"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 30 octombrie 2011

Fizica cuantică și universul macroscopic

La prima vedere mulți oameni ar spune că între viața noastră cotidiană și fizica cuantică nu există nici o legatură. Datorită complexității teoriei cuantice dar mai ales dintr-un alt motiv (pe care îl voi dezvolta în alt post), fizica cuantică este foarte puțin adusă în "lumina reflectoarelor". Chiar și în rândurile fizicienilor am observat o reticență în a discuta despre acest subiect.

Vă invit să vizionați o scurtă prezentare făcută de un fizician care, la doar 30 de ani a reușit să devină celebru în domeniu pentru un experiment care demonstrează aplicabilitatea teoriei cuantice la obiectele solide (vizibile) și nu doar la particulele subatomice. Numele acestuia este Aaron Douglas O'Connell și a reușit (împreună cu Andrew N. Cleland și John M. Martinis de la Universitatea California din Santa Barbara - U.S.A.) să construiască un dispozitiv a cărui comportare experimentală se supune legilor fizicii cuantice.

Iată prezentarea lui Aaron, enjoy!..


Consider că acesta este un pas foarte important către înțelegerea profundă a realității în care trăim mai ales pentru fanii științelor din grupul cărora fac și eu parte.

Dacă în 2004 cand a apărut filmul "What the beep do we know" majoritatea fizicienilor au contestat modul în care au fost prezentate lucrurile acolo spunând că fizica cuantică nu se aplică decât particulelor subatomice, poate că acum vor privi filmul cu alți ochi...

În cazul când doriți să (re)vedeți filmul "What the beep do we know", îl puteți găsi în articolul de aici (click!).

"Auzim multe despre cum mecanica cuantică spune că totul este interconectat. Ei bine, nu e chiar aşa; e mai mult de atât, e mai adânc. Acele conexiuni, conexiunile voastre la toate lucrurile din jurul vostru, literalmente definesc cine sunteţi. Şi asta e ciudăţenia profundă a mecanicii cuantice." - Aaron Douglas O'Connell.


Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Sper să-ți placă ce vei găsi și să te întorci din când în când. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişareNiciun comentariu: