"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 18 noiembrie 2014

Secretele concentrării

În multe mesaje pe care le-am primit apar întrebări de tipul: "Cum aș putea să-mi păstrez concentrarea asupra lucrurilor pe care doresc să le fac?", "Cum fac să nu mai fiu distras/ă de "zgomotul" gândurilor și/sau de vâltoarea evenimentelor din viața mea și din jurul meu?".

Deși aceste distrageri par că ne încurcă, eu cred că lucrurile sunt mai profunde de atât iar distragerile ascund mai degrabă o tergiversare a luării unor decizii, a unor alegeri personale, a stabilirii unor priorități, o lipsă de voință, și dincolo de toate acestea: niște frici pe care fie nu le-am identificat fie nu ne place să le privim în față.

Spun asta deoarece nu am văzut încă pe nimeni care să vrea cu adevărat să facă ceva și să fie distras de vreun "zgomot" mental sau de altă natură. Așa s-a născut "Dacă vrei, poți". Avem atâtea exemple de oameni care și-au depășit limitele în atât de multe moduri și în toate domeniile. Și, de multe ori, le-au depășit în condiții greu de imaginat pentru mulți dintre noi.

Există trei componente care asigură concentrarea pentru a realiza o anumită acțiune:
▶ voința,
▶ acea acțiune să fi atins stadiul de prioritate,
▶ sinceritatea față de noi înșine.

Am ajuns la aceste concluzii observând că ne pierdem concentrarea doar atunci:
⇨ când spunem că ne dorim ceva, dar, de fapt, într-un mod profund ne dorim altceva (autocunoaștere insuficientă),
⇨ când ceea ce ne dorim nu este încă o prioritate pentru noi (caz în care amânăm acțiunea și/sau găsim diverse scuze spunând, de exemplu, că ceva ne distrage 😁),
⇨ când nu suntem sinceri (nici față de noi înșine) și folosim motivul distragerilor doar pentru a juca rol de victimă spre a atrage atenția și compasiunea (=energia) celor din jur (devenind astfel niște vampiri energetici (*link)).


Există totuși un Moment anume când nimic nu ne mai poate opri sau distrage. E un moment asemeni unui miracol din punctul meu de vedere. Nu că celelalte nu ar fi așa, dar miracolul vieții este pentru mulți oameni greu de observat. Momentul de care zic nu poate fi confundat cu nici un altul deoarece se simte foarte...altfel, este asemeni unui salt cuantic (unii chiar îl numesc așa).

Dacă ar fi să spun ceva despre un astfel de Moment, aș spune că el urmează sigur după un altul foarte important: cel în care ne săturăm de tot de jocurile cu noi înșine și cu ceilalți, de tergiversări și autosabotaj, de amânări și lălăială, de frici și măști și de toate lucrurile pe care le-am creat de-a lungul vremii pentru a "locui" în zone de confort psihic/emoțional/material.

Când această saturare s-a produs, urmează Momentul în care nimic nu ne mai poate distrage și rămânem concentrați "la drum" oriunde ne-am afla, oricât "zgomot" ar fi în jurul nostru (deoarece în astfel de Momente "zgomotul" gândurilor dispare).

Cine a experimentat vreodată un astfel de Moment a înțeles cu siguranță că: nu există cu adevărat distrageri, nimeni și nimic nu ne poate opri să fim ceea ce vrem să fim și că ne putem concentra foarte ușor atunci când stăm în "treaba noastră" și nu în a celorlalți (*link).

Închei cu o povestioară amuzantă spusă de minunatul Mooji cu simplitatea și căldura lui sufletească inconfundabilă. Vizionare plăcută prin ochii sufletului..


REMINDER: Te invit într-un loc de basm, într-o atmosferă de la suflet la suflet, într-o tabără cu un format unic, să regăsim Bucuria de A FI. Va fi o EXPERIENȚĂ care îți va schimba perspectiva și-ți va reda echilibrul. Într-un mod relaxat, "de vară", vom discuta despre experiențe concrete de viață și transformarea interioară autentică. Vom face o mulțime de exerciții și chestii faine despre care am amintit în descriere, dar am pregătit și multe surprize. Se va desfășura în perioada 29 august – 2 septembrie, celelalte detaliile organizatorice găsindu-se pe pagina evenimentului AICI-link. Te aștept cu drag 💗
***
În plus față de cele două link-uri strecurate mai sus, recomand în continuarea subiectului articolele Adevărații tăi dușmani și Funcționarea minții, programele mentale și gândirea distructivă

Recomand astăzi câteva cărți care ne pot servi ca instrumente minunate pe drumul autocunoașterii și concentrării asupra acestuia:
- "Bucură-te de succes prin cultivarea stării de pace interioară" - Russell Simmons, Chris Morrow - comandă online aici-link;
- "Mintea liniștită și senină" - Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Despre fericire, viață și multe altele" - Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Mindfulness zi de zi" - Jon Kabat-Zinn - comandă online aici-link;
- "Călătoria devenirii umane" - Osho - comandă online aici-link;
- "Viața eliberată" - Jiddu Krishnamurti - comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima oară aici, îți spun bine venit! Listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te vor ajuta să răsfoiești mai ușor sutele de articole existente. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: