"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 12 aprilie 2016

De ce cred oamenii lucruri ciudate

De multe ori în viață mi s-a întâmplat să iau de bune diverse lucruri doar pentru că mi le-a spus cineva de încredere, cineva despre care credeam că are competențe într-un domeniu anume sau pentru că pur și simplu mi se păreau logice la momentul respectiv. Odată cu trecerea timpului, informațiile noi le-au dizolvat pe cele vechi una câte una până când am observat că foarte puține lucruri sunt cu adevărat așa cum par la prima vedere. Sau chiar la a doua.. :))

Ajungem să credem în diverse lucruri fie pentru că ni le-a spus cineva care (credem că) știe, fie pentru că așa ne spune o voce din cap (pe care unii o confundă cu intuiția). Dar, atât oamenii cât și simțurile noastre se pot înșela. Uneori foarte mult...

Am aflat acum ceva vreme că tendința noastră de a crede lucruri este naturală deoarece suntem construiți în acest fel, am fost educați în acest sens (poate nu chiar toți dar majoritatea) și percepem drept nefiresc să ne îndoim de ele, să le supunem unei analize raționale (la rece). De aceea dezvoltarea personală, chestionarea lucrurilor, conștientizările și experimentarea conștientă a vieții necesită un efort susținut.

Ni se pare mai natural să credem decât să ne îndoim de lucruri deoarece avem în creier un... motor al credinței :)) Până și aceasta pare o glumă și totuși nu e.


Dr. Michael Shermer - scriitor american specializat în istoria științei și fondator al The Skeptics Society a pus cap la cap câteva studii care s-au făcut pe această temă și a transmis concluziile acestor cercetări în două discursuri TED. Cum aminteam într-un articol mai vechi, el este cunoscut pentru critica adusă pseudoștiinței și credinței în fenomene supranaturale și este autor a mai multe cărți recunoscute pe plan internațional. 

Dau mai departe materialul video de mai jos (care conține ambele sale discursuri) deoarece cred că un pic de scepticism ne poate scuti de multe capcane din cadrul curentului New Age și ne ajută să ne păstram flexibilitatea în gândire și adaptare. Iar această flexibilitate ne ajută să trecem mai ușor de la un stadiu de dezvoltare la următorul. Așadar, iată motivele pentru care oamenii cred lucruri ciudate și câteva informații importante despre acest motor al credinței aflat în creierele noastre..Pentru cei care vor să afle mai multe, iată câteva cărți care merită toată atenția:
- "Cum poate determina știința valorile umane" -Sam Harris- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Trezirea. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link sau aici-link;
- "De ce cred oamenii în bazaconii" -Michael Shermer- comandă online aici-link;
- "Believing Brain" (*engl.) -Michael Shermer- comandă online aici-link;
- "Prelucrari inconștiente de informații" -Daniel David- comandă online aici-link;
- "Spălarea creierului. Știința manipulării" -Kathleen Taylor- comandă online aici-link sau aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt câteva sute de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege :)) Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare2 comentarii:

Anonim spunea...

Am incercat sa ma uit, dar deja din primele 3 minute vine cu prima gugumanie: "In stiinta pastram totul, atat succesele cat si rateurile" - pe buneee? Este dovedit de zeci de mii de ori ca "stiinta" publica aproape numai studiile convenabile industriei farma (care le si sponsorizeaza), iar celelalte putrezesc prin sertare sau sunt distruse (vezi cazul dr. William Thompson, CDC whistleblower, despre legatura dintre vaccinuri si autism).

Anonim spunea...

Buna Adina!

Sunt de acord cu faptul ca tendintele, poate naturale, de a fi protejat si a cauta protectie, de a fi iubit si a oferi iubire, de a fi corect informat si a informa la rindul tau se bazeaza pe un complex de achizitii preluate de fiece fiinta umana din mediul inconjurator, din mediul in care a trait, traieste sau se informeaza. Ele sunt in final sintetizate/stucturate intr-un sistem, constientizat sau nu, de asa zise credinte, care pe fond sunt forme/structuri individuale de reflectare ale realitatii personale. Chestiunile sunt mult mai complicate insa in sumar, pe scurt, asa si atit ma pricep eu sa le descriu.
E firesc ca aceste credinte sa fie infiltrate, in diverse proportii, cu elemente care nu corespund realitatilor obiective sau subiective. Parte din ele se datoresc imperfectiunii cunoasterii umane in general, altele imperfectiunilor sistemului personal/individual de achizitii si interpretare iar mare parte preluarii necritice a informatiilor cu caracter vadit manipulator care plutesc din abundenta in jurul nostru.
Tematica propusa a fost, este, si va fi de o actualitate perena, este un lucru cert. Pe domnul Michael Sherman l-am mai vazut (cea mai recenta intilnire a fost la dezbaterea stiinta vs. religie, moderata de distinsul DeepakChopra si propusa de tine pe 5 feb. a. c.) si recunosc ca nu m-a convins nici atunci si nici acum. Tendinta de a transforma subiecte grave, serioase pe fond, intr-un monolog cu accente de stand-up comedy (cu glumite de gen Ady Nastase) si de a trimite in derizoriu cazuistici si fenomene de altfel bine documentate ma face sa afirm (vorba domnului Plesu ) ca distinsul “nu este frecventabil, mon cher!”
Pe scurt, recunosc ca problematica este de actualitate, este reala, insa parca nu m-as abona sa iau lectii pe aceasta tema de la Michael Sherman. Parerea mea! Multumesc!(E.A.)