Vă amintiți vreo scenă dintr-un film SF în care rănile unui om erau vindecate prin completarea țesutului lipsă de către un dispozitiv? Iată că această metodă nu mai este de domeniul SF! Ba chiar mai mult, prin tehnologia imprimării 3D se construiesc părți componente ale unor organe și chiar organe întregi. Chiar dacă este destul de puțin cunoscută de publicul larg, tehnologia imprimantelor 3D a revoluționat foarte multe domenii datorită aplicațiilor sale multiple.
În cel mai simplu limbaj, pe scurt: imprimarea 3D este procesul de construcție a unui obiect real (în 3 dimensiuni: lungime, lățime, înălțime) printr-o tehnologie de adăugare strat cu strat (în forma exactă pe care o va avea obiectul), straturile fiind din substanțe specifice fiecărui caz în parte. Procesul presupune mai întâi împărțirea în "felii" (2D) a fișierului 3D a obiectului ce se dorește a fi construit, interpretarea acestor "felii" de către tehnologia în sine, apoi reproducerea lor strat cu strat.
Deși e greu de crezut, prin imprimare 3D se poate obține aproape orice obiect (chiar și foarte complex), inclusiv piele, cartilaje, componente ale unor organe sau organe întregi. Știu, sună SF. Dar nu e. Unii ar spune că în medicină tehnologia este abia la început. Și totuși, Anthony Atala - cercetător la Institul pentru Medicină Regenerativă Wake Forest - ne anunța încă din 2011 că a reușit obținerea unui rinichi folosind această tehnologie. Cercetările sale se axează pe creșterea și regenerarea țesuturilor și organelor, iar până acum acesta a "confecționat" prin tehnologia 3D peste 30 de tipuri de țesut uman, componente de organe și organe întregi.
Pentru detalii foarte interesante și o poveste despre cum s-a transformat viața unui pacient operat de dr. Anthony Atala, iată un material video în două părți: în prima parte este discursul TED din 2011 al lui Anthony Atala, iar în a doua parte o știre Global News din zilele noastre care ne vorbește despre numeroasele implicații ale dezvoltării și aplicării tehnologiei 3D în diverse domenii (implicațiile nefiind chiar toate bune..)...
Anul trecut a avut loc primul transplant de craniu construit la o imprimantă 3D (link-sursă), iar anul acesta un altul (link-sursă). Alte detalii despre tehnologia 3D puteți afla din materialul de aici-link.
Aceste lucruri mi-au amintit de Ray Kurzweil, de realizările și visele sale, de "updatarea" speciei umane prin "adăugarea" în organismul uman a unor "îmbunătățiri" artificiale despre care acum câțiva ani se vorbea doar în filmele SF. De aceea recomand ca materiale conectate pe acelea care există aici-link și aici-link.
Și dacă tot am amintit de Ray Kurzweil, recomand cărțile sale pentru cei care vor să pătrundă mai adânc în perpectiva acestui vizionar de excepție (transport gratuit oriunde în țară):
- "Epoca mașinilor spirituale" - comandă online aici-link,- "Cum se construiește o minte. Secretul dezvăluit al gândirii umane" - comandă online aici-link.
***
Anunț: Vă aștept cu drag la conferința "Sănătatea și vindecarea într-o nouă perspectivă" care va avea loc în Roman , vineri - 28 august, ora 18.00. Veți afla informații despre psihosomatică, medicina holistică, epigenetică, neuroplasticitate, efectul placebo, puterea subconștientului, câmpul electromagnetic al inimii, starea de coerență, capacitatea de autovindecare (și multe altele pe care le păstrez drept surprize) și, cel mai important: care sunt legăturile dintre ele și cum schimbă acestea împreună perspectiva asupra sănătății și vindecării ființei umane. Toate detaliile se găsesc aici-link. ♥
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 500 de articole, așa că ai de unde alege :)) Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗
3 comentarii:
Buna ziua,
Daca tot suntem trecatori pe acest pamant si oricum trupul se damblajeste, nu descoperim si o masinarie care sa ne duca in rai?
Poate descopera fizica cuantica :)
Sau ne place sa traim cat mai mult in poftele si placerile trupului, in agonisire de cele trecatoare si avem nevoie de madulare si organe?
Eu cred ca gandim prea mult. Prea mult ne bazam pe mintile noastre geniale, cazute, patimase si de ne controlat.
Ioan
@ IonIOn:
Acum depinde ce înțelege fiecare prin "rai" și de felul în care privim experiența noastră în acest plan material.
Dacă privim "raiul" ca ceva exterior nouă și acestui plan, atunci putem aștepta mult și bine salvatori și "mașinării" să ne ducă "acolo". Din punctul meu de vedere nu există un astfel de rai, dar există unul în interiorul nostru, prima pe stânga, vis a vis de iadul situat (în mod evident) tot în noi înșine.
Dacă tot suntem pe-aici, prin planul ăsta, mă gândesc că o fi vreun rost, fără pretenția că aș știi exact care e...
De asemenea, a ne folosi mințile cu care am fost dotați din "fabricație" nu e doar ceva normal ci și foarte util. Folosite la minim nu știu dacă ar fi existat internetul, informația care circulă prin intermediul acestuia plus posibilitatea de a schimba între noi astfel de idei.
A exploata ideile pe care le creează mințile noastre și implicit tehnologia ce rezultă din aceste idei e ceva la fel de firesc.
Mă gândesc că e destul de posibil ca în cazul în care ți s-ar "damblaji" și ție un organ să vrei să existe o astfel de mașinărie (la care să ai acces) care să te "repare" și să mai stai aici...așa "rău" cum e ("cu poftele și plăcerile trupului, în agonisire de cele trecătoare").. e doar o presupunere, desigur. :)
Buna Adina!
Abia astazi am avut timp sa ma uit pe material. Te lasa fara cuvinte, atat pe buze cat si in minte. Stiam cate ceva despre imprimante 3D insa nu credeam ca s-a ajuns asa departe. Ce oameni speciali exista pe aceasta planeta!!! Ce pacat ar fi sa ne autodistrugem, sa ucidem asa exemplare de fiinte umane, si nu ma refer numai la doctorii din film. Cred ca este cea mai mare provocare a generatiilor actuale, sa faca tot posibilul pentru a conserva ambientul si a nu distruge ceea ce nu mai poate fi refacut cu nici un chip. E unul dintre cele mai grozave materiale si realitati cu care am venit in contact. Multumesc pentru deschiderea avuta si generozitatea de a ne impartasi in aceste momente astfel de informatii. (E.A.)
Trimiteți un comentariu