"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 9 septembrie 2018

Tirania alegerilor noastre (+ recomandare film)

"Eşti ceea ce eşti astăzi datorită alegerilor pe care le-ai făcut ieri, iar alegerile pe care le faci astăzi determină ceea ce vei fi mâine." - Michael Josephson.

Știm cu toții cât de importante sunt deciziile noastre și știm de asemenea că ele au ca rezultat viața pe care o avem nu doar la nivel individual ci și la nivel de societate și chiar pe plan global. Am observat că importanța lor face ca procesul luării unei decizii să devină deseori o povară, una care ne poate consuma energia până la epuizare.

Asta se întâmplă mai ales în cazul când amprenta deciziilor noastre umează să se pună asupra unei perioade mai mari de timp (când este vorba de un loc de muncă, de o relație de cuplu, etc.). Simțim uneori că libertatea de a alege are un preț și probabil de aceea tindem să delegăm pe alții să poarte responsabilitatea ce decurge din acest act :)).

Ca orice lucru din viața noastră, procesul luării unei decizii poate fi dus la extrem în sensul că acesta poate deveni o obsesie. Se întâmplă de obicei în cazul în care simțim să facem una ("inima" ne spune ceva) dar mintea ne spune să facem cu totul altceva. 

Pentru că modul în care facem alegerile este unul care își pune amprenta pe calitatea vieții noastre, prefer să-i dedic un articol separat. Astăzi doar deschid seria cu un discurs aparte care ne introduce într-o parte extremă a luării deciziilor, extrema în care procesul alegerii devine obsesie.

Este vorba despre discursul Renatei Salecl - filozof sloven, sociolog și teoretician în domeniul legalității. Ea este un cercetător principal la Institutul de Criminologie și Facultatea de Drept de la Universitatea din Ljubljana și profesor asociat la Birkbeck College, Universitatea din Londra. A fost de asemenea profesor invitat la London School of Economics unde a susținut cursuri pe tema de emoțiilor și în fiecare an susține prelegeri la Facultatea de Drept din New York.

A scris câteva cărți de succes care au fost traduse în numeroase limbi, însă nu în limba română. "Tirania alegerii" este una dintre ele și poate fi comandată online aici-link (în limba engleză). Vă invit să o urmărim pentru a afla cum anume ajunge procesul deciziei să devină o obsesie și ce consecințe are acest fapt asupra noastră și a societății în care trăim. Vizionare plăcută!


ANUNȚ: Vineri 14 septembrie e Seară de Inspirație și Povești la IAȘI, detalii găsiți aici-link, vă aștept cu drag și bucurie! 💗


Filmul pe care-l recomand astăzi este unul care reflectă într-un mod minunat importanța alegerilor și consecințele acestora. Scenariul are la bază romanul bestseller internațional cu titlul: "The guernsey literary and potato peel pie society" ("Cultura literară și coaja de cartofi din Guernsey" - engl. comandă online aici-link), filmul având același titlu. Este o poveste emoționantă și răscolitoare într-un mod terapeutic.. Online puteți viziona filmul aici-link, aici-link, aici-link sau aici-link, vizionare plăcută!

Articole conectate cu fire vizibile sau mai puțin vizibile cu.. alegerile: CINE / CE ne schimba cu adevărat viațaCând Viața te învață și un documentar minunat despre alegerile noastre la nivel de societate de văzut aici-link.

Recomand și câteva dintre cărțile care au ca temă alegerile și modul în care le facem (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Iraționalitatea benefică" - Dan Ariely - comandă online aici-link;
- "Intuiția. Inteligenţa inconştientului" - Gerd Gigerenzer - comandă online aici-link;
- "Alegeri care îți schimbă viața. 15 căi de a găsi scop, sens şi bucurie în tot ceea ce faci" - Hal Urban - comandă online aici-link;
- "Destin, libertate și suflet" - Osho - comandă online aici-link;
- "Puterea intuiției în business" - Andy Milligan, Shaun Smith - comandă online aici-link;
- "Gândire rapidă, gândire lentă" - Daniel Kahneman - comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care îți plac în lista "Articole recomandate" și în tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Niciun comentariu: