"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 26 iulie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (13)

Numeroase texte din diverse tradiții subliniază importanța centrării noastre pe momentul numit generic "acum". Mulți oameni trec cu vederea acest aspect iar dintre cei care încearcă să aplice acest concept, unii nu caută neapărat o explicație logică. Însă sunt și oameni (bănuiesc că destul de mulți) care gustă maxim lucrurile atunci când acestea au o explicație științifică.

Trecutul este un lucru care răpește multă energie oamenilor când gândurile acestora pleacă chiar și fără voie în această direcție a timpului. Poate că unii și-ar fi dorit să-și construiască altfel viața, poate că încă pisează gândul "cum ar fi stat lucrurile dacă..." și uite-așa plecăm din momentul prezent în "excursii" în trecut iar pentru "acum" ne mirăm că avem prea puțină energie, suntem obosiți și fără vitalitate.

Viitorul este și el un lucru în care investim chiar mai multă energie decât în trecut, deoarece asupra lui simțim că avem puterea de a-l construi cât mai aproape de propriile vise. Facem zeci de scenarii mentale, uneori ne pierdem în sute de îngrijorări, visăm la perfecțiunea acestuia și iar ne risipim singurul lucru ce ne aparține în esență, anume momentul "acum".


Recentele descoperiri științifice ne-au bulversat cu dovezile ce privesc universurile paralele  (link) și poate, dacă nu ar fi atât de mulți cercetători care să se ocupe cu asta, am fi fost tentați să credem că totul este doar în imaginația lor. Dar lucrurile chiar ne scapă din înțelegere și se vede că trebuie să acceptăm măcar dovezile științifice, dacă nu am acceptat până acum pledoaria textelor tradiționale ce se referă la momentul prezent (link).

Dacă documentarul referitor la textura spațiului  (link) a bulversat puțin, iată că vine un altul - "Iluzia Timpului" - să ne zăpăcească și mai mult, să ne arunce în aer certitudinile atât de confortabile, de data aceasta în direcția conceptului de Timp. Despre cine este El, Timpul, și despre copiii lui gemeni: Trecutul, Prezentul și Viitorul - într-un documentar realizat sub conducerea lui Brian Greene după cartea sa "Textura Cosmosului: Spațiul, Timpul și Textura Realității" (despre celelate cărți ale sale am scris în articolul despre textura spațiului). Vizionare plăcută și.. cu folos!


Later-edit: Pentru o înțelegere mai bună a "funcționării" Universului recomand seria completă din care face paarte acest documentar în ordinea: (ep.1) Ce este spațiul (link), (ep.2) Iluzia timpului (link), (ep.3) "Saltul cuantic" (link) și (ep.4) "Univers sau Multivers" (link).

Recomand cărțile lui Brian Greene care au darul de a explica lucruri complicate pe înțelesul tuturor și calitatea de a fi mai palpitante decât un film SF 😁:
- "Universul elegant" - comandă online aici-link;
- "Realitatea ascunsă" - comandă online aici-link;
și încă două cărți dragi mie:
- "Cosmos" -Carl Sagan- comandă online aici-link;
- "Lumea și demonii ei" -Carl Sagan- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


3 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc din suflet pentru bucuria ce mi-ai adus

Adina Amironesei spunea...

@ Anonim:
Mă bucur foarte mult că ți-a plăcut!
>:D<

Anonim spunea...

Spectaculos!
Este prima oara cand in limbaj colocvial, fara formule sau demonstratii aiuritoare (altminteri pertinente, insa cu adresabilitate extrem de restransa,) cu o capacitate de comunicare absolut speciala, ne sunt explicate pe inteles imensele taine in care ne este dat sa "traim".
Iti multumesc, Adina, pentru selectie si multumesc si celor care au realizat aceasta minunatie de material, precum si celor care au facut posibila redistribuirea lui in limba romana! Am in vedere si materialul despre SPATIU, realizat de acelasi colectiv din jurul lui Brian Greene.(E. A.)