"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 21 octombrie 2014

Psihologia autoamăgării și momentul schimbării

Una dintre cele mai mari provocări pe calea autocunoașterii este sinceritatea față de noi înșine. Lucrurile care nu ne plac la noi înșine sunt greu de privit în față și atunci preferăm să ne uităm în altă parte :))

Pe de altă parte, ne este greu să acceptăm că greșim în unele acțiuni iar asta ne face să căutăm justificări pentru erorile pe care le-am făcut în trecut sau le facem acum. Chiar dacă inițial știm că aceste justificări sunt iluzorii sau "prefabricate", de dragul de a fi "corecți" și a arăta mai bine în fața "oglinzii" propriei conștiințe ajungem să le considerăm ca fiind reale.

Acest joc al nesincerității față de noi înșine se reflectă bineînțeles și în acțiunile noastre și în relațiile cu ceilalți și lasă amprente în inimile lor (link). Mă întreba cineva într-un mesaj care ar fi momentul când începem să facem cu adevărat schimbări în viața noastră (link) și când încetăm să ne mai mințim pe noi înșine.

Răspunsul este simplu: ajungem să facem schimbări atunci când ne săturăm să ne jucăm cu viața noastră, când ne săturăm să ne ascundem după degete, când ne săturăm atât de mult încât suntem în stare să lăsăm jos "garda" ego-ului devenind astfel dispuși să ne simțim inconfortabil explorând necunoscutul, incertitudinea, eșecul, etc. Până atunci, tot ceea ce "știm" (link) la nivel de informație nu ne este de nici un folos.

Am găsit zilele trecute un scurt discurs pe tema autoamăgirii și, pentru că mi-a plăcut, îl dau mai departe aici. Este vorba despre speech-ul lui Cortney Warren - doctor în psihologie, autoarea cărții: "Minciuni pe care ni le spunem nouă înșine" (nu a fost încă tradusă în limba română). Un discurs pe cât de direct, pe atât de amuzant dar și foarte util în privința clarificărilor. Vizionare plăcută (*dacă subtitrarea nu apare automat, o puteți seta din butonul "rotiță" după ce dați play).


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare sau în regăsirea echilibrului - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu sau pur și simplu îți dorești să-ți faci ție viața mai frumoasă, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 26, 27, 28 ianuarie. Pentru reducerea lunii ianuarie, beneficii, program și alte detalii ➜ click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* gratuit și un pachet generos de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Articole conectate cu subiectul:
- Despre apocalipsele personale sau cum e când nu mai crezi în nimic,
- Partea întunecată a transformării interioare,
- Cum să accelerăm transformarea interioară.

Recomandările de astăzi în materie de cărți sunt utile nu doar celor pasionați de autocunoaștere ci și celor care vor să înțeleagă mecanismele funcționării minții noastre:
- "Minciuni pe canapea" - Irvin D. Yalom - comandă online aici-link;
- "Psihologia minciunii" - M. Scott Peck - comandă online aici-link;
- "Minciunile adulților" - Paul Ekman - comandă online aici-link;
- "De ce mint copiii?" - Paul Ekman - comandă online aici-link;
- "Emoții date pe față" - Paul Ekman - comandă online aici-link.

Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Te așteaptă sute de articole cu informații care pot îmbunătăți calitatea vieții. Lista cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te poate ajuta să găsești mai ușor un subiect care să-ți placă. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗


3 comentarii:

Unknown spunea...

Îți mulțumesc, Adina, pentru traducere și subtitrare! Ești o comoară!
Pace și Lumină, îmbrățișări și zâmbete!

george1709bv spunea...

Felicitari si un simplu MULTUMESC!

Andreea spunea...

Un site interesant. Il voi urmari. Felicitari pentru articole!