"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 19 decembrie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (30)

Cu cât înaintăm pe drumul autocunoașterii lucrurile devin din ce în ce mai complexe. Atât ca trăiri cât și ca semnificații ale acestora. Se întâmplă astfel deoarece fiecare dintre noi este un Univers infinit asemeni Universului Mare. În funcție de specificul fiecăruia, vine un moment în care ne simțim pregătiți să explorăm mai mult din acest univers interior, iar când suntem pregătiți apar și oportunitățile. Într-un astfel de moment mă aflam și eu în 2010 când am participat pentru prima dată la un seminar de Respirație Holotropică organizat de Elena Francisc și Horia Țurcanu.

Respirația holotropică (numită în unele culturi și Respirație de Foc) este o metodă de explorare a conștiinței utilizată în psihologia transpersonală, metodă care oferă acces la multiplele dimensiuni profunde ale ființei pe care în alte moduri ne-ar fi mult mai greu să le cunoaștem. Accesarea acestor dimensiuni interioare permit transformarea profundă a relației cu noi înșine, clarificarea și vindecarea traumelor din trecut dar și o reașezare a sistemului de valori, acestea împreună transformând la rândul lor relația noastră cu tot ce ne înconjoară (link).

Printre cele mai de preț beneficii ale unei astfel de experiențe sunt descoperirea prejudecăților pe care le manifestăm în mod inconștient, a măștilor pe care încă le purtăm în diverse situații de viață și a neasumărilor care ne scapă din vedere chiar și în cazul unui lung parcurs de autocunoștere. Desigur, aceste descoperiri nu sunt deloc confortabile, dimpotrivă, dar dacă ne dorim să ne cunoaștem cu adevărat, transformarea acestor zone total inconfortabile din ființa noastră este inerentă.

Asemeni experiențelor mistice, stările de conștiință extinsă ce pot fi experimentate prin respirație holotropică nu pot fi puse în cuvinte deoarece acestea nu le pot cuprinde. Și chiar dacă cineva ar încerca să descrie o astfel de experiență nu ar reuși să o redea decât într-o foarte mică măsură (am încercat aici (link) ceva de acest gen și a fost prea puțin). În plus, aceste experiențe sunt revelatoare doar pentru cel care le trăiește, de aceea nu voi descrie aici trăirile pe care le-am avut în Călătoria de săptămâna trecută. Vreau doar să mulțumesc din toată inima oamenilor minunați care mi-au oferit sprijinul lor cald: Elena Francisc și Horia Țurcanu, Cristina Srour și Mariana Toader și nu în ultimul rând mulțumesc grupului minunat din care am făcut parte.

Dau mai departe astăzi un interviu de mare valoare cu Stanislav Grof - renumit psihiatru cu o experiență de 50 de ani în studiul stărilor de conștiință extinsă, fondatorul metodei de explorare a acestora prin respirație holotropică. Felicitări Elenei și lui Horia pentru reușita de a-l invita în România și de a dărui astfel posibilitatea românilor de a intra în contact cu informații de o asemenea valoare. Interviul de mai jos completează rotund articolele din această săptămână și sper să vă aducă și vouă clarificări profunde. Vizionare plăcută!


"Transformarea psihospirituală radicală a omenirii nu numai că este posibilă, dar este deja în desfăşurare. Rămâne întrebarea dacă aceasta poate fi suficient de rapidă şi extinsă pentru a inversa tendinţa actuală autodistructivă a omenirii moderne." - Stanislav Grof

Articole conectate găsiți aici (link) și aici (link).
Recomand cărțile scrise de Stanislav Grof:
- "Jocum cosmic" - comandă online aici-link;
- "Psihologia viitorului" - comandă online aici-link;
- "Călătoria ultimă" - comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns aici pentru prima dată, îți urez bun venit! Poți alege ceva care să-ți placă din lista "Articole recomandate" sau din tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Un alt EVENIMENT, pentru a carui postare (tradusa) iti multumesc. Nu stiam ca distinsul psihiatru a conferentiat anul acesta in Romania, si m-am simtit magulit de cuvintele de apreciere la adresa romanilor intalniti, cuvinte pe care am avut senzatia ca nu le-a spus dintr-o curtuazie ieftina. Foarte interesant interviul si cu trimiteri multiple.(E.A.)

Adina Amironesei spunea...

@ E.A.:
Traducerea aparține lui Horia Țurcanu, eu doar am introdus-o în video pentru a fi mai ușor de vizionat.
Mulțumesc pentru interesul pe care îl acorzi acestei pagini în mod constant. :)