"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 20 mai 2016

Informații care mi-au schimbat viața (57)

"De fapt, avem două minți: una care gândește și una care simte. Aceste două moduri fundamental diferite de cunoaștere interacționează pentru a crea viața noastră mintală. Mintea rațională este modul de comprehensiune de care suntem cel mai conștienți, mai proeminent în starea de trezie, operând cu gânduri, capabil să cântărească și să reflecteze. Dar pe lângă aceasta mai există și un alt sistem de cunoaștere, unul impulsiv și foarte puternic, chiar dacă uneori ilogic - mintea emoțională.

Dihotomia emoțional/rațional aproximează distincția populară între "inimă" și "minte"; atunci când știi "în inima ta" că un lucru este bun ai o altfel de convingere - cumva un tip mai profund de convingere - decât atunci când știi că un lucru este bun din punct de vedere al minții raționale. Există o variație stabilă a raportului rațiune-emoție în controlul asupra minții; cu cât un sentiment este mai intens, cu atât mintea devine dominant emoțională - și deci mai ineficientă din punct de vedere rațional.

Aceasta este o ordine a lucrurilor care pare să dureze din erele cele mai îndepărtate ale evoluției - a avea emoții, și anume intuiții care călăuzesc reacția instantanee în situațiile în care viața este în pericol și în care a ne opri să gândim la ce să facem - ne poate costa viața este un avantaj.

Aceste două minți, cea emoțională și cea rațională, acționează de cele mai multe ori în strânsă armonie, împletindu-și căile atât de diferite pentru a ne călăuzi prin lume. De obicei, există un echilibru între mintea emoțională și cea rațională, în care emoțiile alimentează și formează operațiile minții raționale, iar aceasta din urmă rafinează și uneori se opune emoțiilor. Și totuși mințile noastre cea emoțională și cea rațională, sunt facultăți semi-independente, fiecare reflectând o operațiune distinctă, dar conectată circuitului creierului." - fragment din cartea "Inteligența emoțională" - autor Daniel Goleman.


Dar după cum știm cu toții, armonia dintre inimă și minte nu e ceva ce poate fi păstrat cu ușurință, iar "furtunile" emoționale dărâmă de multe ori tot ce se străduiește să construiască rațiunea. Așa se întâmplă că luăm decizii pe care mai apoi le regretăm, avem comportamente cărora nu le găsim nici o explicație și/sau nu reușim să ne gestionăm emoțiile în momentele foarte importante ale vieții.
Aceste lucruri împreună cu reacțiile noastre generate de impulsuri din subconștient și credințe limitative transferate din generație în generație ne obstrucționează dezvoltarea și ne împiedică să-i înțelegem pe ceilalți și să ne integrăm armonios în familie, la serviciu sau ,în general, în societate.

Iată motivele pentru care documentarul pe care îl recomand astăzi -"E-moție"- este unul dintre cele mai utile pentru toată lumea, indiferent de vârsta, având în vedere că inteligența emoțională nu se predă în școală și nici nu se întrevede în viitor un astfel de demers în sistemul de educație.

Experți recunoscuți pe plan internațional, traineri, coach, chiar și un fizician, și-au adus împreună experiența în acest film pentru a clarifica efectele nocive ale emoțiilor captive asupra sănătății și a tuturor ariilor vieții noastre.

Printre aceștia îi veți întâlni pe Joe Dispenza - cunoscut pentru cărțile sale (link) și pentru participarea în filmul "What the bleep do we know" (link), Neal Donald Walsh - cunoscut pentru volumele sale (link) și pentru filmul "Conversații cu Dumnezeu" (link), Nassim Haramein - cunoscut pentru conferințele sale (link) și participarea sa la documentarul "Thrive" (link). Clarificările importante pe care le aduce acest film m-au determinat să-l trec în lista pe care am inițiat-o acum multă vreme: "Informații care mi-au schimbat viața".

Este încă un film care schimbă perspectiva asupra modului în are privim simptomele și bolile, așa că merită timpul investit. Mulțumiri și recunoștință pentru traducere domnului Marian Matei. Vă doresc vizionare plăcută și cu folos..


Pentru a vindeca emoțiile captive, a le reduce pe cele distructive și a le întări pe cele constructive, este necesar mai întâi să cunoaștem factorii declanșatori și natura acestora. Cum fiecare emoție produce în corp un tipar unic de senzații, e necesar să devenim mai conștienți de aceste senzații astfel încât să putem recunoaște apariția unei anumite emoții.

Este motivul pentru care acest subiect ocupă un loc important în seminarul pe care îl susțin -Evoluția Conștientă pas cu pas- un seminar interactiv care oferă o perspectivă de ansamblu asupra funcționării și evoluției ființei umane din punctul de vedere al gradului de conștiență. Exercițiile pe care le conține pun accent pe observarea, analiza și modificarea atitudinilor și comportamentelor și pe echilibrarea tiparelor de gândire și emoționale. Descrierea completă și detaliile de participare se găsesc AICI-link. Dacă ai decis că e momentul unei clarificări și îți dorești instrumente pentru o transformare autentică, te aștept cu drag la seminar sau într-o ședință de consiliere unu la unu 💗
***

Cărțile pe care le recomand astăzi vin în completarea subiectului de mai sus și ne oferă diverse perspective asupra emoțiilor:
- "Agilitatea emoțională" -Susan David- comandă online aici-link;
- "Cum iau naștere emoțiile. Viața secretă a creierului" -Lisa Feldman Barrett- comandă online aici-link;
- "Inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Emoții vindecătoare" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Emoții distructive" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Cum sa-ti controlezi furia înainte de a te controla ea pe tine" -Albert Ellis, Raymond Chip Tafrate- comandă online aici-link;
- "Emoții date pe față. Cum să citim sentimentele de pe chipul uman" -Paul Ekman- comandă online aici-link;
- "Cartea gesturilor" (ce trădează emoțiile) -Peter Collett- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: