"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 14 februarie 2018

Oameni toxici, relații toxice - soluții eficiente

"Există oameni pe acest pământ care se află aici doar pentru a te enerva, pentru a te scoate din minţi şi pentru a fura şi ultima rămăşiţă de bucurie din tine. Ştii cine sunt.

Eram director de vânzări la o companie din topul Fortune 100 şi tocmai luasem decizia de a mă reinventa. Urmăream oamenii de succes, cum îşi construiau relaţiile şi modalitatea prin care obţinuseră acel succes, în plus, tocmai auzisem declaraţia "tratează oamenii aşa cum vrei să fii tratat". Luni dimineaţa am intrat în clădire zâmbind şi am alergat imediat la şefa mea care mi-a spus (vorbele ei reale, aşa că nu daţi vina pe mine!) "De ce naiba eşti atât de fericită? De obicei ai o expresie de parcă ai fi găsit un fir de păr în prăjitură sau ca şi cum cineva ţi-ar fi urinat în cafea."

Minunat. Imediat mi-am dat seama că eram pe calea cea bună pentru că se dovedea a fi o adevărată povară să lucrezi cu ea. Cu cât eram mai fericită, cu atât ea devenea mai ticăloasă. Perfect. Accentul pus de mine pe gândirea pozitivă m-a ajutat să promovez în scurt timp, iar atitudinea ei a condus în cele din urmă la un zbor proverbial pe mătură spre apus.

Ai câteva opţiuni în momentul în care te gândeşti la strategiile de administrare. Acestea includ să îi urăşti pe oamenii toxici, să îţi dai demisia sau pur şi simplu să te retragi de teamă. în interacţiunile destul de dificile, promovezi fără să vrei un comportament pe care nu îl doreşti în mod special, dar îl adopţi pentru că mintea ta este leneşă şi cauţi o soluţie uşoară.

Însă nu există nici o soluţie uşoară ca să depăşeşti problema, aşa că ar trebui să te gândeşti să renunţi la comportamentul tău actual şi să înveţi abordări noi. Trebuie să te îndepărtezi de reacţia emoţională pentru a folosi o reacţie eficientă. Asta înseamnă că abilităţile tale trecute trebuie lăsate de-o parte şi altele noi trebuie învăţate şi puse în practică. Traducerea a ceea ce am spus este următoarea: nu mai căuta scuze!

[...] lată care este realitatea crudă. Dacă ai avut parte de relaţii dificile, este greşeala ta. Dacă ai rezultate slabe, arunci tu eşti cel care le-a creat. Trebuie să îţi asumi responsabilitatea personală pentru fiecare alegere şi fiecare rezultat din viaţa ta.

Abordarea: "Tandreţe, Dragoste şi Grijă"

Întotdeauna ai posibilitatea de a alege atunci când decizi ce să faci într-o situaţie toxică. Atunci când eşti prins în capcană şi ţi se pare că nu ai la cine să apelezi, opreşte-te şi întreabă-te: „Aleg să accept, să plec sau să schimb ceva? Care este planul meu?"

Atunci când te simţi copleşit, ridică-te şi spune-ţi: "În regulă. Am trei opţiuni. Pot să accept, să plec sau să schimb. Care este planul meu?" Nu mai vorbi ca o victimă folosind "nu pot", "nu voi fi în stare să" sau "nu o să funcţioneze niciodată". Ai utilizat această strategie în trecut şi ai transformat-o într-un obicei. Iată tandreţea, dragostea şi grija de care ai nevoie (Acceptă. Pleacă. Schimbă.) pentru a lua decizii mai bune:

1. Acceptă. Atunci când accepţi problemele, aşa cum faci în acest moment, îţi transmiţi mesajul că pentru moment acest lucru este permis - poate nu este ceva perfect, dar poţi trăi în situaţia aceea. Situaţia nu îţi provoacă un stres sau un disconfort imens. Ştii că tot ceea ce se întâmplă în acest moment este temporar. Dacă te concentrezi, ai un scop şi planifici, viitorul va fi diferit. Însă, hai să fim corecţi; uneori, situaţia aceasta nu este temporară şi nici nu are efecte moderate, dar tu accepţi să înduri, să înduri şi să înduri până ajungi să îi urăşti pe toţi cei de la serviciu, inclusiv pe tine însuţi. Învaţă care este momentul în care să renunţi. Revino-ţi în fire şi fă-ţi un plan.

2. Pleacă. Cea mai dificilă decizie pe care o vei lua este atunci când respingi situaţia şi eşti forţat să ieşi din zona de confort. Acest lucru poate apărea ca un risc imens şi copleşitor. Acesta este momentul în care spui: "Nu voi accepta aşa ceva şi ştiu că nu pot să schimb acest lucru, aşa că plec." Ţi-ai dat demisia sau ai renunţat la o relaţie deoarece nu mai suportai? Aceasta a fost opţiunea ta. Citeşti şi auzi poveşti după poveşti despre oameni forţaţi să se multe la o nouă slujbă, într-un nou oraş sau într-o companie nouă, reuşind să aibă succes. Un exemplu foarte bun ar fi pierderea unui client numai ca să apară un client şi mai bun. Fără riscuri nu ai parte de recompense.

3. Schimbă. Să faci o schimbare poate părea o mutare dificilă şi chiar copleşitoare, deoarece te poartă către un loc în care nu ai mai fost până atunci. Cu toate acestea, controlarea necunoscutului poate fi la fel de uşoară precum schimbarea propriei perspective, opinia ta sau atitudinea ta. Alteori trebuie să negociezi şi să sapi pentru a găsi ceea ce îţi doreşti. Decizia de a face o schimbare la nivelul resurselor înseamnă să cedezi ceea ce ai în acest moment de dragul construirii a ceva mai bun mai târziu. Este nevoie de muncă pentru a identifica lucrurile de care ai nevoie. Este nevoie de curaj pentru a solicita lucrurile de care ai nevoie. Reţine, dacă nu poţi accepta şi nu poţi pleca, atunci hotărârea a face o schimbare rămâne singura opţiune viabilă. întotdeauna ai de unde alege. Poţi opta pentru a face sau a nu face o schimbare. Nu poţi spune că nu ai variante!

Utilizează această abordare intitulată "tandreţe, dragoste şi grijă" chiar dacă nimicul care îţi distruge ziua este o persoană sau o situaţie enervantă. Atunci când ceilalţi încearcă să te implice în problema lor, creează-ţi propriul mediu - şi un rezultat mai bun - utilizând liniştit şi calm abordarea tandreţe, dragoste şi grijă.


Utilizarea externă a abordării "Tandreţe, Dragoste şi Grijă"

Data viitoare când o persoană toxică vine la tine să se plângă, "Nu o să îţi vină să crezi ce s-a întâmplat..", pentru ca apoi să vorbească la nesfârşit despre o anumită problemă, întrerupe-o şi spune-i: "Ştii ce am învăţat? Am învăţat că întotdeauna am trei opţiuni. Pot să accept, să plec sau să schimb." (Explică-i fiecare dintre aceste opţiuni.) "Aşa că, ce plan ai?" Cred că ai observat că am vorbit la persoana întâi şi nu am folosit persoana a doua. Acest lucru demonstrează responsabilitatea ta personală în comparaţie cu situaţiile în care arăţi cu degetul la alte persoane şi astfel devii un model de urmat.

Persoana toxică poate continua cu: "Ştii că eu nu am nici un control asupra situaţiei". Ei bine, o întrerupi din nou şi îi spui, cu aceeaşi delicateţe pe care ai folosit-o înainte: "Ştii ce am învăţat? Am învăţat că întotdeauna am trei opţiuni. Pot să accept, să plec sau să schimb. Aşa că, ce plan ai?" Cealaltă persoană se bagă apoi în vorbă cu un "Ei bine, e o junglă acolo." Din nou îi răspunzi cu: "Ştii ce am învăţat? Am învăţat că întotdeauna am trei opţiuni. Pot să accept, să plec sau să schimb. Aşa că, ce plan ai?"

Probabil că nu vei reuşi să schimbi pe nimeni, dar aceşti oameni toxici te vor lăsa în pace şi se vor duce să enerveze pe altcineva, pentru că tu nu te laşi atras în jocul lor. Această tehnică de declarare repetată a aceleiaşi fraze este numită "tehnica discului zgâriat". Insistă să repeţi acelaşi lucru, utilizând acelaşi ton, aceleaşi remarci politicoase şi menţinând acelaşi subiect. Dacă eşti părinte, pot face pariu că aplici această tehnică copiilor tăi. Vei descoperi că ea funcţionează cu succes şi la serviciu!" - Fragment din cartea "Oameni toxici" scrisă de Marsha Petrie Sue

***
Cartea e fabuloasă, așa că nu m-am putut abține să nu dau fragmentul de mai sus, plus că foarte mulți oameni caută soluții pentru situații în care ajung față în față cu astfel de oameni pe care-i numesc "toxici". Pe de altă parte mă bucur că nu am găsit cartea înainte de a face emisiunea pe care o dau mai departe astăzi. Motivul e simplu: aș fi fost tentată să vorbesc doar despre carte - de faină ce e 😃.

Este vorba despre o ediție a emisiunii "Orizontul Cunoașterii" realizată de Constantin Luca - căruia îi mulțumesc pentru invitație. Vizionând-o veți afla clarificări utile despre caracteristicile oamenilor toxici (cum îi recunoaștem), comportamente toxice subtile (adică mai rafinate), câteva explicații ale acestor comportamente, motivele pentru care oamenii stau în relații cu oameni toxici și bineînțeles: SOLUȚII de remediere/evitare a conflictelor cu astfel de oameni. Vizionare plăcută și cu folos..


! Dacă îți dorești să rezolvi o astfel de problemă sau treci printr-o altfel de situație neplăcută și ai nevoie de susținere sau ghidare - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere.


Cărți recomandate:
- "Oameni toxici" -Marsha Petrie Sue- comandă online aici-link;
- "Dragoste sau sclavie?" -Walter Riso- comandă online aici-link;
- "Cum să facem față persoanelor toxice" -Tim Cantopher- comandă online aici-link;
- "10 căi pentru a face față persoanelor care îți fac rău" -Lillian Glass- comandă online aici-link;
- "Dragoste sau dependență?" -Brenda Schaeffer- comandă online aici-link;
- "Iubiri toxice" -Walter Riso- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Părinții toxici" -Susan Forward- comandă online aici-link;
- "Divorțul toxic. Educația copiilor când parinții se despart" -R. A. Warshak- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Cuplul – între dezirabil și periculos" -Robert Neuburger- comandă online aici-link;
- "Vampirii energetici" -Albert J. Bernstein- comandă online aici-link;
- "Pofte demonice. Vampirul psihic din noi și din ceilalți " -Barbara E. Hort- comandă online-aici.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală adică în toate ariile vieții. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Un comentariu:

Magdalena spunea...

Mulțumesc. Mulțumesc. Mulțumesc