"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 16 iulie 2017

Consecințele traumelor din copilărie asupra sănătății (+ recomandare film)

În copilărie și în adolescența mea mă tot gândeam de ce tatăl meu are probleme cu inima având în vedere că a dus dintotdeauna o viață echilibrată, are greutatea ideală conform înălțimii, nu face excese alimentare, nu fumează și nu consumă alcool.

În momentele când au avut loc infarctele, apoi operația de bypass coronarian, deja știam că rădăcina problemei nu stă în regimul alimentar sau în cel de odihnă. Chiar dacă ar fi fost așa, el mănâncă de o viață la ore fixe, foarte echilibrat, fără prăjeli, cu două zile pe săptămână post, bea 2 litri de apă pe zi, ia o linguriță de miere dimineața pe stomacul gol, face exerciții fizice în fiecare dimineață, a avut și are o viață foarte activă fizic, se duce la somn întotdeauna la ora 22.00, etc.

Când a avut loc operația de bypass coronarian știam deja că rădăcina problemelor lui de sănătate stă în istoria traumelor sale din copilărie, fiind orfan de ambii părinți de la o vârsta foarte fragedă și fiind "pasat" de la o rudă la alta pe parcursul primilor 14 ani de viață, până a intrat la școala profesională unde statul i-a asigurat strictul necesar (material), dar fără susținerea sufletească de care are nevoie orice adolescent. Așa se face că, metaforic vorbind, inima lui s-a "închis" pentru a putea face față experiențelor prin care a trecut.

Mă bucur că trăiesc în aceste vremuri în care din ce în ce mai multe studii demonstrează importanța igienei psiho-emoționale și a vindecării traumelor din copilărie în vindecarea bolilor și păstrarea sănătății noastre fizice. Astăzi, doar cine dorește să rămână în ignoranță neglijează aria psiho-emoțională atunci când vorbește de sănătate.

Importanța acestui capitol al sănătății noastre mă face să dau mai departe un nou discurs pe această temă, cel aparținând medicului pediatru Nadin Burke Harris - care ne oferă o pledoarie ferventă bazată pe argumente științifice pentru ca medicina să acorde o atenție deosebită problemei prevenției și tratării traumelor din copilărie. Dacă ceea ce spune vi se pare la fel de important cum mi-a părut mie, vă invit să dați informația mai departe. Vizionare cu folos..


Filmul pe care îl recomand astăzi este un serial care cred că are puterea de a topi orice inimă. Are mare legătură cu temă acestui articol și are darul de a trece privitorul printr-un fitness emoțional terapeutic 100%. Se numește "Anne" și cred că ar trebui difuzat în școli sau măcar musai recomandat. Respect și recunoștință celor care l-au tradus, având în vedere că serialul nu e unul comercial și, prin urmare, e mai puțin celebru. Până acum are 3 sezoane pe care le găsiți aici-link sau aici-link (dați click mai întâi pe sezonul 1, apoi pe fiecare episod ș.a.m.d.). Vizionare plăcută..
***
În completarea subiectului, recomand articolele:
- Despre părinții toxici / De ce suntem o societate bolnavă,
- Parentajul (in)conștient și implicațiile sale majore,
- Sindromul oboselii cronice sau cum e când te minți că "totul e bine" și
- Impactul nemulțumirilor și victimizării asupra sănătății.

Cărți recomandate:
- "Părintele conștient" -Shefali Tsabary- comandă online aici-link sau aici-link (strict necesară oricărui părinte și profesor);
- "Dincolo de pedespse și răsfăț" -Shefali Tsabary- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Părinți toxici. Vindecă rănile copilăriei și reia controlul asupra vieții tale" -Susan Forward- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Parenting constient" -Susan Stiffelman- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Parentaj sensibil și inteligent" -Daniel J. Siegel, Mary Hartzell- comandă online aici-link;
- "Părinți străluciți, profesori fascinanți" -Augusto Cury- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Copii străluciți, elevi fascinanți" -Augusto Cury- comandă online aici-link sau aici-link.
Iar pentru detectarea cauzelor bolilor, reamintesc patru dintre cărțile care mă sprijină de câțiva ani:
- "Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor" -Jacques Martel- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Puterea vindecătoare a bolii" -Thorwald Dethlefse, Ruediger Dahlke- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Boala ca simbol" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Boala ca șansă. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link sau aici-link;
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este dezvoltarea personală și tot ce ne ajută să evoluăm. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


2 comentarii:

lucia spunea...

Minunata recomandarea ta draga Adina!
multumesc
Felicitari!

MONICA spunea...

O lectie foarte buna! Multumesc!