"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 24 ianuarie 2016

6 tipuri de prieteni cărora să NU le spui când ți-e greu (+ recomandare film)

Când trecem prin experiențe dificile, prin stări mai puțin luminoase sau când nu suntem prea mândri de acțiunile noastre, suportul moral al unui prieten este balsamul sufletesc care ne ajută să le depășim pe toate mai ușor.

Dar, așa cum știm cu toții, nu întotdeauna alegem omul potrivit pentru a ne deschide sufletul, iar împărtășirea noastră nu găsește de fiecare dată înțelegerea așteptată. Ba uneori, după mărturisire, ieșim chiar mai șifonați decât înainte..😁

Luând în considerare aceste observații, m-am gândit că e musai să dau mai departe un fragment minunat dintr-o carte care mi-a atins sufletul într-un mod special. Este vorba despre un fragment din "Darurile imperfecțiunii" scrisă de Brené Brown - o carte care nu ar trebui să lipsească niciunui om și din nici o familie care își dorește să crească copii echilibrați.

Brené Brown este profesor la Universitatea din Houston, cercetător ale cărui studii acoperă arii foarte complexe precum conexiunea umană, capacitatea de a iubi, empatia, apartenența, vulnerabilitatea și rușinea. Cărțile pe care le-a scris au devenit rapid bestseller pe plan internațional, iar cei care au citit măcar una dintre ele sau au vizionat măcar unul dintre discursurile sale TED știu deja de ce. Sper să vă inspire 💗


"Atunci când furtuna rușinii șuieră pretutindeni în jurul meu, îmi este imposibil să mai găsesc o perspectivă pozitivă sau să îmi mai amintesc ceva bun despre mine. (...)

Cel mai bun lucru pe care îl putem face în astfel de situații este unul care pare foarte greu de aplicat: trebuie să avem curajul să ieșim în lumea exterioară! Noi trebuie să ne asumăm povestea personală şi să o împărtășim cu cei care și-au câștigat dreptul de a o asculta, respectiv pe care ne putem baza că vor reacționa cu compasiune. În astfel de momente mai mult ca oricând, noi avem nevoie de curaj, de compasiune și de conectare. Și asta cât mai rapid posibil!

Rușinea nu suportă să ne audă spunându-ne povestea. Ea detestă descrierea ei în cuvinte şi nu poate supraviețui împărtășirii. Rușinea adoră secretul. De aceea, lucrul cel mai periculos pe care îl putem face atunci când ne simțim rușinați este să ne ascundem și să ne îngropăm povestea. Atunci când facem acest lucru, rușinea intră în metastaza. (...)

Există însă un element foarte important de care trebuie să ținem seama atunci când căutăm compasiunea și conectarea: nu putem apela la oricine. Lucrurile sunt ceva mai complicate. (...) Dacă ne împărtășim povestea personală cu cineva care nu merită să o asculte, riscăm să fim spulberați complet și făcuți fărâme de furtuna care deja face ravagii în viața noastră. În astfel de situații, avem nevoie de o legătură de prietenie solidă, similară unui copac puternic ancorat în sol. Trebuie să îi evităm cu orice preț pe:

1. Prietenii care se simt la fel de rușinați ca și tine atunci când îţi aud povestea. Aceștia nu fac decât să îți confirme cât de oribil te-ai comportat. Urmează apoi o tăcere stânjenitoare, iar în final tot tu ești cel care trebuie să îi consolezi pe ei.

2. Prietenii care îți răspund prin simpatie ("Îmi pare atât de rău pentru tine"), nu empatic ("Înțeleg. Sunt alături de tine. Mi s-a întâmplat și mie"). Dacă vrei să vezi un ciclon al rușinii devenind cu adevărat letal, alimentează-l cu fraze de genul: "O, săracul de tine!", sau cu incredibila variantă pasiv-agresivă a simpatiei: "Fii binecuvântat, suflet sărman!"

3. Prietenii pentru care ești un exemplu absolut de prețuire de sine și de autenticitate. Aceștia nu te vor putea ajuta, căci se vor simți prea dezamăgiți de imperfecțiunile tale, chiar mai mult decât te simți tu.

4. Prietenii care se simt atât de inconfortabil în fața vulnerabilității încât te vor mustra imediat: "Cum ai putut să faci asta? La ce te gândeai?", sau care vor încerca să dea vina pe altcineva.

5. Prietenii care încearcă tot timpul să pară pozitivi. Incapabili să își exprime propriul disconfort, aceștia refuză să accepte faptul că poți avea uneori un comportament nebunesc și că poți face alegeri teribile. Prin urmare, îți spun: "Exagerezi. Sunt convins că nu a fost atât de rău. Tu ești minunat. Ești perfect. Toată lumea te iubește".

6. Prietenii care confundă "conectarea" cu oportunitatea de a se pune pe ei pe primul loc: "Asta-i nimic! Stai să-ți spun ce mi s-a întâmplat mie…".

(...) Atunci când ne dorim compasiune, trebuie să ne conectăm cu persoana potrivită, la momentul potrivit și în chestiunea potrivită.
***
Acum ceva timp, cineva m-a întrebat: "La ce folosește să ne deschidem sufletul în fața cuiva?" Inițial am crezut că e o glumă, deoarece am crezut că oricine știe cât de eliberator este să faci asta. Noroc că mi-am oprit prima impresie la timp, deoarece întrebarea era pe bune.

Așa am ajuns să cred că și video-ul de mai jos este musai de dat mai departe deoarece oferă 3 pași pentru eliberarea de rușine și are o mare legătură cu conexiunea umană. Sper ca prezența și energia lui Brené Brown să vă inspire de asemenea, vizionare plăcută 💗


Dacă tot a venit vorba de secrete, m-am gândit că cea mai potrivită recomandare de pe lista mea de filme (secretă, firește 😁 este "Secretul lui Adaline" - un film care mi-a umplut inima de bucurie prin căldura sufletească pe care o transmit personajele, dar și prin povestea care le conectează. Nu vă voi spune despre ce e vorba, că doar e...secret 😁, dar intuiesc că nu va fi nimeni dezamăgit după vizionare. Vizionare online aici-link (de închis toate reclamele care se deschid la primele click-uri).
***

Recomand cu drag cărțile lui traduse în limba română:
- "Darurile imperfecțiunii" - comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi vulnerabil" - comandă online aici-link ;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" - comandă online aici-link.
- "Curajul în sălbăticie" - comandă online aici-link;
- "Îndrăznește să conduci" - comandă online aici-link.

Recomand de asemenea și:
- "Imperfecți, liberi și fericiți" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Cum să te iubești pe tine" -Christophe André, Francois Lelord- comandă online aici-link;
- "De ce oamenii buni fac lucruri rele" -Debbie Ford- comandă online aici-link;
- "Partea întunecată a căutătorilor de lumină"-Debbie Ford- comandă online aici-link ;
- "Probe de empatie" -Leslie Jamison- comandă online aici-link;
- "Empatia în psihoterapie" -Arthur C. Bohart- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗3 comentarii:

Atomei Iulian spunea...

Multumesc Adina!!! Iti multumesc ca existi!!! De fapt tu esti modul in care Dumnezeu mi-a raspuns la o intrebare prin articolul tau. Mai nou cercetatorii numesc acest lucru sincronicitate tot ca sa-l extraga pe Dumnezeu din ecuatie. Dar eu stiu ca el exista si prin intermediul tau am sa spun astfel, Multumesc Adina, multumesc bunule Dumnezeu mi-a placut raspunsul tau!!! Sarut mainile Adina!!!Sarut mana bunule Dumnezeu!!!

TamRo spunea...

Multumesc 😇

Mihai spunea...

Iar persoana potrivita pentru impartasirea cu mine e una singura: eu însumi.