"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 29 martie 2016

Remedii împotriva Fricii

"Chiar dacă nu realizezi încă, cele mai multe temeri false ale tale sunt cel mai probabil moștenite. Ele au fost descărcate cândva în subconștientul tău în primii ani de viață. Părinții și celelalte persoane care au avut grijă de tine te-au programat să îţi fie frică. Nu ar fi însă corect să dai vina pe ei. Marea majoritate a oamenilor transmit mai departe aceste temeri generaționale, ca pe un virus. Părinții tăi le-au moștenit de la propriii lor părinți, la fel cum tu le-ai moștenit de la ei.

Cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți de temerile care ne guvernează viața, așa că le transmitem inconștient copiilor noștri. Prin urmare, dacă vei face efortul (deloc ușor) de a-ţi vindeca temerile, nu te vei elibera numai pe tine, ci vei rupe acest lanț al slăbiciunilor, vei întrerupe tiparul temerilor generaționale, îți vei cruța copiii și vei vindeca astfel generațiile viitoare care îţi vor urma.

Atunci când ești purtătorul unei temeri generaționale, este foarte ușor să cazi în rolul de victimă. Acest rol este de înțeles. Teama nici măcar nu îți aparține ţie, ci ţi-a fost transmisă de altcineva. Este foarte important să înțelegi însă că nu ești o victimă, ci un supraviețuitor. Dacă te vei privi astfel, temerile generaţionale pe care le-ai purtat atâta vreme nu te vor mai schilodi, ci te vor întări." - fragment din "Remediul împotriva Fricii" - Lissa Rankin.


Dr. Lissa Rankin - este "doctor nu doar de corpuri ci și de suflete" - așa îi place să se definească. Este autoarea bestseller-ului "Vindecarea cu ajutorul minții", speaker internațional și artist plastic, iar în acest moment conduce proiectul "Pink Medicine Revolution" care ajută pacienții să se vindece singuri. Dacă urmăriți de mai mult timp acest blog, atunci o cunoașteți deja din discursurile sale TED pe care le-am postat aici-link și aici-link.

Ce mi-a plăcut foarte mult la această a doua carte a Lissei Rankin este faptul că prezintă o perspectivă revoluționară asupra fricii și efectelor acesteia și, în plus, oferă exerciții concrete ce permit construirea unei strategii proprii pentru restabilirea bunăstării în toate ariile vieții. Capitolele acesteia ne ajută să conștientizăm:
• cum se traduce un gând de teamă în schimbări fiziologice care ne predispun către boală;
• cum putem deosebi teama reală (care derivă dintr-o amenințare autentică) de cea falsă (care
declanșează reacții de stres care ne subminează starea de sănătate);
• cum ne putem pune la unison cu vocea curajului din interiorul nostru;
• cum ne putem restructura relația cu incertitudinea astfel încât să nu ne mai temem de
aceasta, ci să o considerăm o poartă către noi posibilități;
• ce ne pot învăța temerile noastre despre adevărata noastră esență.

Mie mi s-a părut mai clară decât un manual și cred că poate fi de un real ajutor celor care au decis că a venit vremea pentru dizolvarea fricilor. Cartea "Remediul împotriva Fricii" poate fi comandată online aici-link sau aici-link.
***
Tot despre frică și remedii mi s-a propus să vorbesc în cadrul emisiunii "Viața în culori" - realizată de Monica Pellegrini la Roman24.ro (*Monica, îți mulțumesc pentru invitație). Iată emisiunea, vă doresc vizionare plăcută și.. cu folos.💗


* Dacă ai nevoie de sprijin în procesarea fricilor, regăsirea echilibrului emoțional sau dorești anumite clarificări despre transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

Pentru că frica rezultă din scenariile minții, recomand în completare articolele: Mintea - prieten sau dusman?, Funcționarea minții, programele mentale și gândirea distructivă și Iubire vs. frică pentru sănătate.

Numeroase instrumente pentru regăsirea stării de bine și relaxare se găsesc următoarele cărți pe care le recomand cu încredere:
- "Remediul împotriva Fricii" -Lissa Rankin- online aici-link sau aici-link;
- "Acceptă-ți teama dar nu te lăsa inhibat de ea" -Susan Jeffers- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Frica, prietena oamenilor deosebiți" -Geoff Thompson- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Cum să învingi grijile și stresul" -Dale Carnegie- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Rețete împotriva îngrijorării" -L. Cohen- comandă online aici-link sau aici-link (abordare prin joc a fricii copiilor);
- "Mindfulness pentru începători" -Jon Kabat-Zinn- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Mindfulness pe înțelesul tuturor" -Bhante Gunaratana- comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual au darul de a ne ajuta să creștem și să devenim din ce în ce mai conștienți de posibilitățile noastre și de natura realității în care trăim. Poți căuta un subiect anume utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗Un comentariu:

Cristiana spunea...

De acord, bine punctat. Să căutăm să vedem cu curaj ce putem face măcar pentru a înainta cu paşi mărunţi la început, pe măsura descurcării ghemului situaţiilor - complexe în zilele noastre şi pe măsura trecerii timpului devenind tot mai complexe, după cum vedem bine.
Expunerea aduce nişte accente. Exemplul tău pune accent pe munca pe care ai depus-o pentru a schimba ceva în viaţă. Mulţi nu pun accent pe muncă, ci doar pe oportunitate: vine, o prind din zbor, nu vine - o aştept că o veni!!! Şi nu se gândesc la schimbarea naturii sau direcţiei muncii în sine. Din comoditate combinată cu frică sau mascându-şi sieşi comoditatea cu frică - este o chestiune mai subtilă, dar destul de des întâlnită. Deci filmul tău atrage atenţii în multe direcţii. Mai ales acel punct care cred că trebuie să-l dezvolţi cândva: capcana amăgirilor. Îmi cer scuze dacă l-ai dezvoltat şi am pierdut eu ocazia.
Toate bune şi spor în toate !!!