"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 12 decembrie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (29)

"Mama îmi vorbea adesea despre cer. Îi plăcea să privească ziua norii iar noaptea, stelele...Mai ales stelele. Uneori jucăm un joc. Un joc numit "Ce e dincolo de cer?" Ne imaginam că e întuneric total sau o lumina orbitoare sau altceva pentru care nu aveam un nume. Desigur, era numai un joc. Dincolo de cer nu este nimic. Cerul doar există şi se întinde la nesfârşit iar jocurile noastre se desfăşoară sub el".

Sunt cuvintele lui Allie (din filmul Taken [2002] pe care l-am recomandat aici (link)), cuvinte care îmi amintesc într-un mod metaforic fascinația pe care oamenii au avut-o dintotdeauna pentru cosmos, pentru misterele pe care acesta le ascunde.

Dacă ați mai fost pe-"aici" probabil știți că am o pasiune pentru acest domeniu atât de vast și că am dăruit spațiu în numeroase articole unor descoperiri și studii care deschid cât de cât imaginarea posibilitaților de funcționare a Universului. Luând în considerare acest lucru, după vizionarea materialului de astăzi, probabil veți înțelege de ce am fost foarte bucuroasă când l-am găsit.
Este vorba despre o serie de trei emisiuni realizate de Cristian Mureșanu (și difuzate la TVR Cluj) dar prea puțin mediatizate online. Acesta l-a avut ca invitat pe Max Tegmark - remarcabil profesor de cosmologie la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Este unul dintre cei cincizeci de oameni de știință intervievați de revista "New Scientist" despre previziunile lor pentru viitor. Predicția sa a fost una...simpatică: "În 50 de ani ați putea fi în măsură să cumpărați tricouri pe care vor sta scrise ecuațiile ce descriu legile unificate ale universurilor noastre."

Nu vreau să vă dezvălui prea multe din lucrurile pe care acesta le spune în seria celor trei emisiuni pe care le-am reunit mai jos, vă spun doar că printre subiecte se află nașterea Universului, universurile paralele, modurile în care este posibil să evolueze universul nostru, energia întunecată, materia întunecată și multe alte lucruri extrem de interesante. Vizionare plăcută!


*Felicitări domnului Cristian Mureșanu pentru informațiile valoroase pe care le aduce în interviurile pe care le realizează și în emisiunile domniei sale de la TVR.
Tot despre universuri paralele dar dintr-o altă perspectivă este și materialul prezentat AICI-LINK.

În în care încă nu ați văzut documentarele din seria NOVA pe care le-am mai recomandat, acestea merită toată atenția și pot completa într-un mod minunat informațiile din materialul de mai sus - le găsiți Ce este Spațiul (ep.1), Iluzia timpului (ep. 2) și Saltul Cuantic (ep. 3) și Univers sau Multivers? (ep. 4). Seria articolelor "Informații care mi-au schimbat viața" se găsește în întregime (sub formă de listă) aici (link) - *se afișează doar 5 pe pagină, pentru următoarele dați click în partea de jos pe "pagina următoare".
***
Pentru cei care vor să pătrundă mai adânc în tainele universului recomand cartea lui Max Tegmark:
- "Universul nostru matematic" - comandă online aici-link,
cărțile lui Brian Greene care au darul de a explica lucruri complicate pe înțelesul tuturor și au calitatea de a fi mai palpitante decât un film SF (😁) (transport gratuit oriunde țară indiferent de valoarea comenzii):
- "Universul elegant" - comandă online aici-link;
- "Realitatea ascunsă" - comandă online aici-link;
și încă trei cărți foarte dragi mie:
- "Cosmos" -Carl Sagan- comandă online aici-link;
- "Lumea și demonii ei" -Carl Sagan- comandă online aici-link;
- "Cosmos" -Ervin Laszlo, Jude Currivan- comandă online aici-link.
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate", cuvintele cheie sau căsuța "caută" din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



4 comentarii:

Creare site spunea...

frumos ;)

tattae spunea...

buna
doresc sa vad acest filmulet...
ai cumva o alta adresa?

cu stima,
Catalin

Anonim spunea...

Buna Adina!
OO ...O! Un interviu EVENIMENT!
Am numai cuvinte de mare lauda la adresa invitatilor, Max Tegmark si Adrian Patrut, si a realizatorului Cristi Muresan. Desigur ca nu ne putem astepta ca marile taine ale lumii, adevarurile fundamentale, sa fie la indemana intelegerii sau in zona de interes a marii majoritati a semenilor nostri. Problematica abordata a fost si va ramane probabil multa vreme de acum in colo numai in atentia elitelor stiintifice, artistice sau spiritual-filozofice ale umanitatii, asta neinsemnand ca noi, ceilalti, nu suntem interesati sa aflam de la ei, fiecare cu nivelul sau de intelegere, ce au mai aflat nou in aceste domenii.
In ciuda englezei aparent rudimentare a realizatorului, intrebarile au fost extrem de provocatoare, corect formulate si bine intelese. Ce oameni frumosi!!!
Dificultatea urmaririi dialogului, a conceptelor, ideilor, supozitiilor, argumentatiilor si evaluarilor, apreciez ca ar fi facut extrem de grea "digerarea" discutiei intr-o singura etapa. Eu unul nu am putut urmarii filmul "cap-coada", ba pe parcurs am avut si momente in care "m-a furat" somnul la propriu. Semn ca ideile vehiculate, in ciuda aparentei simplificitati a expunerii, mi-au obosit excesiv "dispozitivul ganditor". Extrem de placuta si usor flatanta legatura cosmologului suedez cu realitatea romaneasca, pe care nu pare deloc sa o dezavueze. Multumesc pentru postare, reiterez ca imi pare un eveniment mediatic! (E.A.)

ion adrian spunea...

Excelent film si care-mi creiaza o satisfactie stiintifica personala . Voi reveni.