"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 6 decembrie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (28)

În aceste vremuri în care suntem atât de ocupați cu asigurarea celor necesare vieții de zi cu zi, ne rămâne destul de puțin timp să ne punem întrebări. Ne rămâne puțin timp să observăm lucruri care, deși sunt aproape evidente, sunt mai puțin observabile "din fugă". Unul dintre aceste lucruri uimitoare este misterul existenței noastre pe planeta albastră Pământ.

"Cei mai mulţi cercetători trec uşor peste faptul că lumea e şi ordonată şi inteligibilă. Partea sa inteligibilă cred că e extraordinară, pentru că una e să accepţi că Universul e ordonat, alta e să constați că e ordonat într-un asemenea fel încât fiinţele umane să îl poată înţelege, iar acesta e un lucru extraordinar!"

Citatul de mai sus este din filmul pe care am ales să-l dau mai departe astăzi - "Planeta Privilegiată". Este un documentar realizat după cartea cu același titlu scrisă de astronomul Guillarmo Gonzalez împreună cu filosoful Jay Richards. Studiile care au condus la apariția cărții acestora (și implicit la apariția filmului) au adus la lumină date științifice absolut uimitoare care evidențiază probabilitatea infinitezimală ca existența noastră să fie produsul hazardului.


Oricare ar fi credințele noastre privind originea noastră, a planetei Pământ și a (Multi/)Universului ca întreg, filmul este o încântare datorită datelor științifice de mare valoare pe care le conține (unele foarte puțin cunoscute) dar și datorită conexiunilor dintre acestea, conexiuni care fac posibilă înțelegerea concluziilor la care cei doi cercetători au ajuns.

Iată alte trei idei din film:
- "Avem un Univers care este fin acordat nu numai pentru apariţia vieţii dar care are şi o structura matematică frumoasă şi elegantă. O astfel de structură pe care să o putem descoperi."
- "Se pare că, oricare ar fi fost sursa Universului, aceasta a intenţionat să conţină și observatori care să-l descopere."
- "E ceva în legătură cu Universul care nu poate fi explicat doar prin forţele impersonale ale naturii şi ale atomilor care se ciocnesc cu alţi atomi. Aşa că, pentru a-l putea explica trebuie să te îndrepţi către ceva dincolo de acest Univers."

Consider că filmul își merită pe deplin locul în seria cu titlul de mai sus și sper ca vizionarea acestuia să vă aducă multă bucurie și noi conexiuni, cel puțin în măsura în care mie mi-a adus. Vizionare plăcută! (*** dacă nu apare automat, subtitrarea în română se setează din butonul cu formă de rotiță din bara de jos a player-ului - după ce porniți filmul)


O legătură strânsă cu acest subiect au și informațiile pe care le găsiți aici (link), însă pentru o înțelegere mai cuprinzătoare recomand documentarele din seria NOVA pe care le găsiți aici (link 1), aici (link 2) și aici (link 3) și aici (link 4). Toată seria "Informații care mi-au schimbat viața" poate fi accesată cu un click aici (link).
***
În cazul când ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, mă bucur să-ți urez bun venit! Poți alege un subiect pe placul tău folosind listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Abia astazi am reusit sa vad integral filmuletul. Admirabila munca super-calificata a generatiilor de astronomi pamanteni geniali, a tehnicienilor care au realizat aparatura de investigare explorare precum si a celor care au realizat documentarul! Extrem de interesante informatiile despre planeta noastra si pozitia privilegiata pe care o are in galaxia Caii Lactee. Nu stiam ca ne aflam intr-o pozitie din care putem explora vizual intregul univers vizibil in cele mai bune conditii posibile! Cum nimic nu este intamplator, semnificatiile acestei pozitionari te face sa transpiri, gandindu-te la menirea omenirii ca entitate! Multumesc! (E.A.)