"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 27 februarie 2019

Contaminarea psihologică sau Cum inteligența nu te scutește de.. pseudoștiință

Multă vreme am crezut că oamenii care și-au "lucrat" neuronii și au un nivel bun de inteligență sunt scutiți de a se bloca în diverse credințe. După un timp am căzut eu însămi în capcana unor credințe și a urmat învinovățirea că nu mi-am pus la timp întrebările potrivite pentru a le vedea cât sunt de.. subțiri în realitate.

A urmat o lungă uimire care creștea în mintea mea odată cu fiecare om pe care-l cunoșteam și care trecea printr-o experiență similară: blocarea în credințe care de care mai ciudate (terapii sau alte chestii cu nume ce se terminau cu "cuantic/ă") preluate de ici de colo de prin diverse cărți sau de pe net, toate cu pretenția că ar fi demonstrate științific dar fără nici o dovadă în acest sens (= pseudoștiință).

Toate experiențele pe care le-am trăit mi-au demostrat că omul, atunci când e disperat să găsească răspunsuri la diverse situații de viață, e dispus să creadă în orice, mai ales dacă sună.. științific.

Treaba asta nu ar fi atât de periculoasă, dar, dacă răspunsul căutat este pentru o boală care progresează, cred că lungirea drumului până la găsirea unei soluții devine o problemă.

Avem totuși o scuză pentru vulnerabilitatea noastră de a crede orice. Am găsit-o. E o informație deloc confortabilă. Cel puțin pentru mine n-a fost.

Ne contaminăm cu ORICE informație intrăm în contact. Fie că e informație scrisă sau material video. Pe bune. Nu e o glumă, deși așa pare la prima vedere.

"Fiinţa umană este conştientă de pericolul contaminării fizice (ex. cu radiaţii, poluanţi chimici, agenţi biologici, etc.) şi, în mod natural, încearcă intenţionat să o controleze prin prevenţie (ex. evitarea situaţiilor de contaminare, luarea unor mijloace de siguranţă când nu se pot evita situaţiile de contaminare, etc.) şi/sau tehnologii de decontaminare (ex. intervenţii medicale, după contaminare). Din păcate însă fiinţa umană nu este conștientă de pericolul contaminării psihologice.

Contaminarea psihologică se referă la faptul că informaţiile despre care ştim că sunt false şi/sau irelevante ne influenţează reacţiile emoţionale şi comportamentale, chiar dacă noi NU dorim acest lucru şi/sau NU credem că acest lucru se întâmplă. (pentru detalii vezi Wilson şi Brekke, 1994 – AICI)

Fiinţa umană nu este conştientă de pericolul contaminării psihologice, crezând că nu este un pericol să se expună la zone cu informaţie falsă, nerelevantă, deoarece (1) crede că poate discrimina uşor între informaţia falsă, nerelevantă şi informaţia adevărată, relevantă (controlează manipularea psihologică) şi (2) ştiind că informaţia este falsă, nerelevantă, îi poate controla efectele (controlează manipularea mentală). Din păcate aceasta credinţă este o ILUZIE!" - spune prof. univ. dr. Daniel David - psihologul român cu cel mai mare impact în literatura de specialitate naţională şi internaţională.


Reţetă psihologică pentru a evita contaminarea psihologică (prof. univ. dr. Daniel David)
  1. Evită sursele care ştii că oferă informaţii false şi/sau irelevante;
  2. Dacă totuşi te expui sau eşti expus la astfel de surse, uneori din motive independente de tine, fii atent să nu fii obosit, stresat sau neatent;
  3. Fii atent la informația pe care o primești (ex. nu asculta în timp ce mănânci sau vorbești cu altcineva) şi analizeaz-o critic;
  4. Dacă îți dai seama că informația este falsă și/sau irelevantă, pentru a bloca contaminarea psihologică indusă automat de ea (mai ales dacă înainte ai crezut sincer că este adevărată), atunci urmează pașii:
  • Neagă explicit (în limbaj extern sau intern) informația pe care ai descoperit-o ca fiind falsă şi/sau irelevantă şi afirmă explicit (în limbaj extern sau intern) informaţia alternativă adevărată;
  • Anticipează modul în care te-ar putea influenţa infomaţia falsă şi/sau irelevantă în ceea ce simţi, gândeşti şi faci;
  • Anticipează modul în care ar trebui să te influențeze informaţia alternativă, adevărată, în ceea ce simţi, gândeşti şi faci;
  • Monitorizează ceea ce simți, gândești și modul în care te comporţi faţă de persoanele şi/sau situaţiile despre care ai aflat informaţii false şi/sau irelevante; atunci când vezi că simţi, gândeşti şi/sau te comporţi ca şi cum informația falsă şi/sau irelevantă ar fi adevărată/relevantă, implementează intenţionat, imediat, comportamentele susţinute de informaţia alternativă adevărată. (sursa)
Pentru cei care nu simpatizează stilul și limbajul științific din textul de mai sus, consider potrivit să dau mai departe și discursul TED al domnului prof. univ. dr. Daniel David, deoarece ideile sunt exprimate aici într-un limbaj mai accesibil și comprimate în doar 19 minute.

Răbdarea de a-l viziona cu foarte mare atenție vă va fi răsplătită cu multe conștientizări, iar acestea, la rândul lor vă vor scuti de o mulțime de blocaje în diverse credințe din gama.. pseudoștiință. Îmi pare rău pentru persoanele care nu vor da atenția cuvenită acestui material. Vizionare plăcută și cu folos..


INVITAȚIE: Curs de formare profesională acreditat A.N.C. finalizat cu certificat (recunoscut în România și U.E.) Consilier pentru Dezvoltare Personală. Când: 17, 18, 19 iunie. Detalii AICI-LINK.
Cum: online pe Zoom din confortul casei tale. La finalul cursului primești (pe lângă certificatul care-ți permite deschiderea unui cabinet individual): un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗
***

Cărți recomandate celor care vor să afle mai multe despre acest subiect:
- "Prelucrări inconștiente de informații" -Daniel David- comandă online aici-link;
- "Cum poate determina știința valorile umane" -Sam Harris- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Trezirea. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link sau aici-link;
- "De ce cred oamenii în bazaconii" -Michael Shermer- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Believing Brain" (*engl.) -Michael Shermer- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Spălarea creierului. Știința manipulării" -Kathleen Taylor- comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care îți plac folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Niciun comentariu: