"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 19 august 2019

Despre dependențele știute și neștiute (+ recomandare film)

Există multe moduri în care oamenii fug de durere și de anumite aspecte dinăuntrul lor. Fie că e vorba despre suferința provocată de singurătate, de dispariția cuiva drag, de frustrarea adusă de o relație neîmplinită sau de oricare neîmplinire a unei nevoi, oamenii își caută un refugiu în ceva, încercând să-și umple golul interior.

Când găsește însfârșit ceva-ul care să-l ajute să uite de acestea sau măcar să le amorțească pentru o vreme, omul devine dependent de acel ceva. Unele ceva-uri se manifestă atât de subtil încât nimeni nu sesizează că sunt dependențe și nici nu le numește așa.

Despre dependența de mâncare, muncă, sport, cumpărături, obiecte, haine, fumat, putere, statut, internet, informații, rețele sociale, jocuri de noroc, sex și droguri știm cu toții.

Dar mai puțini observă că fuga se sine și de realitate se manifestă și prin refugiul în relații random, într-un hobby, în sporturile la sală sau outdoor, în lectură, în cât mai multe călătorii și experiențe noi, în vizionarea compulsivă filmelor și serialelor - lucruri care par atât de pozitive, drăguțe și.. sănătoase. .

Putem observa în anumite cazuri că până și zbuciumul căutării denumite "spirituale" sau a "cunoașterii" sunt dependențe atunci când căutarea în sine sunt compulsivă. Am pus ghilimele deoarece puține dintre aceste căutări au ceva în comun cu spiritualitatea autentică. Unii cred sincer că se "înalță spiritual" când de fapt se scufundă din ce în ce mai mult în mlaștina fără fund a minții și ego-ului.


Deoarece mulți oameni consideră că n-au nici o dependență sau că atașamentele lor nu se încadrează în dependențe, consider că subiectul este unul de interes. De aceea, m-am gândit să dau astăzi mai departe un discurs care clarifică faptul că tratăm dependențele și dependenții în mod greșit. Este vorba despre discursul TED a lui Johann Hari care oferă un punct de vedere diferit asupra tratării dependențelor bazat pe anumite studii mai puțin cunoscute. Vizionare plăcută și cu folos..


! Dacă îți dorești să depășești o situație dificilă și/sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE: Cursuri acreditate A.N.C. finalizate cu certificat (valabil în România și U.E.)
✅Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 18, 19, 20 martie. Detalii AICI-LINK.
✅Dacă vrei să susții cursuri, prezentări, conferințe în mod profesionist sau dorești să-ți transmiți mesajul cu maxim impact, hai la cursul de Formator! Când: 25, 26, 27 martie. Detalii - AICI-LINK.
Ambele se vor desfășura: online pe Zoom din confortul casei tale. La fiecare dintre ele primești un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗
***
Filmul pe care l-am ales pentru astăzi are legătură cu subiectul de mai sus. Este ecranizarea unei povești de viață reale tulburătoare, scenariul fiind realizat pe baza memoriilor lui David și Nic Sheff (tată și fiu), Nic fiind mulți ani dependent de metamfetamină. Titlul filmului este "Beautiful Boy" și îl dau mai departe cu speranța că va aduce conștientizări prețioase și va produce efecte terapeutice, vizionare plăcută..(*ca să poți viziona pe telefon deschide pagina în browser-ul Chrome)



Cărți recomandate:
- "Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței" -Gabor Maté- comandă online aici-link;
- "Acolo unde poți fugi de tine și de viața ta" -Cristiana Alexandra Levitchi, Clara Toma- comandă online aici-link;
- "Recuperarea. Ce urmează dupa dependență" -Leslie Jamison - comandă online aici-link;
- "Recuperare și renaștere. Ghid pentru depașirea dependenței de somnifere, tranchilizante și antidepresive" -Baylissa Frederick- comandă online aici-link;
- "Dragoste sau dependență?" -Brenda Schaeffer- comandă online aici-link;
- "Cum să ne păstrăm copiii aproape" -Gordon Neufeld, Gabor Maté- comandă online aici-link;
- "Despre iluzii, mituri, amăgiri" -Cristiana Alexandra Levitchi, Clara Toma- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și bucurie și inspirație pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Dizertatia tinarului Johann Hari abordeaza tematici profunde, care depasesc sfera adictiilor. Alienarea, individuala, familiala sau sociala, lipsa iubirii si pierderea rostului in viata de zi cu zi, sunt pe fond raspunzatoare de crearea conditiilor care favorizeza adictiile. Devoalarea acestui adevar si argumentele venite din spatiul specialistilor in domeniu produc o impresie puternica celor care urmaresc firul ideilor. Ceea ce am senzatia ca ii lipseste acestui discurs este excluderea Divinitatii din ecuatie. Invatatura care vine din spatiul religios, extrem de bogata si de coerenta, probeaza ca absenta sacrului din viata de fiecare zi produce incet dar sigur alienare. Conectarea sau reconectarea, de care aminteste vorbitorul, ar trebui facuta si fata de Creator si creatiile sale angelice, care fara indoiala pot potenta integrarea benefica in social, insa intr-un social sanatos din punct de vedere spiritual. Poate este o lipsa a mea insa nu imi amintesc sa fi urmarit la formatul TED persoane care sa aduca in discutie tematici duhovnicesti si care sa apartina cinului monahal. Ei chiar nu au nimic semnificativ de comunicat?! Eu cred ca da, desi sunt constient ca majoritatea dintre noi sunt plictisiti, daca nu deceptionati sau poate scirbiti, de discursurile logoreice si lipsite de substanta a multor preoti care apar in media. Multumesc pentru material si traducere, mai ales ca vorbitorul nu vorbeste ci mitraliaza!!! Cu simpatie E.A.

Unknown spunea...

Pentru ANONIM-Interesant si la obiect acest comentariu.

Anonim spunea...

Buna Adina!
Iti multumesc mult pentru munca extrem de calificata pe care o desfasori pe blog, si in afara lui, pentru ajutorarea celor care doresc sa se cunoasca mai bine cu scopul de a se simti mai constienti si confortabil in relatia cu VIUL. Spre rusinea mea nu am stiut de existenta Festivalului de spiritualitate, aflat la editia a 6-a! Cu respect si simpatie, E.A.