"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 4 noiembrie 2014

Despre traume ca identitate

Toate poveștile de viață sunt emoționante. Pentru că Viața este un continuu proces de învățare și nimeni nu e scutit de provocări, de traume și durere, iar când un om reușește să le depășească, acest fapt impresionează profund.
Există un moment cheie al vieții fiecărui om - momentul în care observăm că povestind traumele prin care am trecut reușim să atragem atenția celor din jur. Am spus că acesta este un moment cheie deoarece tentația de a repeta acest tipar (poveste-reacție-atenție) cu diverse alte ocazii este mare. Cu ce ocazii? Acelea în care dorim să atragem din nou atenția celor din jur :)) Așa ajungem să ne punem povestea tristă ca pe o insignă în piept și o purtăm cu mândrie (ascunsă).
Așa funcționează și una dintre ramurile dezvoltării personale :)) - cea care oferă inspirație: clipuri, discursuri, articole și/sau cărți motivaționale.
De data asta am găsit un punct de vedere altfel decât cel clasic și, deoarece mi-a plăcut că pune multe puncte pe mulți de "i", l-am tradus spre a-l da mai departe aici. Este vorba despre speech-ul lui Debra Jarvis - capelan de sprijin pentru pacienții din cadrul Cancer Care Alliance (clinică ce aparține de Institutul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson din Seattle). După ce a supraviețuit unui cancer la sân, ea a descris această experiență complexă în cartea sa - "Nu este vorba despre păr. Și alte certitudini despre viață și cancer" (engleză-link). Consider că discursul ei merită toată atenția nu doar pentru observațiile și concluziile importante pe care le conține ci și pentru umorul său molipsitor care funcționează ca un balsam pentru suflet. Vizionare plăcută


Articole conectate prin diverse puncte de vedere se găsesc și aici-link, aici-link și aici-link. Important de văzut și articolele de aici-link, aici-link și aici-link.
Cărțile pe care e recomand astăzi au de asemenea conexiuni cu subiectul de mai sus:
"Cine ai fi tu fără povestea ta" - Byron Katie - comandă online aici-link (transport gratuit);
"Pune-ți gândirea sub semnul intrebării și schimbă lumea" - Byron Katie - comandă online aici-link (transport gratuit);
"Acceptă-ți teama dar nu te lăsa inhibat de ea" - Susan Jeffers - comandă online aici-link (transport gratuit);
"Iubește-te pe tine însuți și vindecă-ți viața" - Louise Hay - comandă online aici-link (transport gratuit);
"Puterea este în interiorul tău" - Louise Hay - comandă online aici-link (transport gratuit);
"Poți să-ți vindeci inima" - Louise Hay, David Kessler - comandă online aici-link (transport gratuit);
***
UPDATE - REMINDER: 
- Seminarul "Evoluția Conștientă pas cu pas" va sosi în: BUCUREȘTI - 15-16 octombrie și BRAȘOV - 22-23 octombrie. Acesta conține informații despre gradele de conștiență, etapele transformării interioare, rescrierea tiparelor de gândire, emoționale și socio-relaționale, etc - totul prin prisma cercetărilor din psihologia transpersonală. Descriere și celelalte detalii se găsesc AICI-LINKVă aștept cu drag 
- pe romașcani îi aștept ca de obicei la Serile de Inspirație și Povești, următoarea fiind joi 13 octombrie - detalii AICI-LINK
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


4 comentarii:

Liviu Marin spunea...


Multumesc pentru "balsam" Adina.

Liviu

Anonim spunea...

Buna Adina!
Interesant. Observ, a nu stiu cata oara, cu parere de rau, cat de mult sau intens suntem nevoiti sa suferim pentru a constientiza niste aspecte ce par asa de simple dupa "consumarea" cu folos a suferintei ... Din pacate nu toate suferintele personale sau colective sunt urmate de "coborarea din autobuzul propriei ignorante", asa cum elegant ne sfatuieste sa procedam Debra Jarvis. Multumesc!(E.A.)

Anonim spunea...

Cu permisiunea dumneavoastra, as indrazni sa fac urmatoarele completari:
1. Unele fapte, precum cele mai sus expuse, pot impiedica pastrarea sanatatii din cauza unor vulnerabilitati, datorate in principal faptului ca traim astfel ancorati in trecut (regrete) si/sau intr-un viitor care este o proiectie a trecutului (ce necazuri putem anticipa daca nu pe cele pe care le-am cunoscut si experimentat in trecut ?).
In acest mod, incetam sa mai traim in aici si in acum, si asteptam de la altii (din afara) si din viitor (un viitor fals, tocmai din cauza proiectiei trecutului) ca ceva sa se intample.
Ceea ce este cel putin ciudat, intrucat viaţa noastra există acum.
Ar trebui sa ne reducem viaţa la acest moment. Situaţia noastra de viaţă poate fi plină de probleme — majoritatea aşa şi suntem — dar, hai sa descoperim dacă avem vreo problemă în acest moment. Nu mâine, nu peste 10 minute, ci acum. Avem vreo problemă acum?
2 Atunci cand vine vorba despre traumele prin care am trecut noi sau altii, sa nu uitam tocmai esentialul - nu suntem aici pentru a experimenta, cu toţii, aceleași experiențe.
Fiecare dintre noi se află acum și aici, din motive diferite, motiv pentru care ne-am și ales PROPRIILE experiențe de care avem nevoie pentru evoluție.
Întrucât noi ne-am ales experiențe diferite, tot ceea ce ne pot oferi aceste persoane este o parte din perspectivele lor, pentru că fiecare dintre aceste persoane au venit aici pentru a experimenta ceva diferit de ceea ce ne-am ales noi.
Ideea este că fiecare dintre noi are o experiență diferită aici și prin urmare, atunci cand ne adresăm altor persoane, nu facem decât să le ascultăm ,,experiențele'' LOR și nu neapărat realitatea noastră.
În concluzie, trebuie să înţelegem faptul că fiecare om este diferit, are perspective diferite, termene şi scopuri diferite.
Răspunsul pe care îl căutăm este în noi, doar noi ştim scopul adevărat pentru care ne aflăm aici, aşa încât în loc de a ,,adopta'' adevărul altcuiva, sau de a ,,prelua'' convingerile cuiva, ar trebui doar să le mulţumim pentru faptul că au ales împărtăşească cu noi, experienţele lor.
3. Cea mai mare parte a stresului vine din faptul că trăim mental în afara problemelor noastre.
Când mergeam mental în problemele altor persoane experimentam imediat un sentiment de singurătate. Şi nu intelegem că de fiecare dată în viaţa noastra, când ne simţim răniţi sau singuri, ne aflam în problema/treaba altora.
Dacă tu îţi trăieşti viaţa, iar eu trăiesc mental viaţa ta, cine este aici trăind-o pe a mea? Suntem amândoi acolo. Fiind mental în problema ta, mă reţine de la a fi prezent în problema/treaba mea. Sunt separat de mine, întrebându-mă de ce viaţa mea nu funcţionează.
Ştiu ce este bine pentru mine?
Asta este singura mea problemă.
Ar trebui să lucrez cu asta, înainte să încerc să rezolv problemele tale pentru tine.
Dacă înţelegem că trebuie să stam în treaba noastra, ne-am putea elibera viaţa într-un mod în care nici nu ne putem imagina. Data viitoare când simţi stres sau disconfort, întreabă-te în a cui treabă te afli mental şi s-ar putea să începi să râzi ! Mai mult, ai putea vedea cum nu ai fost niciodată prezent şi că ţi-ai trăit toată viaţa, mental, în treburile celorlalţi. Doar să observi când te afli în treburile celorlalţi, te poate aduce înapoi la sinele tău minunat. In scurt timp, vei observa că nici tu nu ai nici o treabă şi că viaţa ta se desfăşoară perfect pe cont propriu.

Adina Amironesei spunea...

@ Anonim:
Foarte utile aceste completări. Singura "completare" pe care o am de făcut la completarea ta ar fi să pui ghilimele la citatele pe care le-ai folosit mai sus (Eckhart Tolle, Byron Katie, etc.)
Citatul din cartea lui Byron Katie l-am recunoscut primul deoarece mi-a plăcut foarte mult și l-am postat aici-link. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...