiință:
  • cunoașterea intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său / sentimentul înțelegerii existenței personale și a integrării ei în univers;
  • sentimentul de responsabilitate morală a individului față de propria sa conduită;
  • (în textele din spiritualitate) tot ceea ce există = câmpul energetic cosmic, universal.
Pentru a face diferența între aceste semnificații, putem folosi termenul de conștiență (în engleză "awareness") atunci când ne referim la luciditatea câmpului conştiinţei = a fi conștienți de propria existență și de lucrurile din jurul nostru.

Cu această precizare, putem spune că evoluția spirituală reprezintă creșterea nivelului de conștiență, adică creșterea nivelului de înțelegere și percepție a realității obiective prin intermediul senzațiilor, percepțiilor și gândirii sub formă de reprezentări, noțiuni, judecăți, raționamente.

Pentru o mai bună înțelegere, dau mai departe astăzi clasificarea nivelelor de conștiență elaborată de David R. Hawkins - medic psihiatru, autor, lector și cercetător al conștiinței. Am găsit-o cu tot cu câteva explicații sumare într-un articol scris de Steve Pavlina și tradus de Petre Dămoc.

Dau mai departe această perspectivă cu precizarea că nu agreez deloc porțiunea din schemă (pentru mărire click pe foto) cu cifrele (numite de David R. Hawkins logaritmi) și nici metoda de testare kinesiologică folosită de David R. Hawkins. Iată mai jos articolul (în care David R. Hawkins folosește conștiință în loc de conștiență referindu-se la aceasta din urmă):
***
"În cartea "Power vs. Force" ("Putere vs. Forță") scrisă de David R. Hawkins există o ierarhie a nivelelor constiintei umane. E un model interesant. Dacă citești cartea e de asemenea destul de ușor să-ți dai seama unde te situezi în această ierarhie pe baza situației în care se afla viața ta acum.

De la scăzut la ridicat, nivelele conștiinței sunt: rușinea, vina, apatia, durerea, frica, dorința, mânia, mândria, curajul, neutralitatea, bunăvoința, acceptarea, rațiunea, iubirea, bucuria, pacea, iluminarea.

Deși putem atinge pentru scurt timp anumite nivele, de obicei este un nivel care definește starea noastră "normală". Dacă citești acest blog, șansele sunt să fii cel puțin la nivelul curajului pentru că dacă ai fi la un nivel mai scăzut, probabil că nu ai avea nici un interes conștient în legătură cu dezvoltarea proprie.

Am să descriu aceste nivele în ordine, insistând mai mult pe cele dintre curaj și rațiune, de vreme ce astea sunt nivelele unde e cel mai probabil să stai. Etichetele sunt ale lui David R. Hawkins. Descrierile fiecărui nivel sunt bazate pe descrierile lui Hawkins dar amestecate cu propriile gânduri. Hawkins definește această scala că fiind logaritmică, așadar sunt din ce în ce mai puține persoane la nivelele superioare decât la cele inverioare. O creștere de la un nivel la altul are ca rezultat o schimbare enormă în viață ta.

Rușine – Doar un pas deasupra morții, Probabil că te gândești la sinucidere la nivelul acesta. Ori asta ori ești un criminal în serie. Gândește-te la nivelul asta ca la ura direcționată către propria persoană.

Vinovăție – Un pas deasupra rușinii, dar e încă posibil să te gândeșți la sinucidere. Te gândești la tine că la un păcătos, incapabil să-ți ierți păcatele trecutului.

ApatieTe simți fără speranța, o victimă. Starea de neajutorare învățată. Mulți din oamenii străzii sunt blocați aici. (*Nu numai ei..)

Durere – O stare de tristețe perpetuă, sentimente de pierdere. E posibil să ajungi aici după ce pierzi pe cineva drag. Depresie. Nivelul e mai ridicat decât apatia de vreme ce începi să scapi de amorțeală.

Frică – A vedea lumea ca un loc periculos și nesigur. Paranoia. De obicei vei avea nevoie de ajutor ca să treci peste nivelul acesta sau vei rămâne blocat pentru mult timp, cum ar fi de exemplu o relație abuzivă.

Dorință – A nu se confundă cu fixarea și atingerea țelurilor, acesta este nivelul dependenței, al "setei" și al poftei – de bani, aprobare, putere, faimă, etc. Consumism. Materialism. Acesta este nivelul fumatului, al băutului și al drogurilor.

Mânie/furie – Nivelul frustării, adesea datorită faptului că nu îți sunt îndeplinite dorințele. Acest nivel te poate determina să acționezi la nivele mai înalte sau te poate ține blocat în ură. În relațiile abuzive cel mai ades vei vedea o persoană în "manie" combinată cu o persoană în "frică".

Mândrie – Primul nivel în care începi să te simți bine, dar e un sentiment fals. Depinde de circumstanțe externe (bani, prestigiu, etc) deci este vulnerabil. Mândria poate duce la naționalism, rasism și războaie religioase. Gândește-te la Naziști. Un nivel de negare irațională și de apărare. Fundamentalismul religios este de asemenea blocat la nivelul acesta. Devii atât de prins în ceea ce crezi încât vezi un atac asupra a ceea ce crezi că pe un atac asupra propriei persoane (!).

CurajulPrimul nivel al adevăratei puteri. Aici este nivelul unde începi să vezi viața că pe ceva provocator și excitant în loc să o vezi că pe ceva copleșitor. Începi să ai un vag interes pentru dezvoltarea personală, deși la nivelul acesta probabil că ai eticheta acest interes drept creare de aptitudini, avansare în carieră, educație, etc. Începi să îți vezi viitorul că pe o îmbunătățire a trecutului în loc să-l vezi că pe o continuare al aceluiași nivel.


Neutralitatea – Acest nivel este descris de fraza "trăiește și lasă și pe alții să trăiască". Ești flexibil, relaxat și neatașat. Indiferent ce o să se întâmple o să mergi cu valul. Nu trebuie să dovedești nimic. Te simți în siguranță și te înțelegi bine cu celelalte persoane. Foarte multe persoane care lucrează pe cont propriu sunt la acest nivel. Nu este nivel foarte confortabil. Nivelul complacerii și al lenei. Îți asiguri traiul dar nu te strădui prea tare.

Bunăvoința – Acum că eșți în siguranță și stai confortabil, începi să-ți foloseșți energia mai eficient. Doar să te descurci nu mai e destul. Începe să-ti pese în a-ti face treaba bine – poate chiar pe cât de bine poți. Te gândești la gestiunea timpului, la productivitate și la a te organiza, lucruri care nu erau chiar atât de importante pentru ține la nivelul neutralității. Gândește-te la nivelul acesta că la dezvoltarea voinței și a autodisciplinei. Aceste persoane sunt "soldații" societății; ei fac lucrurile bine și nu se plâng prea mult. Dacă ești la școală, atunci ești deja un elev foarte bun îți iei studiile în serios și depui destul timp pentru a face o treaba bună. Acesta este punctul în care conștiința începe să fie mai organizată și mai disciplinată.

Acceptare – Acum are loc un transfer puternic și îți dai seama de posibilitățile oferite de traiul proactiv. La nivelul acceptării ai devenit competent și acum vrei să-ți folosești bine capabilitățile. Acesta este nivelul la care îți fixezi și atingi țeluri. Nu-mi place eticheta de "acceptare" pe care Hawkins o folosește aici, dar de fapt înseamnă că începi să accepți responsabilitatea pentru rolul pe care îl ai în lume. Dacă ceva este în neregulă cu viață ta (carieră, sănătatea, reltatia) îți definești rezolvarea dorită și schimbi starea. Începi să vezi mult mai clar imaginea de ansamblu a vieții tale. Acesta este nivelul care determina multe persoane să-și schimbe cariera, să deschidă o afacere sau să-și schimbe dieta.

Rațiunea – La nivelul acesta transcenzi aspectele emoționale ale nivelelor inferioare și începi să gândeșți clar și rațional. Hawkins definește nivelul acesta că nivelul medicinei și al științei. Cum văd eu lucrurile, când ai ajuns la nivelul acesta, devii capabil să-ti folosești capabilitatea de a raționa la maxim. Acum ai disciplină și proactivitatea să exploatezi la maxim capabilitățile tale naturale. Ai ajuns în punctul în care spui, "Wow. Pot să fac toate lucrurile astea și știu că trebuie să la folosesc bine. Deci cum îmi pot folosi cel mai bine talentele?" Te uiți la lumea din jurul tău și începi să faci contribuții însemnate. La un nivel înalt, acesta este nivelul lui Einstein și Freud. E probabil clar că marea majoritate a oamenilor nu ajung la nivelul acesta niciodată.

Iubirea – Nu-mi place eticheta de "iubire" a lui Hawkins pentru că nu este sentimentul iubirii. Este iubirea necondiționată, o înțelegere permanentă a conexiunii cu tot ce există. Gândește-te la compasiune. La nivelul rațiunii trăiești în serviciul minții tale. Dar eventual ajungi al un punct terminus unde cazi în capcană de a intelectualiza în exces. Vezi că ai nevoie de un context mai larg decât a gândi de dragul gândirii. La nivelul iubirii, îți pui acum mintea și celelalte talente ale tale în slujba inimii tale (nu sentimentele tale, ci simțul tău de bine și rău – conștiința ta). Văd nivelul acesta că pe nivelul trezirii la adevăratul tău scop. Motivele tale la nivelul acesta sunt pure și necorupte de dorințele egoului. Acesta este nivelul unei vieți întregi în slujba umanității. Gândește-te la Gandhi, Maica Tereza, Dr. Albert Schweitzer. La nivelul acesta începi de asemenea să fii ghidat de o forță mai mare decât ține. Este sentimentul renunțării. Intuintia ta devine extrem de puternică. Hawkins susține că acest nivel este atins în timpul vieții lor de 1 în 250 de persoane.

Bucuria – O stare de bucurie univesala, de neclintit. Eckhart Tolle descrie această stare în "Puterea prezentului". Este nivelul atins de sfinți și de învățătorii spirituali avansați. Doar a fi în jurul persoanelor de la acest nivel te face să te simți incredibil. La nivelul acesta viața este ghidată complet de sincronism și intuiție. Nu mai este nevoie să-ți fixezi țeluri și să-ți faci planuri detaliate – expansiunea propriei conștiințe îți permite să operezi la un nivel mult mai înalt. O experiență în care treci razant pe lângă moarte te poate transporta temporar la nivelul acesta

PaceaTranscendența totală. Hawkins susține că acest nivel este atins de una în 10 milioane de persoane.

IluminareCel mai înalt nivel al conștiinței umane, unde umanitatea se amestecă cu divinitatea. Extrem de rar. Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus. Chiar și numai a te gândi la persoane de la nivelul acesta îți poate ridică conștiința.

Cred că o să gășiți modelul acesta vrednic de reflectare. Nu numai oamenii dar și obiectele, evenimentele și societăți întregi pot fi clasificate pe aceste nivele. În propria viață vei vedea că anumite aspecte din viață ta sunt la nivele diferite, dar ar trebui să fii capabil să-ți identifici nivelul tău general. Poate că eșți la nivelul neutralității per total dar încă mai ești dependent de fumat (nivelul dorinței). Cu cât vor fi nivele mai scăzute în ține cu atât ele te vor trage înapoi și te vor reține. Dar de asemenea vei găsi și nivele mai înalte în viața ta. Poate că ești la nivelul acceptării si citești o carte de la nivelul rațiunii si te simți cu adevărat inspirat. Gândește-te la cele mai puternice influențe din viață ta acum. Care îți ridică conștiința? Care ți-o coboară?" - sursa aici.
***
Dacă oamenii nu ar fi atașați de diverse credințe iraționale, de teorii ale conspirației și credința că suntem niște marionete, dacă ar elege să-și ia viața în propriile mâini și să se dezvolte conștient în direcția ascendentă, atunci și-ar oferi șansa să evolueze natural pentru că acesta este mersul natural al lucrurilor. Însă, după cum știm, atașamentul de credințele iraționale ne ține blocați în nivelele inferioare.

Clarificarea pe care doresc să o aduc subiectului prin textul de mai sus este completată și de un material video, anume o discuție ce a avut loc în cadrul Festivalului de Spiritualitate Evoluția Conștientă la care am participat ca lector 18-19 mai anul acesta.

Discuția s-a numit "Cum ne ridicăm nivelul de conștiință" și, urmărind-o, veți avea ocazia să cunoașteți trei perspective asupra subiectului: a doamnei Crina Vereș, a domnului Vasile Păun și a mea. Moderator este doamna Ada Bianca Anastasiu - psiholog, organizator al festivalului. Având în vedere că pe lângă informațiile utile prezintă și suficiente aspecte amuzante 😃, sper să vă trezească interesul. Vizionare plăcută și cu folos..


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare interioară sau în procesul de evoluție conștientă - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***

Cărți recomandate:
- toate cărțile scrise de David R. Hawkins- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Puterea prezentului" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului. Ghid practic" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Cum să ajungi la pacea interioară" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Miracolul conștientizării" -Thich Nhat Hanh- comandă online aici-link;
- "Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas" -Thich Nhat Hanh- comandă online aici-link;
- "Experiența conștientizării" -Ovidiu Brazdău- comandă online aici-link;
- "Trezirea din somnul conștiinței" -Steve Taylor- comandă online aici-link;
- "Conştientizarea. Cheia pentru a trăi în armonie" -Osho- comandă online aici-link;
- "Fii aici, acum" -Ram Dass- comandă online aici-link;
- "Descoperă-te pe tine însuți. Isus, Krishna și calea către iluminare" -Paul Brunton- comandă online aici-link;
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual ne ajută să evoluăm și să devenim din ce în ce mai conștienți. Poți căuta un subiect anume utilizând lista "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: