"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 26 noiembrie 2013

Provocările vremurilor noastre (3) - Autocontrolul

Se întâmplă fiecăruia dintre noi să se mai trezească luat de val într-o conversație sau într-o altă experiență de viață. Știți, este vorba despre situațiile acelea în care după câteva minute te întrebi "oare cum am ajuns să spun astfel de lucruri?" sau "parcă n-am fost eu, nu-mi stă în fire să reacționez așa...".

Poate că aceste situații nu ar prezenta importanță dacă nu ar avea consecințe pe care să le regretăm după. Și, după cum știți deja, autoînvinuirea este direct proporțională cu gravitatea urmărilor. Și poate că am rezolva ușor cu autoînvinuirea, însă amprentele ce rămân în sufletele celorlalți sunt uneori ireparabile.

Desigur, dacă este vorba despre o experiență de viață mai complexă decât o discuție, atunci lucrurile se complică suficient de mult încât rezolvarea lor și regăsirea echilibrului interior ajung să necesite foarte mult timp și energie. Și asta numai pentru că încă nu am învățat încă să fim conștienți 100% în fiecare moment al vieții noastre.

Aici intervine importanța autocontrolului. Este cel care ne permite să reducem la maxim momentele în care suntem "luați de val". Autocontrolul ne ajută să devenim din ce în ce mai conștienți de tot ceea ce emitem (intenții, gânduri, emoții) și de acțiunile noastre.

Acesta este o abilitate și se învață. Și, dacă interconectarea noastră cu tot ce există ne motivează suficient și ajungem să ne dorim să fim cât mai responsabili, atunci rezultatele dezvoltării aceste abilități nu vor întârzia să apară.

Câteva exemple relevante privind consecințele lipsei autocontrolului și importanța exersării acestuia am găsit într-un discurs TED foarte interesant al lui Dan Ariely (profesor de psihologie și economie comportamentală la Duke University) și m-am gândit să-l dau mai departe aici. Vizionare plăcută! (***Dacă subtitrarea nu pornește automat, o puteți seta din butonul "rotiță" după ce dați play)


Un alt discurs interesant al lui Dan Ariely despre iraționalitatea deciziilor noastre găsiți aici (link) iar celelalte două articole din seria "Provocările vremurilor noastre" se găsesc aici (link) și aici (link).
Recomand cu căldură cărțile lui Dan Ariely:
- "Irațional în mod previzibil. Forțele ascunse care ne influențează deciziile" - comandă online aici-link;
- "Al dumneavoastră, irațional" - comandă online aici-link;
- "Iraționalitatea benefică" - comandă online aici-link;
- "Adevărul (cinstit) despre necinste" - comandă online aici-link;


Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind listele "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare



6 comentarii:

Vardias spunea...

sacrificarea prezentului pentru un viitor mai bun?...nu stiu ce sa zic...

Adina Amironesei spunea...

@ Vardias:
Acuma desigur, nu chiar toate ideile merg luate mot à mot.
Dacă am lua exemplul cu scrisul sms-ului când omul este la volan:
Luând decizia să nu mai scie sms-ul (care ar putea fi important) s-a putea spune că sacrifică prezentul pentru un viitor mai bun (fără accident și fără a fi la închisoare pentru vreun posibil accident provocat altuia). :)

Anonim spunea...

Interesant de aplicat atunci cand se are in vedere o perioada "de post" sau cand exista "dependente".
Pana la urma scopul este atins daca exista determinare, consecventa, ambitie, hotarare...
Gabin

Anonim spunea...

Buna Adina!
Multumesc, a fost pe cat de interesant pe atat de amuzant. Acest Dan chiar are simtul umorului! Asemeni lui G. Moisil reuseste sa comunice aspecte extrem de importante intr-o modalitate accesibila si placuta.(E.A.)

Anonim spunea...

buna!mi-as dori sa vb cu tine Adina lucruri care m-au afectate si ma afecteaza inca.Se poate acest lucru ?dar in particular.Astept rasp pe aceasta pagina.

Adina Amironesei spunea...

Îmi poți scrie pe adresa de mail adina.amironesei@yahoo.com sau prin intermediul formularului de pe pagina "contact".