"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 23 aprilie 2013

Descoperire extraordinară - două planete care pot susține viata!


La 1200 de ani-lumină distanță de planeta noastră o misiune NASA a descoperit acum patru zile două planete locuibile. Ce facem? Ne mutăm? :))
Dincolo de glumă, telescopul spațial Kepler, care măsoară simultan și continuu luminozitatea a mai mult de 150.000 de stele, este prima misiune NASA capabilă de a detecta planete asemănătoare Pamantului (ca dimensiune) în jurul stelelor similare soarelui nostru.
Diagrama de mai jos a fost elaborată pentru a oferi o comparație între planetele din sistemul solar interior zonei Kepler-62 care este un sistem de cinci planete din constelația Lyra. Cele cinci planete din zona Kepler-62 orbitează în jurul unei stele clasificată drept pitică (de tip  K2), măsurând doar două treimi dimensiunea soarelui și fiind „dotată” cu doar 20% din luminozitatea Soarelui nostru. Cu o vârstă trecută puțin de șapte miliarde de ani, această stea poate fi considerată un fel de soră mai mare a Soarelui.
Asemeni sistemul nostru solar, sistemul Kepler-62 conșine două planete locuibile ce au fost denumite Kepler-62F și Kepler-62E. Kepler-62F parcurge complet orbita sa în 267 zile și este cu doar 40% mai mare decât Pământul, fiind cea mai mică exoplanetă cunoscută în zona locuibilă a altei stele. Cealaltă planetă - Kepler-62E parcurge orbita sa în 122 zile și este aproximativ cu 60% mai mare decât Pământul.

Cele două planete coexistă alături de alte trei - Kepler-62b, Kepler-62c și Kepler-62d - acestea având perioade de rotație de foarte mici (5, 12 și 18 zile) ceea ce le face prea fierbinți pentru a permite viața așa cum o știm aici pe Pământ.
Diagrama de mai sus planete este rezultatul municii oamenilor de știință și artiștilor care colaborează cu NASA pentru a oferi un mod mai simplu de a imagina dimensiunile acestor lumi îndepărtate (credit foto - NASAAmes/JPL-Caltech)
Articolul original poate fi studiat aici (link)
Iată și o simulare video foarte sugestivă:


Dacă este prima dată când ai ajuns pe această pagină, poți găsi articole ce conțin știri despre alte descoperiri interesante aici - link.
Și dacă ieri a fost Ziua Pământului vin și eu cu o urare întârziată...aici - link.
Cu drag   *>:D< îmbrăţişare

Niciun comentariu: