"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 7 mai 2015

Despre cultura umilirii, cyber-bullying și prețul rușinii

Trăim vremuri în care setea de a-i judeca pe ceilalți a atins cote îngrijorătoare. Știrile care conțin greșeli ale starurilor sau persoanelor publice sunt savurate cu o poftă nebună, astfel încât ziarele de scandal sunt la mare căutare, emisiunile de aceeași natură au rating-uri în creștere iar articolele online de acest gen devin virale în câteva ore.

Nu cunosc nici o știre despre o descoperire științifică sau despre o invenție care să fi depășit vreodată traficul online generat de un scandal monden. Greșeli nu fac doar starurile ci și oamenii de valoare. Nu contează câte lucruri a oferit un om societății, nu contează ce a făcut bine până la momentul X, doar un singur pas greșit și ajunge să fie pus rapid la zid spre delectarea tuturor în "piața" publică.

Mai demult mă întrebam de unde vine această poftă de a-i judeca pe ceilalți. Între timp am aflat. Prin autoobservare și analiza multor situații de viață în care am fost martora unor astfel de reacții ale celorlalți.

Așa am aflat că oamenii împliniți, cu o stimă de sine crescută sau cel puțin în regulă, nu sunt preocupați de a-i umili pe ceilalți, nu gustă scandalurile și nu jubilează când cineva calcă strâmb. Aceste acțiuni sunt specifice oamenilor care nu sunt mulțumiți de ei înșiși, au o stimă de sine scăzută, astfel încât, doar umilindu-i pe ceilalți se simt (pentru puțin timp) ceva mai bine.

Mergând la nivel subtil, judecata și umilirea celorlalți reprezintă o hrănire energetică tentantă și facilă care transformă oamenii în așa-numiții "vampiri energetici" - (detalii aici-link). Însă mai devreme sau mai târziu fiecare om își dă seama că acest comportament nu ne va face să ne simțim mai bine pentru totdeauna, și, din acest punct de vedere, reprezintă doar o distragere de la vindecarea rănilor interioare personale și nimic mai mult.

Dintr-un alt unghi de vedere, cel al "umbrei" noastre (C.G. Jung), ceea ce judecăm la ceilalți sunt aspectele noastre neacceptate - idee pe care nu o dezvolt deoarece este foarte bine explicată în valorosul documentar "Efectul Umbrei" (vizionare aici-link) și care ar trebui luată în considerare cu seriozitate atunci când judecățile ne inundă mintea.

Internetul și rețelele sociale, au facilitat umilirea publică prin rapiditatea împrăștierii informației, acțiunea la fel de rapidă a aşa-numitului "efect de turmă" și prin oportunitatea de a posta comentarii anonime - un fel de "mană cerească" pentru cei ce nu au puterea de a-și asuma răutățile.

Dacă acum 50 de ani erau necesare câteva zile pentru a distruge un om (până se tipăreau ziarele și ajungeau la cititori), acum durează câteva ore, iar efectele sunt dezastruoase. Am rămâne uimiți câte lucruri nu s-ar mai spune (nici nu s-ar gândi) dacă oamenii s-ar privi în ochi și nu ar interacționa (doar) online sub protecția anonimatului.


Toți ne dorim o lume mai bună. Adică nu cunosc pe nimeni care să nu vrea asta. Unul dintre pașii spre o astfel de lume mai bună este acela de a ne gândi la efectele acțiunilor noastre, la amprentele (link) pe care le lăsăm în sufletele celor cu care intrăm în contact direct sau indirect (online).

Indiferent de credințele noastre, de concepțiile pe care le avem despre lume și viață, ne unește cu siguranță un lucru: suntem oameni - ne naștem, experimentăm viața și plecăm din ea așa cum am venit, egali. Nu câștigăm nimic din a-i judeca pe ceilalți. Dar putem rămâne în memoria lor pentru o vreme dacă le oferim un gând cald, o mână de ajutor sau o vorbă asemenea, sau măcar o clipă în care i-am ascultat fiind în totalitate alături de ei.

Dacă doar o secundă fiecare dintre noi s-ar pune în locul celor pe care suntem tentați să-i judecăm, lumea în care trăim s-ar schimba în doar câteva ore. Empatia este leacul cu care putem vindeca setea de judecată care domină acum societatea noastră, deși este doar un pas către semenii noștri.

În spiritul conștientizării efectelor pe care le are cyber-bullying-ul (hărțuirea online) asupra unui om, vă invit să urmăriți un discurs profund emoționant al celei care a reprezentat primul exemplu al acestui tip de abuz: Monica Lewinsky. Îl propun ca pe un exercițiu de empatie sau măcar de imaginație, de privit prin ochii sufletului...💗


Articole conectate cu subiectul:Vampirismul psihic sau cum ne facem rău unii altoraOameni toxici, relații toxice - soluții eficiente, -bullying link5. Neapărat de (re)văzut documentarul de aici-link.

Recomand cu căldură câteva cărți care îmi sunt foarte dragi:
- "Darul imperfecțiunii" -Brene Brown- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Psihologia rușinii" -Robert G. Lee, Gordon Wheeler- comandă online aici-link;
- "Vindecarea rușinii. Armonizarea relațiilor" -M. A. Fossum, M. J. Mason- comandă online aici-link;
- "Mai bine mor decât sa spun! Rușinea" -Boris Cyrulnik- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Iubirea care ne vindecă" -Boris Cyrulnik- comandă online aici-link;
- "Rușinea la copii" -Betsy de Thierry- comandă online aici-link;
- "Partea întunecată a căutătorilor de lumină" -Debbie Ford- comandă online aici-link ;
- "De ce oamenii buni fac lucruri rele" -Debbie Ford- comandă online aici-link;
- "Secretul umbrei" -Debbie Ford- comandă online aici-link (probabil se va reedita);
- "Efectul umbrei" - Debbie Ford, Deepak Chopra și Marianne Williamson - comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este dezvoltarea personală și tot ce ne ajută să avem o viață împlinită. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗



2 comentarii:

Unknown spunea...

Cu ani în urma am vazut un film, dupa un caz real,care trata despre bârfa si consecintele ei. Totul a început ca un experiment: un student a lansat o stire despre o colega si aceasta s-a propagat cu viteza luminii, bineînteles amplificata de la persoana la persoana, pâna când, la final s-a ajuns la un pas de crima...Puterea cuvântului e foarte mare si nu prea suntem constienti de asta din pacate.

Anonim spunea...

Oamenii care au reusit sa transceada conditia de om obisnuit, obtinand iluminarea si implicit si diverse puteri considerate "supranaturale" si care vad toate implicatiile actiunilor noastre spun ca orice fel de rau pe care il faci unei persoane (barfa, injuratura, vilenta fizica si psihica), se vede ca o pierdere a unei substante albe,o energie speciala, care constituie baza existentei sufletesti si transferarea ei automat, in chiar momentul barfei, catre persoana nedreptatita intr-o cantitate proportionala cu raul facut acelei persoane si preluarea in schimb a unei cantitati insemnate de energie neagra numita karmica de la victima.
Aceasta este si cauza pentru care toate religiile spun ca trebuie sa-i multumesti celui care-ti face rau, sau "intoarce si obrazul celalalt".
Cand substanta aceea alba se epuizeaza omul acela devine un om "negru", demonic, care atrage spre el tot ce este negativ pana la completa si definitiva sa distrugere, pe toate planurile.
Tot universul in care traim este viu si sensibil si toate actiunile nastre sunt interactiuni energetice de care noi nu suntem constienti dar care au efecte incredibile, in bine sau in rau, asupra existentei noastre.
Asa ca persoanele care privesc barfa si denigrarea celorlalti ca pe ceva distractiv ar trebui sa se gandeasa de doua ori inainte de a deschide gura sa mai spuna o minciuna sau o rautate, pentru ca ,in final, ele vor fi cele care vor pierde ceva extrem de pretios.